Akcie

Politika UK: Parlamentní volby rozhodly brexit a ekonomika, hrozí ale rozpad britské unie (analýza)

Pátek 13. prosinec 2019 17:48

Jasné vítězství Konzervativní strany v předčasných parlamentních volbách je hlavně důsledkem sjednocení křídel strany ve prospěch strategie vládního brexitu a ukončení trýznivého sporu o nejasné a odkládané odcházení Spojeného království Velké Británie brexit. Volby ale Konzervativní straně vyhrál i střídmější plán ekonomické politiky. Výhru v parlamentních volbách Konzervativní straně zajistilo, že dokázala sebrat labouristům mandáty průmyslových regionů severní Anglie, které v těchto volbách volily takticky s cílem realizovat brexit a vzdaly se tak, možná přechodně, podpory Labouristické strany. Pro Konzervativní stranu a tím i brexit z regionálního pohledu volila hlavně jen Anglie. Vládní plán brexitu ale zřejmě není v zájmu hlavně Severního Irska ale ani Skotska, které v referendu brexitu hlasovaly pro pokračování členství UK v EU a i v těchto volbách tam vyhrávaly národní strany podporující jednak setrvání UK v EU ale taky přímo či nepřímo usilující o jejich odtržení od UK.

Důvody výsledků voleb: Konzervativní strana se sjednotila za vládním brexitem. Labouristé naopak nebyli jednoznační, což ve volbách většinou přináší prohry. Strana deklarovala cíl vyjednání brexitu s těsnějším vztahem k Evropské unii a následně referendum o této variantě nebo zrušení brexitu. Doporučení volby případného referenda strana nevydala. Cílem labouristů bylo evidentně vyjít vstříc průmyslovým regionům severní Anglie, v nichž převažovala podpora brexitu. 

Hlavní změny vůči předchozím parlamentním volbám v roce 2017
: Nejvíce parlamentních křesel převzala Konzervativní strana, 47, výrazně se polepšila i Skotská národní strana (+13). Obě strany loupily v revíru Labouristické strany (- 60). Volební kampaň konzervativní strana cílila na zranitelné regiony severní Anglie, které preferovaly brexit, strana tradičně ovládla britský venkov, labouristům nestačila podpora Londýna a dalších největších měst UK. 

Radikálně rozdílná volba zemí UK
: Velkým pozitivem těchto voleb je, že se lidé dokázaly více sjednotit byť ve prospěch brexitu. Naopak ale větší rozdělenost země je patrná z hlasování jednotlivých zemí UK. Volby Konzervativní straně zajistila Anglie, ve Walesu ale dominovali labouristé. Skotsko a Severní Irsko pak zvolilo téměř výhradně kandidáty národních stran, které preferují setrvání UK v Evropské unii. Obě země hlasovaly v referendu brexitu pro setrvání v Evropské unii. 

Skotsko otevřeně usiluje o opakování referenda nezávislosti a tvrdí, že Anglie nemá mandát vyjmout Skotsko z Evropské unie. V Severní Irsku vůbec poprvé uspěly více strany preferující odtržení země z UK a jeho sjednocení s Irskem poprvé od rozdělení Irsk v roce 1921. 

Vyjednaná dohoda brexitu UK s EU do jisté míry odděluje z hlediska celních kontrol Severní Irsko od zbytku UK. Jak Skotsko tak hlavně Severní Irsko se tak brexitem cítí být zrazeny a snahy o odtržení od UK se časem mohou více projevovat. Konečně i Irsko na sjednocení irského ostrova myslí, ale zatím ještě referendum nechce vypisovat, nechce jej uspěchat a čeká na vhodnou chvíli. Je možné, že brexit tyto snahy bude po brexitu dále podporovat i podle toho jak se povede ekonomice UK a jestli Severní Irsko nebude specifickým pobrexitovým režimem více ekonomick zasaženo. 

Je tedy otázkou zda se časem vítězství Konzervativní strany v těchto parlamentních volbách nestane vítězstvím Pyrrhovým.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web