Akcie

Politika eurozóna: Parlamentní volby na Slovensku ovládla opozice, Směr po letech skončil 2., vládní koaliční strany mimo parlament

Pondělí 2. březen 2020 19:52

Parlamentní volby Slovenska ovládlo vcelku jasně poprvé v historii středopravicové konzervativní hnutí OL’aNO a vůči předchozím parlamentním volbám do Národní rady Slovenska ze všech politických stran posílilo. Volby naopak skončily velkou porážkou vládních stran. Vládní koalici tak pravděpodobně bude skládat OL’aNO se skupinou menších středopravicových a mírně konzervativních stran: Jsme rodina, Svoboda a solidarita a Pro lidi.

V parlamentních volbách při vyšší volební účasti 65,8 % vůči předchozím parlamentním volbám v roce 2016 (59,8 %) hnutí OL’aNO (tedy Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti, NOVA, Křesťanská unie a Změna zdola) získalo 25 % (v roce 2016 11 %)  a počet parlamentních křesel zvýšilo na 53 z 19. 

Dlouhodobý lídr slovenské politiky, od parlamentních voleb 2006, Směr - Sociální demokracie skončil až druhý se ziskem 18,3 % a 38 poslaneckých mandátů ztratí v parlamentu 11 poslanců (v roce 2016 stranu volilo 28,3 %). Dosavadní strany vládní koalice, Slovenská národní strana a Most - Híd se do parlamentu neprobojovaly, přišly tak o svých 15 resp. 11 poslanců.

S velkým odstupem od třetího místa následují ostatní politické subjekty. Na třetí místo se dostala strana Jsme rodina se ziskem 8,2 %  a 17 poslaneckých míst (v parlamentních volbách 2016 strana získala 6,6 % a 11 poslaneckých mandátů). 

Úspěchem parlamentních voleb je nenaplnění předvolebních odhadů významného posílení neofašistické strany Lidová strana - Naše Slovensko. Ta získala stejně jako v předchozích parlamentních volbách 8 % a navýšila řady svých poslanců o 3 na 17, odhady jí ale vůči předchozím parlamentním volbám věštily až dvojnásobný zisk.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web