Akcie

Ropa: Rusko se odmítlo připojit k dohodě OPECu navýšení redukce produkce ropy, bez dohody od dubna trh nebude regulován, ropa padá

Pátek 6. březen 2020 19:38

Rusko oznámilo, že se se nepřipojí k dohodě OPECu z 5.3. s tím, že je předčasné predikovat dopad koronaviru na světovou poptávku energií. Významný zdroj Ruska a dva zdroje OPECu 6.3. Reuters řekl, že ministr energetiky Ruska Alexander Novak OPECu sdělil, že Rusko je připraveno jednat pouze o prodloužení stávající restrikce ropné redukce 2,1 mil. barelů denně pro skupinu zemí OPEC+, tedy OPEC a země spolupracující s OPECem, která vyprší v březnu. Rusko tak nesplnilo podmínku redukčních programů OPECu. OPEC tak reagoval odstraněním všech limitů své vlastní produkce.

Podmínka připojení Ruska k dohodě byla ultimátem OPECu jejíž alternativou bylo zrušení jakýchkoliv navržených i minulých dohod ve stylu nabídky všechno nebo nic. Z návrhu OPECu z 5.3 tak není nic a dohoda z prosince 2019 redukující těžbu zemí skupiny OPEC+ vyprší k 31.3.To potvrdil i Novak: “Od 1.4. ani OPEC ani skupina zemí OPEC+ nebudou mít žádné restrikce produkce ropy."

Rusko uvedlo, že prezident Vladimir Putin neplánuje jednat s vedením Saúdské Arábie, čímž nevypadá pravděpodobně varianta, že by dohoda mohla být uzavřena na nejvyšší úrovni. 

Organizace zemí vyvážejících ropu OPEC se 5.3. 2020 pod taktovkou svého neformálního lídra Saúdské Arábie dohodla na dodatečném navýšení redukce produkce ropy o dalších 1,5 mil. barelů denně, tedy zhruba 1,5 % světové poptávky ropy do konce roku 2020 a prodloužení stávající redukce produkce ropy 2,1 mil. barelů denně, která vyprší v březnu do konce roku 2020 k podpoře cen ropy s bezprecedentním ohrožením poptávky ropy s šířením epidemie koronaviru. Celkově s dosavadní redukcí 2,1 mil. barelů ropy denně by tedy do konce roku 2020 šlo o 3,6 mil. barelů ropy denně zadržených OPECem+. Šlo by o nejsilnější dobrovolný výpadek OPECu a s ním spolupracujících zemí od světové finanční a hospodářské krize 2008 - 2009. Dohoda ale byla podmíněna souhlasem Ruska a dalších zemí s OPECem spolupracujících v rámci skupiny OPEC+. Rusko se k dohodě stavělo vlažně až odmítavě. OPEC ale odmítl zátěž další redukce brát výhradně na sebe a zdroje OPECu naznačovaly, že Saúdská Arábie, hlavní koordinátor a nositel dosavadní redukce ropné produkce by mohla tlačit na plném zrušení dosavadních redukčních opatření platných od roku 2016 a dílem chránící ceny ropy od propadu a vrátit se ke své plné produkci. 

Podle detailů této poslední dohody OPECu by na dodatečné redukci produkce ropy do konce tohoto roku 1,5 mil. barelů ropy denně země OPECu zadržely 2/3, tedy 1,0 mil. barelů ropy denně a země mimo OPEC v rámci OPEC+ zbylou třetinu, tedy 0,5 mil. barelů ropy denně. Celkový potenciální škrt produkce ropy 3,6 barelů ropy denně by se rovnal přibližně 3,6 % světové nabídky ropy. 

Naposled OPEC odsouhlasil takto velkou redukci produkce ropy během světové finanční a hospodářské krize 2008 - 2009 v rozsahu 4,2 mil. barelů ropy denně kvůli propadu poptávky v důsledku krize. 

I kdyby byl návrh schválen OPECem+ překonávající očekávání trhu, stejně by nebylo jasné, jak moc by opatření cenám ropy pomohla kompenzovat výpadek poptávky po ropě kvůli poklesu ekonomického růstu kvůli epidemii koronaviru. Ani ta ještě nemá jednoznačný průběh a proto i její celkový ekonomický dopad není ani zdaleka ještě znám. Takto trh ropy bude velmi exponován poklesu poptávky ropy a neregulované nabídce, která je v převisu nad poptávkou. Pro ropný trh jeho producentů se tak naplnily nejčernější scénáře.

Rizika nedohody jsou fatální


Rusko pouze indikovalo, že by podpořilo prodloužení stávající redukce ropné produkce, ale ne její další navýšení. Rusko kooperuje s řízením ropného výstupu od roku 2016 v rámci zmíněné neformalizované skupiny zemí OPEC+. I dosud se Rusko k omezení produkce ropy stavělo váhavě, ale nakonec na poslední chvíli se k dohodám připojilo. Letošní pokles cen ropy téměř o 25 % před zasedáním OPEC+  činní rozpočtové potíže zemím OPECu. Rusko ale uvedlo, že s cenami ropy kolem 40 USD/barel dokáže vyjít. 

Plné odstranění redukcí produkce ropy, kterým si poslední návrh OPEC resp. Saúdská Arábie souhlas ostatních členů skupiny OPEC+ vynucovaly by ale ceny ropy mohl poslat k přibližně 20 - 30 USD/barel, tedy k 17-letým minimům dosažených během světové ekonomické a finanční krize 2008 - 2009 a pak začátkem roku 2016, kdy gradoval převis nabídky ropy nad její poptávkou. 

Saúdská Arábie, největší světový exportér ropy a jeden z největších producentů ropy světa se podílí více než polovinou na dosavadních sníženích produkce ropy, nad rámec odsouhlasených kvót minulého paktu OPECu omezuje svoji nabídku přibližně o 10 %. Rusko se na dosavadní redukci podílí jen částí redukce Saúdské Arábie. Rusko je jaderná velmoc, která ale poslední roky hospodářsky strádá slabým a nedůstojným ekonomickým růstem právě kvůli nižším cenám ropy, který se projevuje i v sociálních otřesech a nestabilitě ruské vrcholné politiky.

Poslední dohoda OPEC+ (12 2019) redukci produkce ropy zvýšila, škrty ale nestačily


Podle poslední dohody zemí skupiny OPEC+ z prosince 2019 Saúdská Arábie, neformální lídr Organizace zemí vyvážející ropu OPEC včetně zemí, které se sdružením spolupracují včetně Ruska (dohromady OPEC+) slíbila přidat útlum své vlastní produkce 0,4 mil barelů denně nad rámec víkendové dohody zemí OPEC+ zvětšení redukce produkce o 0,5 mil. barelů denně z 1,2 mil. barelů denně na 1,7 mil. barelů denně. Celková redukce tak dosáhla 2,1 mil. barelů ropy denně a je navýšena o 0,9 mil. barelů denně. Cílem redukcí je omezit přebytek ropy na trhu a tím zvýšit její cenu. 

Překvapením však byla pouze relativně krátká doba tohoto opatření, první čtvrtletí 2020. Dosud OPEC plány produkce realizoval v horizontech 6 - 12 měsíců. 

Dopad na trhy
: Cena ropy v obavách nečekaného přebytku ropy na trzích po zprávě oslabila více než 10 % na minimum od července 2017. Vývoj připomíná situaci z roku 2014 a souboje Saúdské Arábie, Ruska a ropných producentů USA o tržní podíl ropného trhu, kdy cena ropy ztratila chvílemi i 70 %.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web