Akcie

Politika USA: Senátní volby Georgie vyhráli demokraté a ovládají tak Senát

Čtvrtek 7. leden 2021 20:51

Demokratická strana po rozhodujících dodatečních senátních volbách Georgie získala kontrolu i nad horní komorou Kongresu Senátem. Po listopadových volbách, kdy prezidentské volby vyhrál Joe Biden a demokraté obnovili kontrolu nad dolní komorou Kongresu Sněmovnou reprezentantů tak Demokratická strana bude vládnout exekutivě i legislativě.

V Georgii před volbami bylo jasné, že Republikánské straně stačilo obhájit alespoň jeden senátorský mandát, jenže místo toho ztratily oba dva. Až se nově zvolení senátoři za Georgii Raphael Warnock a Jon Ossoff připojí k svým senátním kolegům Kongresu, zastaví převahu republikánů. Ti před volbami Georgie Senátu 100 senátorů kralovali 53 mandáty, nicméně v listopadových a lednových volbách právě tři senátorská křesla v čístém vyjádření ztratili (přišli o 4 a získali 1) a tak se Demokratické straně a s ní hlasujících nezávislých senátorů podaří v součtu zajistit remízu 50/50. Rozhodující hlas bude držet víceprezidentka, demokratka Kamala Harrisová.

Nadvláda nad Senátem pro Demokratickou stranu přichází po 6 letech. To posílí moc nastupujícího prezidenta Bidena. Roste tak šance silnější pomoci ekonomice a rovněž i větší prostor proimigrační a proenvironmentální politiky.

To jsou faktory, proč na volby Georgie reagovaly americké hlavní akciové indexy růstem a zlato a dluhopisy poklesem.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web