Novinky

Report z kapitálových trhů 5.3.2018

Pondělí 5. březen 2018 16:34

Shrnutí minulého týdne


Americké akcie v závěru týdne vykázaly smíšený vývoj. Dow Jones Industrial Average v pátek ztratil 0,3 %, ale Index S&P 500 zpevnil 0,5 %.

Trh se zčásti dokázal oklepat z přízraku obchodních válek, který měl vliv na týdenním pokles akciových trhů. Obavy vycházejí z varování prezidenta USA uvalení dovozních cel na ocel a hliník. Že USA myslí strategii obchodní politiky vážně dokázalo nedávná cla na pračky a solární panely. Případné zpřísnění podmínek mezinárodního obchodu by zvýšilo ceny řady zboží a snížilo zisky firem.

 
Vývoj akciového trhu nicméně hlavně odpovídá konsolidaci korekce z počátku února. 

Kromě pátku dominovaly poklesy cen akcií, proto za celý týden hlavní akciové indexy USA ztrácely: Index S&P 500 2 %, Index Dow Jones Industrial Average 3 % a Index Nasdaq Composite 1 %.

Panevropský index STOXX Europe 600 v pátek odepsal 2,1 procenta na 368,61 bodu. Za celý týden tak ztratil 3,7 procent.


Vývoj na trzích


Německý index DAX v součtu týdne klesl 4,6 %.  

Cena ropy Brent kvůli nervozitě na trzích klesla 4,1 %. Poslední týdny vykazují silnější korelací akciových trhů a ceny ropy.

 
Cena zlata se během týdne krátce vykázala nové letošní minimum, později cena část ztrát vygumovala.

 
Pohyb zlata souvisel s vývojem eurodolarového trhu. Také euro k dolaru se začátkem března vykázalo nové letošní minimum, zpět do obchodního pásma tohoto roku se kurz vrátil v závěru.

Hlavní události nadcházejícího týdne

ČR: Růst indexu CPI (inflace, 02 2018, 9.3.) kolísá mírně nad cílem ČNB 2,0 %, podkladová jádrová inflace (bez cen potravin a energií) je ale slabá.

Eurozóna: Rozhodnutí monetární politiky ECB je na programu 8.3. Nečeká se změna hlavní úr. sazby ani významnější signál programu kvantitativního uvolňování.

USA: Měsíční data trhu práce (12 2017 – 02 2018, 9.3.) mají opět potvrdit stabilní solidní růst zaměstnanosti. Data jsou dobrá pro akcie a dolar.


Glosa ze světa trhů:

Příští týden je poněkud skoupý na makroekonomické informace. Přesto k jedné zásadní dojde. ECB rozhoduje o úr. sazbách a parametrech monetární politiky. ECB v posledních letech představuje prakticky nejdůležitější informaci pro měnový trh. Změna postoje banky ve smyslu přiblížení uzavření programu výkupu cenných papírů k závěru roku tento fakt v posledních kvartálech ještě znásobila. To vyvolalo globální růst výnosů eurových finančních trhů, pokles cen evropských dluhopisů a posilování eura. Důležitost další strategie ECB umocňují i pochybnosti, že ECB kvantitativní uvolňování skutečně letos uzavře kvůli chronicky slabé jádrové inflaci. 
Posledními komentáři ale banka potvrdila očekávání růstu inflace a tím i tendenci útlumu programu monetární expanze koncem tohoto roku.




Investiční doporučení pro nákup akcií – konzervativní profil zákazníka


Vanguard Telecommunication Services ETF


Mezi necyklické konzervativní investice dlouhodobě patří odvětví telekomunikací zvláště v době rozbouřených akciových trhů, které potvrzují technickou korekci.


ETF se zaměřuje na menší, střední i velké firmy USA s nabídkou komunikačních služeb např. s pevnými, bezdrátovými, buněčnými a širokopásmovými sítěmi. Fond se dominantně zaměřuje na investice do oblasti komunikací. Lví podíl na portfoliu ETF zaujímají akcie Verizon Communications (23,2 %) a AT&T (23,4 %), třetí v pořadí CenturyLink v portfoliu zaujímá 5 %.


Fond dlouhodobě investorům přináší zisk a potvrzuje tak oprávněnost označení konzervativní investice. Letos však hodnota ETF slábne, dílem i celkové korekce akciových trhů, což investorům vyznávajícím účinnou investiční strategii nákupu na poklesech přináší zajímavý prostor pro otevření pozice.


iShares Global Utilities ETF


ETF s hodnotovým profilem sleduje výkonnost Indexu S&P Global Utilities. Fond investuje do velkých a středně velkých firem segmentu veřejných služeb celého světa. Svým globálním zaměřením, hlavně k firmám rozvinutých ekonomik, fond dosahuje širší diverzifikace.  


Po světové finanční krizi hodnota ETF dlouhodobě mírně zhodnocuje. Letošní oslabení ceny k hodnotám dlouhodobých technických podpor dává investorům možnost výhodnějšího poměru ukazatele Výnos/Riziko.


