Akcie

Politika USA: Nastupující ministr zahraničí Blinken potvrzuje směr k mezinárodní spolupráci, multilateralismu, aliancím a diplomacii

Pátek 27. listopad 2020 19:35

Vítěz prezidentských voleb a nastupující prezident Spojených států amerických Joe Biden jmenoval první osobnosti do svého vládního týmu. Anthony Blinken po svém potvrzení horní komorou Kongresu USA Senátem bude nový ministr zahraničí. Jeho jmenování potvrzuje směr k mezinárodní spolupráci, multilateralismu a aliancím. Půjde tak o zvrat experimentu současného prezidenta Donalda Trumpa pod názvem “Amerika na prvním místě” a obnovení vztahů se spojenci USA.

Blinken, 58-letý diplomat a stratég, má rozsáhlé zkušenosti z vlády a Kongresu resp. s vedením prezidentských kampaní kandidátů Demokratické strany. K jeho nevyšším pozicím patřil náměstek poradce národní bezpečnosti v letech 2013 - 2015 resp. ministra zahraničí v letech 2015 - 2017, kdy v Bílém domě bydlel tehdejší prezident a demokrat Barack Obama. 

Blinken v říjnovém interview pro agenturu Reuters potvrdil tendenci prezentovanou tvoleným prezidentem Joe Bidenem, tedy, že USA nesmí ustoupit ze své vedoucí role ve světě. “Někdy se zdá, že to přináší spoustu zátěže…ale alternativy v podobě našich zájmů a životů Američanů jsou mnohem horší,” v zjevné narážce na Trumpovu izolacionistickou strategii. Podle Blinkena by uvolněný prostor mohly zaplnit země jako Čínská lidová republika s opačnými zájmy než USA. 

Úkoly, cíle a strategie nadcházející zahraniční politiky USA


V otázce světové politiky již Bidenovci proklamovali snahu po 4-letém období Trumpovy vlády vrátit USA do soukolí multilateralismu a navázat tak na vládu Trumpova předchůdce Baracka Obamy. Nové jmenovaná a zatím nepotvrzená administrativa tak již vysílá světu signály, že USA se vrátí k Pařížské dohodě životního prostředí, zamezí procesu odchodu ze Světové zdravotnické organizace WHO, že spraví vztahy se Světovou obchodní organizací WTO a že prodlouží dohodu Nový START kontroly strategických nukleárních zbraní USA a Ruska. Biden rovněž proklamoval ochotu vrátit se k atomové dohodě Íránu, vyměňující omezení íránského jaderného programu za uvolnění ekonomických sankcí na tuto zemi. Například Sullivan hrál klíčovou roli v utajeném vyjednávání vedoucím k této atomové dohodě v roce 2015, kterou USA pod vedením Trumpa v roce 2018 opustily. 

V otázce světového obchodu USA musí vyřešit pošramocené vztahy se svými hlavními obchodními partnery, zejména s Čínskou lidovou republikou disponující druhou největší světovou ekonomikou a s Evropou. S Čínou USA budou možná jednat na víceúrovňové bázi, tj. v otázce světové politiky a kontroly světového a regionálního vlivu, kde expanze Číny roste, dále na poli obchodu a rovněž v otázkách, kde obě země mohou spolupracovat, tj. v případě pandemie koronaviru, životního prostředí apod. 

Evropa by měla patřit k oblastem nejvíce profitujícím ze změny nájemníka Bílého domu. USA se pravděpodobně budou snažit urovnat kompromisem hrozby zvýšení dovozních cel importu evropských automobilů, na němž je Starý kontinent značně závislý. Zajímavou výzvou podmiňující dohodu autocel bylo zemědělství, další kritický bod evropské ekonomiky, v němž si USA stěžují na malou otevřenost evropského trhu. Zde ovšem se obě pozice mohou více přizpůsobit příklonem USA k životnímu prostředí. A hlavně, Biden opakovaně zmiňoval důležitost aliance s Evropou jako s nejdůležitějším a nejbližším partnerem světové politiky a ekonomiky a to i s pákou k jednání s Čínou, kde by se vliv na asijskou velmoc ze strany severoatlantické aliance znásobil. Vedle toho nový americký prezident může ještě významně pomoci Evropě překlenout a zmírnit trauma odchodu Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z EU k 1.2. 2020. Nyní, kdy EU a UK vyjednávají podmínky trvalé obchodní dohody po konci přechodného období, které se citlivě dotýkají Irska a Severního Irska po amerických volbách ještě silněji rezonují varování amerických politiků do Downing Street 10: Zapomeňte na obchodní dohodu, zlatý grál a náhradu za ztrátu členství EU, pokud porušíte dohodu Velké pátku z roku 1998 ukončující 30 let trvající konflikt v Severním Irsku. A to nejen proto, že Biden má irské předky a že Irsko je v USA významně etnicky zastoupeno, možná více než Anglie. USA totiž proklamují změnu strategie mezinárodní politiky ve prospěch multilateralismu, aliancí, spolupráce a diplomacie a opouští Trumpovu cestu izolacionismu a protekcionismu. To se patrně promítne i ve vztahu k EU a UK. Trump se snažil svého evropského spojence rozdělit a oslabit, Biden naopak bude oslabení kolem kanálu La Manche bránit.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web