Akcie

Severní Korea: Prezident Trump přijímá pozvání k přelomovému summitu vůdce Kim Čong-Una

Pátek 9. březen 2018 11:42

Jihokorejští vyjednavači doručili americkému prezidentovi Trumpovi pozvání severokorejského vůdce Kim - Čong-Una k historickému setkání vedoucích představitelů obou zemí vedoucí k denuklearizaci korejského poloostrova. T

Trump pozvání pochválil a rychle přijal. Schůzka se má konat nejpozději v květnu. Půjde o vůbec první takové setkání na nejvyšší úrovni obou zemí. Sankce vůči Severní Koreje mají zatím trvat, KLDR se prozatím vzdá jaderných či raketových zkoušek a bude tolerovat vojenské cvičení Jižní Koreje a USA.

Hodnocení: Informace je příznivá pro celý svět ale taky pro samotnou KLDR. Země náhlou změnou politiky po zimních olympijských hrách míří k mezinárodnímu uznání, tedy statusu, o který KLDR marně usilovala během minulých desetiletí. Důvodem historicky rezervovaného postoje byly nedostatečná protihodnota a závazky ze strany Severní Koreje. USA v minulosti vyžadovaly od Severní Koreje před schválením vrcholného summitu dohody, tentokrát byla nabídka KLDR rychle přijata. Změna pohybů na geopolitické šachovnici rovněž ukazuje i na možný úspěch nátlakové politiky KLDR jadernéhio arzenálu. Jakmile totiž Severní Korea disponuje účinnou jadernou silou, USA jsou ochotny vyjednávat. Američtí diplomaté připomínají špatnou historii KLDR dostát mezinárodním závazkům z minulosti včetně odzbrojení. Proto mezi experty panuje určitá nejistota, zda schválení schůzky a optimismus průlomu není předčasný.

Zprávy znamenající posun k demilitarizaci KLDR znamenají pokles geopolitického napětí a nejistoty, což je příznivé pro globální ek. růst.

Dopad na trhy: Zpráva je příznivá akciové trhy, nepříznivá pro aktiva jistoty jako je zlato, japonský jen, švýcarský frank, dluhopisy apod. Hlavní asijské akciové indexy v reakci na zprávu významně rostly, zlato sláblo. Odpověď měnového trhu byla ale mdlá, např. parity EUR/USD či USD/CHF jsou momentálně více pod vlivem analýz monetární politiky ECB, celní politiky USA a blížící se hlavní zprávy zaměstnanosti USA (dnes ve 14.30 SEČ). Japonský jen ale v nočním obchodování ztratil přibližně 0,3 % vůči dolaru.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web