Akcie

Rekapitulace hlavních událostí minulého týdne: Týdnu dominuje nečekané zlepšení vztahů KLDR a USA

Pondělí 12. březen 2018 12:07

V minulém týdnů došlo k několika překvapivým důležitým událostem po celém světě.

Mezinárodní politika

Severní Korea a USA vykazují nečekané zlepšování vzájemných vztahů s plány vrcholných summitů a denuklearizace korejského poloostrova, což je pro akciové trhy vítané snížení nejistoty, naopak tlak na pokles cen symbolů portfolia jistoty, jako je třeba zlato.

Mezinárodní obchod

USA formálně uvalily dovozní cla na průmyslové kovy, v této souvislosti odstoupil hlavní ekonomický poradce prezidenta Trumpa Cohn, na druhou stranu Spojené státy již oznámily výjimky v podobě zemí, které budou od cel osvobozeny, s tím, že seznam se může rozšířit.

USA

Zpráva zaměstnanosti potvrdila zesílení expanze trhu práce a současně zpomalení růstu mezd, který tak je, na delší bází, stále decentní. Stabilní solidní růst ekonomiky, trhu práce a decentní růst mezd je pro akciové a dluhopisové trhy ideální mix.

Eurozóna

ECB nepřekvapila, když nezměnila hlavní úr. sazby ani tendenci rétoriky, v prohlášení k rozhodnutí v této souvislosti vypustila zmínku o tom, že by monetární expanze mohla být v případě nepříznivého vývoje posílena. Rétorika tak pokračuje v signalizaci útlumu monetární expanze v závěru tohoto roku, což je dobrá zpráva pro růst eura resp. pokles cen dluhopisů.

Itálie, EU

Parlamentní volby Itálie ovládly populistické a euroskeptické politické strany LIga Severu a Hnutí pěti hvězd, zemi tak hrozí rozvolnění rozpočtové disciplíny, ostřejší protiimigrační politika, větší tlak bude ze strany Itálie rovněž na EU včetně zpomalení integrace. Dopad voleb může nepřímo nepříznivě působit na euro a hlavně na evropské akcie.

ČR

Růst mezd zrychluje, trh práce pokračuje v expanzi, naopak inflace klesá víc než se čekalo. To jsou pro ČNB protisměrné informace pro rozhodování o úr. sazbách.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web