Akcie

Politika USA: Rodiny obětí útoků 11.9. žádají Bidena, aby nechodil na memoriál, pokud nezveřejní dokumenty vyšetřování

Úterý 10. srpen 2021 18:16

Rodiny obětí útoků 11.9. žádají prezidenta Spojených států amerických Joe Bidena, aby nechodil na memoriál, pokud nezveřejní dokumenty vyšetřování, o kterých tvrdí, že ukáží podporu vůdců Saúdské Arábie teroristickým útokům, které zabily téměř 3 000 lidí. Vláda USA sdělila, že soubory příslušné k teroristickým útokům 11. září přezkoumá. Téma se úzce dotýká vztahů USA s klíčovým blízkovýchodním partnerem Saúdskou Arábií a jejich vyšších zájmů.

Biden v prohlášení řekl: “Moje administrativa je zavázána k zajištění maximální míry transparentnosti v mezích zákona. Přivítal rovněž závazek Ministerstva spravedlnosti k co nejrychlejšímu vedení nového šetření dokumentů, ke kterým si vláda dříve vyhradila exkluzivitu. 20. výročí smutného mementa americké historie se přiblížilo již pouze na měsíc. 

Právní zástupci a pozůstalí obětí si stěžují, že bezvýsledně urgují na vládách USA již roky odtajnění citlivých dokumentů. Podle nich i Federální úřad vyšetřování FBI rozhodl zrevidovat jejich dřívější požadavky zveřejnění některých informací s cílem “identifikovat nové informace vhodné pro zveřejnění”. K dokumentům, o něž se pozůstalí zajímají patří Operace Encore, revize FBI vlastního vyšetřování z roku 2016.

Téma je pro USA citlivé. Kromě vyšších zájmů spojených s dlouhodobým utajením citlivých informací jde o speciální status Saúdské Arábie v zahraničněpolitických vztazích. Saúdská Arábie je neoficiálním lídrem Organizace zemí vyvážejících ropu jako její hlavní exportér i vlastník zásob světa a tím i celého ropného trhu. Kromě toho hraje dominantní roli na Blízkém východě, kde patří stejně jako USA k hlavním nepřátelům Íránu. Vzhledem k trvale nastolené absolutní monarchii Saúdské Arábie by ovšem případné nové informace podpory Saúdské Arábie teroristům znamenaly dlouhodobě vážnou roztržku a poškození vyšších zájmů USA. Během 20 let od útoků se vlády k případu stavěly podobně tajemně, ať už byli u moci demokraté či republikáni. 

Taky proto USA podezřele vlažně reagovaly na vraždu saúdskoarabského novináře novináře Džamála Chášukdžího kriticky píšícího o královské rodině na saúdském generálním konzulátě v Istanbulu, byť důkazy směřovaly právě na nejvyšší saúdská místa. Kongres USA pouze atakoval administrativu požadavkem na embargo vývozu zbraní do Saúdské Arábie. Celý politický protest časem vyšuměl a byl zameten pod koberec. 

Saúdská Arábie jakoukoliv účast na teroristických útocích ze září 2001 popřela. Budou zveřejněny tajné materiály teroristických útoků 11. září a pokud ano, bude potvrzena aktivní role Saúdské Arábie?

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web