Akcie

Světová ekonomika: OECD zlepšila výhled světové ekonomik a jejích hlavních center tohoto roku, propad bude výrazně menší díky nečekaně silnému oživení druhého pololetí

Čtvrtek 17. září 2020 19:51

Zdá se, že globální ekonomika oživuje z koronavirem vyvolaného propadu rychleji než se zdálo ještě před několika měsíci kvůli lepšícím se výhledům Čínské lidové republiky a Spojených států amerických uvedla Organizace ekonomické spolupráce a rozvoje OECD.

Podle OECD světová ekonomika letos odepíše 4,5 %. Ačkoliv by stále šlo o bezprecedentní propad, je to méně, než pokles 6 %, který OECD predikovala v červnu. Za předpokladu, že virus zůstane pod kontrolou se světová ekonomika odrazí k růstu 5 % příští rok a k růstu 5,2 % v roce 2022. Případný silnější vzestup koronaviru resp. přísnější kontrolní opatření s ním spojené by ale z růstu hrubého domácího produktu mohl odříznout 2- 3 procentní body. 

OECD uvedla, že její projekce jsou založeny na předpokladu, že lokální epidemie bude pokračovat a že budou cíleny lokálními akcemi spíše než celonárodními plošnými uzavírkami. Dalším přepokladem je, že široce dostupná vakcína bude k dispozici až k závěru příštího roku. 

Organizace rovněž uvedla, že podpůrné programy vlád a centrálních bank příjmů domácností a firem pomohly odvrátit horší poklesy a proto by měly být udrženy s tím jak se epidemie místy stále objevují. 

Zlepšený celkový výhled světové ekonomiky OECD tohoto roku maskuje velké rozdíly mezi hlavními hospodářstvími. Od největších ekonomik světa, USA, Číny a Evropy se čeká lepší výkonnost, než se dříve OECD obávala. Naopak Indie, Mexiko a Jihoafrická republika mohou zklamat s tím jak mají problémy dostat vir pod kontrolu. 

Čína byla první zemí, v které se epidemie viru objevila. Rychle zavedla opatření ke kontrole jeho šíření. Vzhledem k rozdílenému časování a úspěšnému zvládání této situace OECD Číně předpovídá, že letos bude jedinou zemí skupiny největších ekonomik světa G20, jejíž HDP vzroste, podle OECD 1,8 %. V červnu ještě OECD čekala, že čínské HDP klesne 2,6 %. 

Hospodářství USA, největší na světě, má letos klesnout “jen” 3,8 %, v červnu jí pařížské sdružení prorokovalo pád 7,3 %.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web