Akcie

Politika USA: Prezident Trump pozitivní Covid-19, růst předvolební politické nejistoty zasáhl Wall Street

Pátek 2. říjen 2020 19:45

Prezident Spojených států amerických Donald Trump a jeho žena Melania jsou nemocní chorobou Covid-19. Covid-19 pozitivní je i předsedkyně Republikánského národního výboru Ronna McDanielová a seniorní poradkyně prezidenta Hope Hicksová. Mike Pence, víceprezident USA, se se svým týmem izoloval od prezidenta, v případě Trumpovy nezpůsobilosti úřadu prezidenta by právě Pence povýšil do nejvyšší pozice. Další osobnosti nejvyšších úrovní vlády USA tak jsou koronavirem ohroženi a možná půjdou do karantény. Všichni jádroví zaměstnanci Bílého domu byly podle personálního ředitele Bílého domu Marka Meadowse na Covid-19 testováni negativně. Demokrat Joe Biden, Trumpův sok prezidentských voleb a kandidátka pozice víceprezidentky Demokratické strany Kamala Harrisová koronavirus podle testů nemají.

Podle čelních ministrů Trumpovy administrativy prezident vykazuje mírné příznaky nemoci Covid-19. Prezident je v karanténě. Měsíc před prezidentskými volbami resp. Volebním dnem (3.11.) je již pozdě na případnou změnu v republikánské nominaci prezidentských voleb. Hlasování již probíhá. Trump v pátek 2.10. tweetoval: “Hned začneme naši proceduru karantény a uzdravení. Dostaneme se z toho SPOLEČNĚ!”

Koronavirus prezidenta bude mít dopad na prezidentské volby. Není zřejmé, jak se promítne do sympatií voličů k Trumpovy, který dlouhodobě koronavirus zlehčoval. V každém případě významně poškodí Trumpovu kampaň, která krátce před volbami spurtuje do cíle. Řada akcí pravděpodobně bude zrušena či omezena. 

Zpráva zvýšila politická rizika. Obsazení prezidentského postu bude mít globální velký dopad z pohledu politiky, ekonomiky i trhů. Náskok Bidena zatím není velký a není jasné, jak volby dopadnou. Navíc Trump hrozí, že nemusí uznat výsledky voleb z důvody pochybností hlasování na dálku. 

Z finančních a komoditních trhů byly Trumpovou nemocí nejvíce zasaženy akcie, ropa a zlato. Hlavním akciovým trhům se nicméně podařilo ještě během pátku, kdy byla zpráva zveřejněna, ztráty dohnat, pokles ceny ropy ale i večer přetrvával přibližně v řádu 2 %. Dolar k euru po zprávě získal 0,2 % (i když jde o ohrožení USA, převažuje status jistoty globálních rizik americké měny), během dne se zisk dolaru vymazal. Zlato, reprezentant bezpečných investičních přístavů, krátce po oznámení zprávy přešlo do zisku 1,4 %, během dne se ziska zlata snížil na polovinu.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web