Akcie

Politika eurozóna: Španělsko míří ke 4. předčasným volbám za poslední 4 roky

Čtvrtek 19. září 2019 17:44

Španělsko disponující 4. největší ekonomikou eurozóny 10.11. 2019 uspořádá 4. parlamentní volby v posledních 4 letech. Politické strany značně rozděleného parlamentu nedokázaly vystoupit z měsíce trvající slepé uličky neshod. Samozřejmě bez záruky, že opakovaná lidová volba jim zjednoduší formaci nové vlády.

Poslední parlamentní volby, které se konaly letos v dubnu sice přinesly vítězství Španělské socialistické strany pracujících (PSOE), ta však nemá dostatek parlamentních mandátů, aby vládla samostatně. “Neexistuje většina (v parlamentu) garantující vytvoření vlády, což nás tlačí do opakovaných voleb 10.11.,” řekl na tiskové konferenci premiér Španělska Pedro Sánchez.

Průzkumy veřejného mínění ukazují, že nové parlamentní volby nemusí ukončit politiický pat. Socialisté by sice volby měly opět vyhrát ale opět nikoliv takovým rozdílem, aby v parlamentu s 350 zákonodárci získali většinu pro samostatné vládnutí.

PSOE o vládě vyjednávala neúspěšně s levicovou populistickou a euroskeptickou stranou Podemos (Můžeme) 5 měsíců o vládní dohodě.

Nástup nových stran a fragmentace španělské politiky zemi neprospívá


Problémy Španělska sestavit funkční vládu se datují zpět přibližně pět let se vznikem nových politických stran, jako je Podemos, populistické středopravé Ciudadanos (Občané) a pravicový až krajně pravicový, ultranacionalistický a antiislámský populistický Vox (Hlas). Předtím desetiletí španělské politické scéně dominovaly pravicová Lidová strana a PSOE.

Španělsko bylo nuceno opakovat parlamentní volby z prosince 2015 v červnu 2016 poté, co žádná politická strana nedokázala zformovat vládu a poté co opakové pokusy dohodnout se na koalici selhaly. Proto v zemi neproběhly žádné fiskální reformy od roku 2015, kdy majoritní vláda Lidové strany premiéra Mariana Rajoye dala dohromady rozpočet pro rok 2016. Poté byly rozpočty pouze přenášeny nebo schvalovány pozdě jen na půl roku.

Španělská ekonomika zatím politickou nestabilitou příliš neutrpěla. Zatím.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web