Akcie

Politika USA: Biden Kongresem potvrzen prezidentem

Čtvrtek 7. leden 2021 20:50

V listopadových volbách nově zvolený prezident Spojených států amerických Joe Biden byl Kongresem USA potvrzen do funkce prezidenta. Bidena tak začne vládnout inaugurací 20.1., kdy ve funkci prezidenta vystřídá dosud vládnoucího Donalda Trumpa. Jednání Kongresu ohrožovalo bezprecedentní násilí příznivců Trumpa, která jim krátce předtím sliboval, že výsledky voleb nikdy neuzná. Krátce po certifikaci Bidena Kongresem ale slíbil, že Bidenovi moc předá.

Jednání Kongresu ohrožovali Trumpovi příznivci, poté, co je k demonstracím naváděl právě dosluhující prezident. Zato si vysloužil kritiku z celého světa i politické scény USA. Poté pak protesty některých kongresmanů byly Kongresem přehlasovány a Biden byl potvrzen do prezidentské funkce. 

Scény připomínající akční thriller, zpochybňující neohrožený symbol demokracie, americký Kapitol resp. Kongres vyděsily i Wall Street. Akcie si ale nakonec udržely silné zisky až do závěru obchodování. Ve středu hlavní akciový index širšího trhu S&P 500 (.SPX) vzrostl 0,57 % na 3 748 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem USA Dow Jones Industrial Average (.DJI) vzrostl 1,44 % na 30 829 bodů a hlavní akciový index USA dominantně technologických akcií Nasdaq Composite (.IXIC) klesl 0,61 % na 12 741 bodů.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web