Akcie

Rusko: Referendum schválilo ústavní změny umožňující Putinovi vládnout další dvě funkční období

Čtvrtek 2. červenec 2020 22:33

Referendum Ruské federace schválilo ústavní změny umožňující současnému prezidentovi Vladimiru Putinovi vládnout jako prezident další dvě 6-letá funkční období až do roku 2036, pokud se rozhodne opět kandidovat. Současné funkční období Putinovi vyprší v roce 2024. Referendum rozhodlo podle Centrální volební komice o pstavních změnách 77,9 % hlasů, proti bylo 21,2 % hlasů. Opozice volby zpochybňuje jako zfalšované.

Putin, které mu je nyní 67 by tak mohl být prezidentem až do doby, kdy mu bude 83 let. Putin nastoupil jako premiér do funkce prezidenta jako ruský premiér po abdikaci Borise Jelcina na Silvestra 2000. Po dvou vyhraných prezidentských volbách a funkčních obdobích v prezidentských volbách 2008 pomohl do čela státu tehdejšímu premiérovi Dmitriji Medvěděvovi. Ale jen na 4 roky, od roku Putin vyhrál další dvě prezidentské volby. Od časů diktátora Josefa Stalina Rusko resp. Sovětský svaz neměly déle vládnoucího prezidenta. 

Podpora Putina se pohybuje kolem 60 %, což je značně méně vůči 90 % minulých let. Putinovy ublížily ekonomické potíže spojené s pádem cen ropy a nejnověji as koronavirovým šokem.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web