Investiční doporučení pro nákup akcií – aktivní profil zákazníka


SPDR S&P Bank ETF


Globální ekonomika i hospodářství USA svižně rostou, etapa nadprůměrné výkonnosti cyklických odvětví zejména financí stále trvá. Segmentu bank značně pomohla i daňová reforma USA.  Centrální banky ustupují od monetární politiky levných peněz, což tlačí úrokovou míru výše a což zvyšuje ziskové marže finančních institucí. Tento vývoj by měl ještě pokračovat.  Navíc lze odhadovat, že finanční sektor stále skrývá ve srovnání s jinými odvětvími cenový diskont (P/E portfolia jen 14,6). Rovněž změna v čele Fed s odchodem Yellenové a nástupem Powella, zastánce deregulace je dobrou zprávou pro finanční sektor.

SPDR S&P Bank ETF investuje do akcií bank USA. Burzovně obchodovaný fond nabízí širokou diverzifikaci. Fond „spravedlivě“ přiděluje podobnou váhu finančním obrům stejně jako menším institucím bankovního sektoru.

Trend růstu hodnoty tohoto ETF je dlouhodobě růstový.

Materials Select Sector SPDR Fund


Také odvětví základních materiálů profituje z ekonomického rozmachu.

 
Výkonnost ETF koresponduje s vývojem Indexu Materials Select Sector, který zahrnuje firmy např. chemického  průmyslu či odvětví stavebních materiálů. Strategie fondu upřednostňuje firmy USA s větší tržní kapitalizací. Rozložení portfolia vévodí DowDuPont s 22,7 %, druhé Monsanto zaujímá 8,2 %.  

Výkonnost fondu odráží příznivý vývoj ekonomiky, hodnota převyšuje valuace z doby před světovou finanční krizí. Optimismus dalšího ek. vývoje je dobrým předpokladem růstu tohoto ETF.


Investiční doporučení pro nákup – dynamický profil zákazníka


iShares Global Tech ETF


Odvětví technologií kromě své cykličnosti investorům je schopno nabízet nadprůměrné zhodnocení díky technologickým změnám a růstu podílu nových odvětví v ekonomice. S tím souvisí i větší volatilita např. během tržních korekcí. Zajímavostí je, že během tržních korekcí ve druhé polovině minulého roku ve spojení s očekáváním daňové reformy technologické akcie zaostávaly výkonnostně za širším trhem, v korekci trhu tohoto roku je tomu ale naopak. Zatím se nezdá, že by technologický sektor byl nebezpečně nadhodnocen. Firmy nadále investují s cílem udržet svůj silný růst do budoucna, investiční klima se za poslední rok po amerických prezidentských volbách se zesílením růstu ekonomiky a schválením daňové reformy dále zlepšilo.


Výkonnost fondu se odvíjí od S&P Global Information Technology Sector Indexu. Náplní portfolia tohoto ETF jsou světové technologické akcie vyspělých ekonomik s větší tržní kapitalizací.  První místa vah portfolia zaujímají Apple, Microsoft, Facebook a Alphabet.


iShares North American Tech-Software ETF


Hlavní hráči odvětví software jsou součástí tohoto fondu, např. Microsoft, Adobe Systems, Oracle včetně v poslední době dynamicky rostoucího segmentu her (Activision Blizzard, Electronic Arts apod.). ETF vykazuje pravidelně dvouciferný růst hodnoty.




 Vypracoval: Ing. Josef Kvarda, hlavní analytik Finin group




Finanční nástroje nebo strategie zmíněné v dokumentu nemusí být vhodné pro každého investora. Názory a doporučení zde uvedené neberou v úvahu situaci jednotlivých klientů, jejich finanční situaci, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní cenné papíry, finanční nástroje nebo strategie konkrétním investorům. Tento dokument má sloužit investorům, u nichž se očekává, že budou činit vlastní investiční rozhodnutí a budou se o výhodnosti investic do jakýchkoli investičních nástrojů zde uvedených rozhodovat samostatně, zejména na základě náležitého zvážení ceny, případného nebezpečí a rizik, jejich vlastní investiční strategie a vlastní právní, daňové a finanční situace. Hodnota, cena či příjem z uvedených aktiv se může měnit anebo být ovlivněna pohybem směnných kurzů. V důsledku těchto změn může být hodnota investice do uvedených aktiv znehodnocena. Úspěšné investice v minulosti neindikují ani nezaručují příznivé výsledky do budoucna.


Tento dokument je majetkem společnosti Finin group s.r.o. a bez jejího svolení nesmí být kopírován, rozmnožován, znovu zveřejňován, nahráván, přenášen nebo jiným způsobem distribuován. Neoprávněné použití textu nebo ilustračního materiálu, včetně jeho částečného použití, bude ze zákona stíháno jako porušení autorských nebo jiných vlastnických práv.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web