Akcie

Ropa: Mezinárodní agentura energie IEA opět snížila výhled poptávky

Pátek 19. červenec 2019 18:53

Mezinárodní agentura energie IEA ve čtvrtek oznámila, že opět snižuje svoji předpověď růstu poptávky po ropě v tomto roce kvůli slábnoucímu růstu světové ekonomiky kvůli nejistotám obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek USA se svými hlavními obchodními partnery, Čínskou lidovou republikou, Evropskou unií, Mexikem apod. Řekl to ve čtvrtek výkonný ředitel IEA Fatih Birol.

V červnu IEA snížila výhled růstu poptávky v roce 2019 na 1,2 mil. barelů denně z 1,3 mil. barelů denně. Nyní uvedla další snížení výhledu na 1,1 mil. barelů denně. Birol řekl, že výhled růstu poptávky IEA může dále snížit, růstu světové ekonomiky a zvlášť Číny vykáže další slabost. Minulý rok IEA ještě predikovala letošní růst 1,5 mil. barelů denně.

Růst nabídky ropy má být značně silnější, což vytváří tlak na pokles ceny ropy. Růst produkce ropy USA má letos posílit o 1,8 mil. barelů ropy (v roce 2018 to bylo 2,2 mil. barelů ropy).

Ceny ropy podle Birola v momentální výši 55 - 65 USD/barel odrážejí tlaky tořící se kolem Íránu, Libye a Venezuely, hlavních světových exportérů ropy stejně jako obavy obchodních válek USA a Číny. Birol ale nečeká velký vzestup cen ropy, protože “je hodně ropy a to hlavně kvůli břidlicové revoluci v USA."

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web