Akcie

Severní Korea: Průlom vleklé krize?

Úterý 6. březen 2018 18:02

Pondělní jednání delegace vysoce postavených jihokorejských vyjednavačů v KLDR, mimochodem první se severokorejským vůdcem Kim Čong - Unem od jeho nástupu k moci koncem roku 2011 přineslo nečekaně významný diplomatický úspěch.

Pondělní jednání delegace vysoce postavených jihokorejských vyjednavačů v KLDR, mimochodem první se severokorejským vůdcem KIm Čong - Unem od jeho nástupu k moci koncem roku 2011 přineslo nečekaně významný diplomatický úspěch. Vůli k dialogu a uklidnění vztahů obou Korejí nejprve potvrdily severokorejské státní zdroje. Během úterý nečekaně příznivý výstup schůzky ohlásily i jihokorejští vyjednavači. Ti cestovali k sousedovi hlavně vyjednat schůzku Severní Koreje a USA. To se podařilo a hlavně nejen to.

Podle vedoucího jihokorejců, bezpečnostního poradce prezidenta Jižní Koreje Čchong Ui-jonga má Severní Korea zájem na denuklearizaci a je ochotna se Spojenými státy jednat o denuklearizaci, tedy o dosud vetované podmínce USA a o normalizaci vztahů Severní Korea - USA. Podmínkou KLDR jsou bezpečnostní záruky komunistickému režimu. Během jednání Severní Korea nepodnikne atomové ani raketové testy. Severní Korea taky slíbila, že vůči svému jižnímu sousedovi nepoužije jaderné ani konvenční zbraně. Obě Koreje se na pondělním setkání rovněž domluvily na prvním summitu obou zemí za posledních 10 let koncem dubna na vzájemné hranici a vytvoření horké telefonní linky. Pozvánka na summit ze strany Kim Čong - Una jihokorejskému prezidentovi je vůbec první svého druhu. Vztahy obou zemí začaly roztávat během únorových zimních olympijských her. Jak Severní Korea tak USA prohlašují, že preferují diplomatické řešení napětí.

Reakce USA je prozatím opatrně optimistická jak ze strany Donalda Trumpa tak i ředitele Národní rozvědky Dana Coatse. Trump prohlásil, že si všiml určitého pokroku a že poprvé za mnoho let všechny zúčastněné strany vykazují vážnou snahu. Podle Trumpa může jít o falešnou naději, USA jsou ale připraveny rozhodně jednat tím či oním směrem.

Průlomové signály z Dálného východu pomáhají k dnešnímu růstu cen akcií.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web