Novinky

Report z kapitálových trhů 19.2.2018

Pondělí 19. únor 2018 15:53
Shrnutí minulého týdne

Inflace v USA o sobě dál dává vědět

Spotřebitelské ceny ve Spojených státech v lednu nečekaně vzrostly o 0,5 procenta, zatímco v prosinci jejich růst činil 0,2 procenta. Američané více platili například za benzin, ubytování a zdravotní péči. Meziroční míra inflace zůstala na 2,1 procenta. Popsaný cenový vývoj ovšem vyvolává u části analytiků obavy z dalšího propadu akciových trhů.


Průmyslová produkce v eurozóně letí vzhůru

Průmyslová výroba ve společenství zemí platících eurem v prosinci meziročně vzrostla o 5,2 %. Čekal se přitom růst o 4,2 % po 3,7 % v listopadu. Meziměsíčně se průmyslová výroba zvýšila o 0,4 % po listopadovém růstu o 1,3 %. Evropský průmysl se tak nadechuje k tomu, aby pomohl eurozóně k vyššímu růstu.



Česká inflace zpomaluje, ale stále se drží nad 2% cílem ČNB

Spotřebitelské ceny v lednu meziročně vzrostly o 2,2 procenta, což je o 0,2 procentního bodu méně než v prosinci. Meziroční inflace tak byla nejnižší od loňského dubna. Meziměsíčně ceny stouply o 0,6 procenta. Inflace se každopádně drží nad 2 %, a tak Česká národní banka může pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb.

Meziroční zvyšování cenové hladiny nejvíce ovlivnily i přes menší zdražování potraviny, jejichž ceny byly proti loňskému lednu o 4,9 procenta vyšší. Vliv na ni mělo i bydlení, kde zdražilo nájemné o 2,1 procenta a tuhá paliva o 5,7 procenta, a vyšší ceny alkoholu, tabáku a stravovacích a ubytovacích služeb.

Vývoj na trzích

Akciové trhy se zotavovaly z propadů z předchozího týdne. Německý index DAX v součtu týdne přidal o 2,7 %. Americký průmyslový index DJIA v minulém týdnu přidal 4,5 %. Index S&P 500 vzrostl o 4,4 %. Technologický Nasdaq přidal 6,2 %.

Cena ropy Brent se lehce zotavila a narostla na úroveň 64 USD za barel.

Cena zlata znovu rostla směrem k hladině1 355 USD za trojskou unci.



Klíčové události nadcházejícího týdne

V Německu se budou sledovat index Ifo. Počítáme s jeho mírným poklesem na 117 bodů.

V eurozóně vyjde spotřebitelská důvěra. Sázíme na její mírný pokles na 1 bod.

V USA vyjde zápis z posledního zasedání Fedu. Dočkáme se potvrzení toho, že v USA letos dál porostou úrokové sazby.


Glosa ze světa trhů:

Čínský nový rok začal v pátek 16. února. Ten už nebude ve znamení Kohouta ale Psa. Čemu bude patřit nový rok? Hodně záleží na tom, jak citliví budou investoři na zvyšování úrokových sazeb. I tak ale mají čínské akcie nadále prostor k růstu. Sílící a bohatnoucí střední třída v Číně je toho velkým příslibem.






Investiční doporučení pro nákup – konzervativní profil zákazníka

Financial Select Sector SPDR Fund

Máme tu jeden ze základních fondů finančního sektoru. Fond se snaží dosáhnout výsledků, které odpovídají výkonnosti sektorového indexu Financial Select Sector. Za běžných tržních podmínek fond investuje v podstatě všechny, ale nejméně 95% svých celkových aktiv do cenných papírů tvořících tento index. Ve složení tohoto indexu najdeme takové titány finančního sektoru, jako jsou Berkshire Hathaway nebo JPMorgan Chase.

Index v posledním měsíci přinesl zisk přes 6 %. Také jeho dlouhodobá výkonnost je skvělá. Za poslední rok index investorům vydělal téměř 30 %, za posledních 5 let přes 130 %.


