Akcie

Politika USA: Trump 1. prezident podruhé ústavně žalován, jeho předčasný odchod z funkce je nepravděpodobný, hrozí mu zákaz další prezidentské kandidatury

Čtvrtek 14. leden 2021 20:44

Prezident Spojených států amerických Donald Trump se stal prvním prezidentem v historii, který byl dolní komorou Kongresu, Sněmovnou reprezentantů, dvakrát ústavně obžalován, je však pravděpodpobné, že nebude 1. prezidentem USA historii odovolaným z funkce na základě impeachmentu. Tentokrát ho sněmovna obžalovala z jediného bodu, podněcování povstání. O jeho setrvání ve funkci do 20.1., kdy v pravé poledne se novým prezidentem USA stane Joe Biden rozhodne horní komora Kongresu, Senát. Ten pravděpodobně ani nestihne obžalobu do 20.1. projednat. I když může Trumpa odsoudit, kdy již prezidentem nebude, není jisté a spíš ani pravděpodobné, že jej senátoři odsoudí. Senát pak ještě může hlasovat o zákazu další Trumpovi prezidentské kandidatury. V tomto případě je pravděpodobné, že senátoři zákaz podpoří.

Sněmovna reprezentantů rozhodla o obžalobě Trumpa poměrem 235/197. K většině reprezentantů Demokratické straně se přidalo 10 republikánů. Pro odsouzení Trumpa Senátem, schválení impeachmentu a odvolání prezidenta je třeba 2/3 přítomných senátorů. Vzhledem k malému zbývajícímu času do nástupu Bidena do Bílého domu bude z hlediska celého impeachmentu nejzajímavější postoj Senátu k případné další kandidatuře Trumpa pro prezidentské volby v roce 2024 a následně další kroky Trumpa, Republikánské strany a voličů. Vzhledem k většině Senátu po listopadových volbách lze předpokládat, že Senát Trumpovi kandidaturu znemožní.

Trump nicméně stále třímá ve straně značnou popularitu a může ji v nadcházejících letech dost ovlivňovat. Současně ale jeho poslední neúspěchy v boji proti koronaviru, pandemie stále rekordně roste, přestože ji Trump dříve bagatelizoval a rovněž příčína 2. impeachmentu, podněcování nepokojů a přímá odpovědnost za útok Trumpových přívrženců na sídlo Kongresu Kapitol vedou k vnitřnímu pnutí Republikánské strany, které vliv Trumpa oslabuje. Důležité pro americkou i světovou politiku bude jak moc. Hlasování impeachmentu ukázalo, že dopad na případnou neposlušnost vůči Trumpovi ze strany republikánských kongresmanů nebyl velký, průzkumy veřejného mínění nicméně ukazují pokles popularity Trumpa. Tento posun se bude ještě vyvíjet v následujících týdnech. To, zda Republikánská strana bude s Trumpem svázána těsně či volně v nadcházejícím volebním období bude důležité jednak pro hlasování Kongresu ve sporných otázkách, například zdravotnictví, zahraniční politiky, dopravy, imigrace či životního prostředí zvláště v novém 117. Kongresu, kde Demokratická strana disponuje v obou komorách jen těsnými většinami. Navíc v případě některých legislativních témat občas dochází nejen k individuálnímu, ale i k plošnému hlasování bez ohledu na stranickou příslušnost.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web