Akcie

Politika UK: Lídr opozičních Labouristů Corbyn chce zastavení tvrdého brexitu, volby a nové referendum brexitu

Středa 18. září 2019 19:23

Lídr hlavní opoziční strany Spojeného království Velké Británie a Severního Irska, Labouristické strany Jeremy Corbyn zveřejnil své stanovisko před výroční konferencí labouristů v Brightonu. Jeho scénář počítá s odkladem odchodu Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie, jehož termín momentálně je 31.10. 2019 na 31.1. 2020 a tím i zablokováním neřízeného brexitu. Následně by labouristé podpořili předčasné volby a po nich, v případě, že vyhrají, chtějí zemi nabídnout nové referendum brexitu s dvěmi možnostmi: mírným brexitem a setrváním v Evropské unii.

Plán labouristů spočívá v potvrzení zastavení neřízeného brexitu, případnou dohodu současné vlády Konzervativní strany s EU labouristé nepodpoří. Jakmile by byla varianta tvrdého brexitu prozatím z cesty jeho odkladem, následovala by podpora labouristů předčasných voleb. V případě jejich vítězství by pak labouristé měli vyjednat přijatelný brexit s celní unií a podmínkami blízkými jednotnému trhu UK a EU, tedy nepřijatelným aspektům současné vlády konzervativců.

Pro případné nové referendum brexitu ovšem Corbyn odmítl vydat preferenci. “Důležité je dát lidem nabídku, oni vyberou a já doručím,”. Labouristé zatím preferenci případného nového referenda nevydali i proto, že důležitá část voličů v severní Anglii preferují brexit. Jejich podpora je pro stranu před případnými novými předčasnými volbami klíčová pro její úspěch. Navíc cesta k novému referendu brexitu je stále velmi trnitá.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web