ETF

Rusko: Podle OBSE ruské prezidentské volby postrádaly skutečnou volbu a v řadě případů regulérnost

Úterý 20. březen 2018 19:42

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) v pondělí krátce po nedělních ruských prezidentských volbách v hodnocení regulérnosti voleb uvedla, že nebyla žádná reálná volba v těchto volbách.

OBSE rovněž podala stížnost, že volby byly poznamenány neférovým tlakem na kritické názory.

"Volba bez reálné konkurence jako jsme v Rusku viděli není reálná volba,” uvádí v prohlášení OBSE. Důvodem omezeného prostoru politické aktivity a účasti podle organizace bylo omezení základních svobod stejně jako registrace kandidátů.

Vertdikt OBSE k volbám, ve kterých vyhrál Vladimir Putin se ziskem 76,7 % hlasů, čímž si zajistil vládu nad největší světovou zemí na dalších 6 let.

Putinovi kritici včetně Alexeje Navalnyje, který byl z voleb vyloučen, uváděli rozsáhlé podvody. Pozorovatelé rovněž viděli přepravované lidi do volebních stanic jejich vlastními zaměstnavateli.

Centrální volební komise v pondělí ráno sdělila, že nezaznamenala žádné vážné stížnosti na narušení voleb.

OBSE ale říká, že politická práva, základní svoboda shromažďování, spojování a vyjadřování v Rusku byly omezeny od roku 2012 a že někteří aktivisté zpochybňující legitimitu voleb byly zadrženi.

Podle OBSE si pozorovatelé všimly různých opatření včetně nevhodného tlaku na voliče s cílem zvýšit volební účast. Trvalý tlak na občanskou společnost, absence objektivního a kritického zpravodajství ve většině médií a řízená snaha zvýšit volební účast charakterizovala politické prostředí těchto voleb, poznamenává OBSE.

I když se prezident neúčastnil debat a kampaně, pokračuje OBSE, rozsáhlé pokrytí jeho oficiálních aktivit mu poskytlo dominantní prostor.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web