Akcie

Světová ekonomika: OECD navyšuje projekci globálního ek. růstu, varuje před obchodními tlaky

Úterý 13. březen 2018 14:43

Organizace pro hospodářskopu spolupráci a rozvoj (OECD) sdružující 24 nejvyspělejších zemí světa posílila výhled růstu HDP světa na 3,9 % letos i příští rok (nejrychlejší tempo od roku 2011), ve srovnání s předchozí předpovědí 3,6 % pro oba roky.

Organizace pro hospodářskopu spolupráci a rozvoj (OECD) sdružující 24 nejvyspělejších zemí světa posílila výhled růstu světové ekonomiky na 3,9 % letos i příští rok, což by bylo nejrychlejší tempo od roku 2011, ve srovnání s předchozí předpovědí 3,6 % pro oba roky. Hlavní ekonom OECD Alvaro Pereira agentuře Reuters sdělil, že silnější ekonomika vydrží příštích několik let. “Vracíme se k normálu v porovnání s posledními 10 lety,” říká Pereira.

OECD predikuje, že obrat globálních firemních investic udrží růst globálního obchodu kolem 5 % tento rok. Globální ekonomika je ale podle instituce zranitelná vůči erupci obchodních tlaků poté, co administrativa prezidenta Trumpa zavedla importní cla na ocel a hliník s tím, že jde o krok, který zřejmě vyvolá odvetu ze strany EU a příslušných zemí. Pereira míní, že jde o významné nebezpečí.

Důvodem navýšení očekávání růstu světové ekonomiky je dle OECD posílení výhledu hlavních světových ekonomik, tedy USA, eurozóny, Německa a Francie.

Růst HDP USA podle předpovědi OECD dosáhne 2,9 % tento rok a 2,8 % v roce 2019 s tím, že redukce daní přidají 0,5 - 0,75 % procentních bodů k výhledu obou let. Kvůli tomu podle Pereiry Fed pravděpodobně bude muset zvýšit úrokové sazby 4x s růstem inflace. Předtím OECD čekala pouze trojí zvýšení.

Růst HDP eurozóny má dosáhnout 2,3 % letos a 2,1 % v roce 2019 (navýšení výhledu v porovnání s hodnotami 2,1 % resp. 1,9 %). Koaliční dohoda Německa znamená fiskální uvolnění, které by mělo posílit růst největší evropské ekonomiky na 2,4 % letos ve srovnání s předchozí projekcí 2,3 % a 2,2 % v roce 2019 (předtím odhad 1,9 %). Francie má vykázat nejsilnější ekonomický růst za posledniích 11 let 2,2 % (předchozí projekce 1,8 %) před zpomalením na 1,9 % v roce 2019 (předchozí predikce 1,7 %) na pozadí reforem sociálního systému, daní a trhu práce prezidenta Macrona, které sníží rozdíl výkonnosti vůči Německu. Se silou ekonomiky eurozóny rostoucí inflace umožní dle OECD ECB letos postupně snížit objem nákupu dluhopisů.

Velká Británie má podle OECD zaostávat za všemi zeměmi G20, když se jí tolik nedotkne globální konjunktura a naopak ji budou zatěžovat nejasnosti Brexitu, říká OECD Tento rok má růst HDP činnit 1,3 %, o něco víc než uváděla listopadová předpověď 1,2 % díky globálními oživení. Růst HDP se má snížit na 1,1 % v roce 2019, bez revize k listopadové předpovědi OECD. Podle OECD vysoká inflace sníží příjmy domácností Spojeného království zatímco firemní investice oslabí v souvislosti s nejistotou budoucích vztahů Velké Británie a EU.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web