Novinky

Report z kapitálových trhů 26.2.2018

Pondělí 26. únor 2018 6:50
Shrnutí minulého týdne

Fed bude dál tlačit na vyšší sazby

Zápis z lednového zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed) signalizuje jasné odhodlání jejich představitelů pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb. Činitelé Fedu byli ve srovnání s předchozím prosincovým zasedáním optimističtější ohledně vyhlídek ekonomiky a měli větší důvěru v růst inflace.

„Většina účastníků poukazovala na to, že lepší výhled hospodářského růstu zvýšil pravděpodobnost, že by bylo vhodné pokračovat v postupném zpřísňování měnové politiky," píše se v zápisu. Téměř všichni účastníci zasedání předpovídali, že inflace se ve střednědobém výhledu bude díky příznivému vývoji ekonomiky a silnému trhu práce zvyšovat směrem k dvouprocentnímu cíli Fedu.



Také ECB přišla se zápisem z posledního zasedání

Po zápisu z lednového zasedání americké centrální banky, jsme se také dozvěděli, jak to viděli evropští centrální bankéři. Takzvané „Minutes“ ukázaly, že Rada guvernérů ECB je dále rozdělena na dva tábory. Tedy alespoň ohledně ukončení programu nákupu aktiv. Žádného výraznějšího překvapení jsme se ale od ECB v zápisu nedočkali.

Evropští centrální bankéři koncem ledna cítili, že je stále příliš brzy na to, aby změnili svůj komunikační postoj a signalizovali návrat k normalizaci měnové politiky, a to i kdyby rostla důvěra v to, že inflace konečně dosáhne svého cíle, ukázal zápis. Bankéři rovněž vnímali fakt, že je třeba bedlivě sledovat vývoj eura, a že se banka musí vyvarovat náhlých úprav, jež by směřovaly ke zpřísnění velmi uvolněné měnové politiky, kterou tu máme několik let.



Vývoj na trzích

Německý index DAX v součtu týdne přidal o 0,3 %. Americký průmyslový index DJIA v minulém týdnu přidal 0,4 %. Index S&P 500 vzrostl o 0,6 %. Technologický Nasdaq přidal 1,5 %.

Cena ropy Brent narostla nad úroveň 67 USD za barel.

Cena zlata mírně poklesla pod hladinu 1 330 USD za trojskou unci.



Klíčové události nadcházejícího týdne

V Německu vyjdou maloobchodní tržby. Počítáme s jejich růstem o 0,9 %.

V eurozóně vyjde odhad inflace. Sázíme na její mírné zpomalení.

V USA vyjde údaj o HDP. Americká ekonomika v závěru loňského roku rostla o více než 3 %.



Glosa ze světa trhů:

Uvažovali jste někdy nad investicí do vody? Že ne? Tak si přestavte, že Kapské Město žízní. Podle současných odhadů dojde městu voda na počátku června letošního roku. Šlo by o první případ moderní historie, kdy se něco takového stalo významnému městu. V roce 2008 k tomu nebylo daleko v Barceloně, podobné nebezpečí hrozí v Sao Paulu a v Jakartě. Té paradoxně hrozí i to, že bude zaplavena oceánem. Kapské Město bude ale prvním obrovským testem toho, co se stane, když se setkají důsledky globálního oteplování, extrémní příjmové nerovnosti a nefunkční politické scény.









Investiční doporučení pro nákup – konzervativní profil zákazníka

SPDR S&P Insurance ETF

Fondů sázející na banky najdeme mnoho. Nabízí se však i sázka na finanční sektor, která je méně riziková. Fond SPDR S&P Insurance ETF se snaží co nejpřesněji kopírovat KBW Insurance Index. Fond používá pasivní strategii řízení, která je určená ke sledování celkové návratnosti indexu pojištění.

Index, který nabízí stabilní výkonnost. Za poslední rok hodnota indexu narostla o více než čtvrtinu, za posledních 5 let výkonnost dosáhla téměř 35 %.





Investiční doporučení pro nákup – aktivní profil zákazníka

ProShares S&P 500 Dividend Aristocrats ETF

Index se zaměřuje na společnosti, které jsou součástí prestižního amerického indexu S&P 500. Navíc v něm jsou společnosti, které vyplácí dividendy, což zvyšuje výkonnost fondu. Je přitom brán zřetel na to, aby měly jednotlivé firmy dostatečnou tržní kapitalizaci a likviditu. To snižuje rizikovost fondu.


Fond se může v období posledního roku chlubit dvouciferným zhodnocením – téměř 12 %. Zajímavé zisky přinesl i v posledních 3 letech, 35,7 %.


Fond získává jedno z nejlepších ratingových hodnocení z oblasti fondů. Celková návratnost získala druhou nejlepší známku. Skvělé hodnocení má fond také z pohledu nákladů a daní.



Investiční doporučení pro nákup – dynamický profil zákazníka

iShares STOXX Europe 600 Automobiles & Parts ETF

Máme tu další fond zaměřený na automobilky. Jeho základem je index STOXX Europe 600. Jeho výhodou je stejná nebo vylepšená likvidita a diverzifikace. Ta je patrná i z následující tabulky, která popisuje složení portfolia.

Fond se může v období posledního roku chlubit více než čtvrtinovým zhodnocením. Zajímavé zisky přinesl i v posledních 5 letech, přes 100 %.

Z pohledu ratingu má fond skvělé známky z celkové návratnosti a nákladů.





Vypracoval: analytické oddělení Finin group





Finanční nástroje nebo strategie zmíněné v dokumentu nemusí být vhodné pro každého investora. Názory a doporučení zde uvedené neberou v úvahu situaci jednotlivých klientů, jejich finanční situaci, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní cenné papíry, finanční nástroje nebo strategie konkrétním investorům. Tento dokument má sloužit investorům, u nichž se očekává, že budou činit vlastní investiční rozhodnutí a budou se o výhodnosti investic do jakýchkoli investičních nástrojů zde uvedených rozhodovat samostatně, zejména na základě náležitého zvážení ceny, případného nebezpečí a rizik, jejich vlastní investiční strategie a vlastní právní, daňové a finanční situace. Hodnota, cena či příjem z uvedených aktiv se může měnit anebo být ovlivněna pohybem směnných kurzů. V důsledku těchto změn může být hodnota investice do uvedených aktiv znehodnocena. Úspěšné investice v minulosti neindikují ani nezaručují příznivé výsledky do budoucna.

Tento dokument je majetkem společnosti Finin group s.r.o. a bez jejího svolení nesmí být kopírován, rozmnožován, znovu zveřejňován, nahráván, přenášen nebo jiným způsobem distribuován. Neoprávněné použití textu nebo ilustračního materiálu, včetně jeho částečného použití, bude ze zákona stíháno jako porušení autorských nebo jiných vlastnických práv.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web