Akcie

Prohlášení ECB bez překvapení, platí rétorika útlumu monetární expanze

Čtvrtek 8. březen 2018 19:36

ECB v tradičně pozorně sledovaném prohlášení zaznamenala jen málo změn vůči komentářům k poslednímu zasedání monetární politiky v lednu.

Klíčový vzkaz zůstává zachován, ECB nadále kvůli silnějšímu růstu ekonomiky počítá s tím, že se inflace střednědobě přiblíží svému cíli inflace, který je stanoven mírně pod 2,0 %. Banka nicméně připomněla, že ukazatele podkladové inflace jsou slabé, střednědobě by ale postupně měly růst.

Zasedání ECB monetární politiky v poslední měsíc kvartálu přináší aktualizované makroekonomické projekce. ECB v případě růstu HDP čeká, že se sníží z 2,4 % letos na 1,9 % v roce 2019 a 1,7 % v roce 2020. Ve srovnání s prosincovou projekcí jedinou revizí je mírné navýšení růstu HDP pro tento rok z 2,3 %. Inflace má být podle ECB letos 1,4 % stejně jako příští rok a v roce 2020 se má zvýšit na 1,7 %. V prosincové projekci ECB predikovala vzestup inflace z 1,4 % v roce 2018 na 1,5 % v roce 2019 a na 1,7 % v roce 2020. Jedinou změnou letošní projekce inflace tak je pouze drobné snížení výhledu inflace v roce 2019.

Hodnocení, výhled monetární politiky: Komentáře ECB nepřináší překvapení ani významnější změny ve srovnání s komentáři k lednovému zasedání ECB monetární politiky. ECB nadále potrzuje tendenci k útlumu silné monetární expanze na základě optmistického očekávání, že inflace střednědobě posílí. Jedinou výjimkou je vynechání možnosti využití posílení monetární expanze v případě nepříznivého vývoje, což ale taky potvrzuje záměr ECB utlumovat nákupy cenných papírů ještě před koncem tohoto roku.

Letošní září je termín, se kterým počítáme pro ukončení nákupu cenných papírů ECB. ECB chce totiž utlumit nákupy cenných papírů kvůli zvýšení tržní úr. sazby kvůli rizikům finančích trhů plynoucích z nulových úr. sazeb a tím i tendenci nadměrného čerpání rizika. Zvýšení hlavní úr. sazby nepřijde dříve než v roce 2019, spíše až v jeho druhé polovině. Důvodem je chronicky nízká inflace eurozóny, zejména její jádrová složka (bez cen potravin a energií). Zdá se, že kapacity ekonomiky eurozóny přes větší využití v důsledku silnějšího ek. růstu ještě stále mají značné rezervy. Proto i růst mezd, hlavní motor vzestupu jádrové resp. podkladové inflace zůstane delší čas slabý a tím slabá inflace.

ECB chce utlumit nákupy cenných papírů resp. zvýšit hlavní úr. sazbu kvůli rizikům finančních trhů plynoucích z nulových úr. sazeb a tím i tendenci nadměrného čerpání rizika. Hlavním cílem vedle stability finančního systému pro banku ale zůstává i inflace. Bude zajímavé sledovat jak ECB ve druhé polovině tohoto roku případně zdůvodní útlum monetární expanze (který tedy ani není zdaleka jistá) pokud inflace zůstane slabá. Předpokládáme, že jedním z argumentů může být trvající očekávání jejího posílení s důrazem na potřebu podpořit stabilitu finančního systému.

Dopad na finanční trhy: I když dnes kromě vynechání pesimistického scénáře s možností posílení monetární expanze k hlavnímu překvapení nedošlo, současný kurz ECB je nastaven k trendu růstu úr. sazby. To je příznivé pro euro, nepříznivé pro dluhopisy a akcie. Sektorově trend vyšších úr. sazeb je příznivý pro finanční sektor, vyšší úroková míra bankám posiluje ziskové marže. Euro k dolaru po prvotním posílení o 0,3 % po zveřejnění rozhodnutí úr. sazeb a pokračování nákupů cenných papírů stejně jako vynechání zmínky o možnosti posílení monetární expanze začalo ztrácet a pozbylo veškerý předchozí zisk, možná v důsledku toho, že podrobnější komentář k rozhodnutí již neobsahoval žádný signál útlumu monetární expanze, čehož se trh možná obával. Za celý den tak euro ztrácí 0,7 %. Index německé burzy DAX kotoval zrcadlově obráceně ve srovnání s eurem, prvotní oslabení bylo vykoupeno a DAX tak dnes připsal zisk 0,9 %.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web