Akcie

Politika Česká republika: Prezident Zeman odmítl jmenovat Šmardu ministrem kultury, nebezpečí rozpadu vlády tak vzrostlo

Středa 14. srpen 2019 19:44

Prezident České republiky Miloš Zeman odmítl jmenovat místopředsedu České strany sociálně demokratické Michala Šmardu ministrem kultury a požádal předsedu ČSSD Jana Hamáčka o jiného kandidáta na post ministra kultury. ČSSD hrozí, že pokud prezident Šmardu do čela ministerstva kultury nejmenuje, může odejít z vlády.

Podle Zemana Šmarda má na funkci nízké vzdělání a žádné zkušenosti s kulturou.

Zeman před letními prázdninami řekl, že i v případě odchodu ČSSD může hnutí ANO s podporou Komunistické strany Čech a Moravy po rekonstrukci vlády vládnout dál. Obě strany disponují dohromady v Poslanecké sněmovně 93 hlasy. Odvolaný ministr kultury Antonín Staněk i další poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna ovšem podporu vládě připustili i v případě odchodu ČSSD z vlády. Vláda by pak pro podporu zkusit požádat krajní pravicovou nacionalistickou stranu Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura (SPD), případně 2 odpadlíky z Občanské demokratické strany (ODS), kteří zakládají nové uskupení Trikolóra. Premiér Andrej Babiš odmítá návrh prezidenta, aby chybějící podporu vlády ČSSD nahradil krajně pravicovou Svobodou a přímou demokracií (SPD). 

Jednou z variant vládního patu mohou být vedle rekonstrukce vlády předčasné volby. Ty řádné se mají konat v roce 2021. V předvolebních průzkumech si stále velkou převahu udržuje hnutí ANO 2011, jeho koaličnímu partnerovi ČSSD ale vážně hrozí, že se nedostane do parlamentu. Preference naopak získali opoziční Česká pirátská strana.

Předsednictvo České strany sociálně demokratické v polovině července potvrdilo, že Michal Šmarda je kandidátem strany na post ministra kultury. Ten má být po dohodě stran a prezidenta uvolněn dosavadním ministrem ČSSD. V opačném případě, pokud jeho kandidaturu bude prezident Miloš Zeman nadále blokovat, ministři ČSSD podají na pokyn jejího předsedy Jana Hamáčka demisi. Michal Šmarda řekl, že předpokládá, že pokud nebude 1.8. situace vedení ministerstva vyřešena, Hamáček ministry k demisi vyzve. Někteří politologové nicméně uvažují, že ČSSD s případnými průtahy prezidenta nového ministra jmenovat může na své rozhodnutí vyčkávat i měsíce až do podzimu.

O odchodu z vlády předsednictvo ČSSD vůbec nehlasovalo. Pro přijaté usnesení bylo z 45 přítomných 37 pro, 3 proti a 5 členů předsednictva se hlasování zdrželo.


Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web