Akcie

Politika Česká republika: 2. kolo senátních voleb potvrdilo výhru STAN resp. pravice na úkor ČSSD

Pondělí 12. říjen 2020 21:27

2. kolo voleb do horní komory parlamentu České republiky, Senátu ovládlo pravostředové hnutí Starostové a nezávislí STAN. Volba 1/3 Senátu poslala do parlamentu až na výjimky kandidáty středopravicových stran. Pravicové strany středu zvýšily své senátní zastoupení i výhrami kandidátů koalic s jinými pravicovými stranami. Už po prvním kole senátních voleb bylo jasné, že Česká strana sociálně demokratická utrpí drtivou porážku, což 2. kolo potvrdilo. Čestný úspěch levice tak zaznamenala jen pirátka Adéla Šípová v obvodu Kladno. Z pohledu celkové proměny Senátu se ještě výrazně zvýšila nadvláda pravicově centristických stran, které nyní Senátu dominují, ilustrativní je ostrůvek ryzí levice, kterou nyní v 81-členné komoře zastupuje právě Šípová a tři senátoři ČSSD, kteří budou mandáty obhajovat až v příštích volbách. Volební účast byla opět nízká, 16,7 %, avšak na úrovni 2. kol senátních voleb. Senátní volby a volby do krajských zastupitelstev ze začátku října poslaly určitý signál pro volby Poslanecké sněmovny, které se budou konat v roce 2021. Pokud by se situace těchto voleb podobala výsledkům dolní komory parlamentu příští rok, pak by se k vládní moci mohla dostat současná, spíše pravicová opozice.

STAN proměnilo všech 8 kandidátů z 1. kole v 8 senátorských postů vůči 3 obhajovaným senátorským křeslům. STAN vytěsňují v pravicovém ringu TOP 09 a hlavně v krajských volbách Občanskou demokratickou stranu, která v krajích znatelně ztratila. STAN může pro voliče představovat stravitelnější alternativu vůči aférami pošpiněné a kontroverzní ANO či místy příliš agresivní ODS.  Snaha voličů kompenzovat sílu hnutí ANO v krajích a v dolní komoře parlamentu, Poslanecké sněmovně či projevit dílčí nespokojenost s jeho vládou se promítlo v tom, že ANO z 9 soubojů 2. kola senátních voleb, v  nichž mělo svého kandidáta vyhrálo jen jediný a proti dvěma obhajobám tak 1 mandát ztratilo. Už po prvním kole senátních voleb bylo jasné, že Česká strana sociálně demokratická utrpí drtivou porážku (do druhého kola se probojovali jen dva kandidáti vůči 10 obhajobám), což 2 kolo potvrdilo, když oba politici své souboje prohráli. 

Tak jako v krajských volbách 1. kole senátních voleb debakl utrpěla hlavně vládní koaliční Česká strana sociálně demokratická. Z 10 obhajob ve druhém kole hájila 2, z něhož ovšem strana odešla v obou případech poražena. Rovněž pro Komunistickou stranu Čech a Moravy, strany, která vládu toleruje, jsou volby důvodem přemýšlet o personálních změnách vedení strany. V případě ČSSD se jedná o dlouhodobý útlum do podpalubí české politiky z 90 let, kdy její slávu oprášila dynamická generace pod vedením guru Miloše Zemana, zkušenosti Vladimíra Špidly a nadějného progresivního mládí Petry Buzkové či Stanislava Grosse. Pro řadu členů ČSSD možná není přijatelná jakákoliv spolupráce s KSČM. V případě KSČM se může jednat jen jednorázovou daň za toleranci vlády podnikatele, přesto v součtu s krajskými volbami jsou v sestupné fázi zřejmě svým konzervatismem. Nynější “Stará levice”, ČSSD a KSČM vůči Pirátům doplácí na konkurenci vedle centristického ANO i modernějšího liberálního směru Pirátů. Na druhou stranu volby mohly být ovlivněny koronavirovým šokem. Ten se sice nepromítl volební neúčastí vůči předchozím volbám, ale mohl zcela proměnit voliče, vůči předchozím volbám, kteří letos k volbám přišli.  

Senátní volby a volby do krajských zastupitelstev ze začátku října poslaly určitý signál pro volby Poslanecké sněmovny, které se budou konat v roce 2021. Pokud by se situace těchto voleb podobala výsledkům dolní komory parlamentu příští rok, pak by se k vládní moci mohla dostat současná, spíše pravicová opozice. 

V krajských volbách vyhrálo ANO, podobným skóre jako v předchozích volbách, bude mít podobný počet zastupitelů. Významné přesuny těžiště preferencí hlásí levice, kde propadly ve velkém Česká strana sociálně demokratická a Komunistická strana Čech a Moravy. Významně ztratila i Občanská demokratická strana. Místo nich budou v zastupitelstvech krajů zasedat hlavně kandidáti České pirátské strany, zástupci extrémistické Svobody a přímé demokracie, hnutí Starostů a nezávislých a pak zástupci řady většinou středopravicových politických seskupení.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web