Z pohledu ratingu je jasné, že fond přináší nadprůměrnou celkovou návratnost. Skvělé hodnocení dostal fond také z pohledu nákladů. Fond proto přináší zajímavou výnosovou sázku s přiměřeným rizikem.






Investiční doporučení pro nákup – aktivní profil zákazníka

ETFS Zinc

Zinek je možná trochu neprávem přehlížen v investičním světě, přestože je to čtvrtý nejpoužívanější kov v průmyslu po železu, hliníku a mědi. Cena zinku obchodovaného na burze se vyšplhala na dlouhodobá maxima. Důvodem růstu v posledních měsících jsou otevírající se nůžky mezi nabídkou a poptávkou tohoto kovu. Globální zásoby zinku monitorovány burzami v Londýně (LME) a v Shanghaii výrazně klesly. Úbytek zásob se bude pravděpodobně dále prohlubovat s tím, jak se zlepšuje globální ekonomika a doly jsou postupně zavírány.

Fond přináší atraktivní výsledky – během posledního měsíce zhodnocení přes 6 %, během posledních 12 měsíců přes 23 % a za poslední 3 roky přes 56 %.

Kupovat nebo nekupovat zinek? Mnoho analytiků věří, že „chytré peníze mají být v zinku zainvestovány”. Ostatní jsou opatrnější a nabádají k opatrnosti. I my si myslíme, že by si měl zinek zasloužit více pozornosti. V souvislosti s rostoucí světovou poptávkou a oživující se ekonomikou zastáváme názor mírného růstu ceny zinku. Zároveň nabádáme k opatrnosti, neboť není jasné, jak je to s elasticitou nabídky ze strany Číny. Je schopna jako největší výrobce rychle zvýšit produkci a zaplnit tak vzniklý deficit? A zůstane i nadále silná poptávka z této země? To vše bude hrát roli v dalším vývoji.




Investiční doporučení pro nákup – dynamický profil zákazníka

KraneShares CSI China Internet ETF

A máme tu fond, který směřuje svou pozornost na čínské společnosti. Právě Čína přitom dlouhodobě patří k tahounům růstu globálního HDP. Fond KraneShares CSI China Internet ETF konkrétně obsahuje takové firmy jako Tencent, Alibaba nebo Baidu.

Fond se může v období posledního půl roku chlubit více než dvouprocentním zhodnocením. Zajímavé zisky přinesl i v posledních 3 letech – přes 7 %

Z pohledu ratingu má fond skvělé známky z pohledu celkové návratnosti, nákladů a daňové efektivity.





Vypracoval: analytické oddělení Finin group





Finanční nástroje nebo strategie zmíněné v dokumentu nemusí být vhodné pro každého investora. Názory a doporučení zde uvedené neberou v úvahu situaci jednotlivých klientů, jejich finanční situaci, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní cenné papíry, finanční nástroje nebo strategie konkrétním investorům. Tento dokument má sloužit investorům, u nichž se očekává, že budou činit vlastní investiční rozhodnutí a budou se o výhodnosti investic do jakýchkoli investičních nástrojů zde uvedených rozhodovat samostatně, zejména na základě náležitého zvážení ceny, případného nebezpečí a rizik, jejich vlastní investiční strategie a vlastní právní, daňové a finanční situace. Hodnota, cena či příjem z uvedených aktiv se může měnit anebo být ovlivněna pohybem směnných kurzů. V důsledku těchto změn může být hodnota investice do uvedených aktiv znehodnocena. Úspěšné investice v minulosti neindikují ani nezaručují příznivé výsledky do budoucna.

Tento dokument je majetkem společnosti Finin group s.r.o. a bez jejího svolení nesmí být kopírován, rozmnožován, znovu zveřejňován, nahráván, přenášen nebo jiným způsobem distribuován. Neoprávněné použití textu nebo ilustračního materiálu, včetně jeho částečného použití, bude ze zákona stíháno jako porušení autorských nebo jiných vlastnických práv.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web