Komodity

Ropa: OPEC s Ruskem schválily menší zvýšení produkce ropy

Pondělí 25. červen 2018 18:04

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) spolu s Ruskem a jinými zeměmí produkujícími ropu v sobotu schválily zvýšit produkci. Nebyla však zveřejněna konkrétní data dohody. Jednání provázely spory hlavní rivalů OPECu, Saúdské Arábie a Íránu.

Všechny strany jednání v prohlášení uvedly, že zvýší nabídku tím, že předchozí dohodu budou dodržovat na 100 %. Ta redukovala ropnou produkci 1,8 mil. barelů denně, ovšem z různých důvodů produkce byla snížena ve srovnání se závazkem ještě více. Např. nečekané výpadky produkce ropy Venezuely, Libye a Angoly efektivně znamenaly redukci nabídky ropy kolem 2,8 mil. barelů za den.

Plánované i neplánované výpadky nabídky ropy pomohly dostat trh ropy do rovnováhy během posledních 1 a půl roku a zbrzdit růst globální nabídky ropy tak aby jej dostihl růst poptávky ropy. Růst zásob se zastavil a cena ropy taky proto vzrostla z minima v roce 2016 27 USD/barel na 75 USD/barel.

Před jednáním hlavní kupci ropy, USA, Čína a Indie vyzvali ropný kartel ke zvýšení nabídky ropy, aby předešel ropnému deficitu, který by mohl podkopat globální ekonomický růst.

Írán, třetí největší producent ropy v OPECu, požadoval, aby OPEC produkci nezvyšoval s tím, ceny vzrostly sankcemi na Írán (odstoupením od jaderné dohody Íránu) a Venezuelu. Očekává se prudký pokles produkce Íránu a ten by, na rozdíl od hlavně Saúdské Arábie a jiných států ze zvýšení produkce ropy neprofitoval.

Ministr energetiky Saúdské Arábie, největšího světového producenta a exportéra ropy, Chálid Fálih řekl, že OPEC a země mimo OPEC zvýší nabídku ropy v příštích měsících dohromady 1 mil. barelů za den, což je ekvivalent 1 % globální nabídky ropy. Íránský ministr ropy Bijan Zanganeh odhaduje skutečné zvýšení nabídky ropy menší, poloviční, protože některé země jako Venezuela nebudou moci závazku dostát.

Saúdská Arábie a Írán se liší i v názoru, zda produkce zemí neschopných zvýšit produkci ropy dle závazku může být nahrazena produkcí jiných zemí, což se týká práve Saúdské Arábie. Zanganeh proto odhaduje, že sama Saúdská Arábie nezvýší produkci ropy více než 100 000 barelů za den, Saúdská Arábie naopak dle predikce Fáliha zvýší produkce řádově ve stovkách tisíc barelů ropy denně.

Přesnější distribuce zvýšení produkce mají být stanoveny později.

USA, které soupeří se Ruskem a Saúdskou Arábií o globální prvenství v produkci ropy se dohody nabídky ropy neúčastnily.

Ceny ropy reagovaly na výsledek jednání posílením ropných cen, když trh vyhodnotil konsensus jako nižší zvýšení produkce ropy než se čekalo. Cena surové ropy USA posílila 4,6 % na 68,58 USD/barel, ropa Brent zpevnila 3,4 % na 75,55 USD/barel.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web