Akcie

Politika UK: Parlament se obává tvrdého brexitu, vládě jej ztížil

Pátek 19. červenec 2019 18:54

Parlament Spojeného království Velké Británie a Severního Irska 18.7. opět zkomplikoval vládě UK možnost odchodu z Evropské unie bez dohody odročením parlamentní seance.

Zákonodárci poměrem hlasů 315/274 přijaly návrh, který od parlamentu vyžaduje, aby zasedal a zvařoval záležitosti Severního Irska několik dnů v září i říjnů i kdyby byl odročen. Parlament rovněž schváli požadavek, aby ministři vytvářeli 14-denní zprávy k vývoji obnovení přenesené, ale nyní nefungující vlády Severního Irska. Členové parlamentu tak dostali možnost debatovat a schvalovat tyto zprávy. Nový výnos parlamentu ještě není zákonem, ale nečeká se, že by nebyl přijat. Legislativní novela sice přímo neblokuje odročení parlamentu, ale ztěžuje jeho případné vynechání.

Podle zákulisních informací pravděpodobný premiér Boris Johnson v případě, že s EU nedojde k dohodě o brexitu údajně zvažuje jako cestu k brexitu bez dohody dočasné vyřazení parlamentu z provozu krátce před naplněním současného termínu brexitu 31.10. v souvislosti se zahájením nové parlamentní etapy projevem královny v parlamentu, aby vládě nemohl zabránit brexitu bez dohody. Johnson tuto možnost nevyloučil.

Předchozí minist zahraničí Johnson soupeří s dosavadním ministrem zahraničí Jeremym Huntem o post lídra Konzervativní strany a tím i automaticky o funkci předsedy vlády. Výsledky poštovního hlasování členů strany má být vyhlášeno 23.7. Favoritem hlasování je Johnson.

Chaos a další těžké rány, které brexit vládě a zemi zasazují dokumentovalo právě toto hlasování. Poslední premiérské chvilky rozhodně Therese Mayové neulehčili někteří ministři, kteří se zdrželi hlasování. Očekává se, že s pravděpodobným vítězstvím Johnsona tito ministři podají demisi, nebo budou odvolání.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web