Akcie

Události minulého týdne: Akciový trh USA v korekci, Guvernér Fedu Powell naznačil redukci úr. sazeb, silné prodeje nových domů USA a index Chicaga, Eurozóna pro fiskální podporu ekonomiky, CDU v Německu pro fiskální restrikci, volby Slovenska pro pravici

Čtvrtek 5. březen 2020 23:53

Akciový trh Spojených států amerických kvůli epidemii koronaviru spadl do neprudší korekce od světové finanční a ekonomické krize let 2008 - 2009. Guvernér centrální banky Spojených států amerických Federálního rezervního systému Jerome Powell v mimořádném prohlášení naznačil připravenost snížit úrokové sazby vzhledem k rizikům koronaviru. Makroekonomická data USA, lednové prodeje nových domů a únorový Firemní barometr Chicaga vzrostly nečekaně silně. Prodeje trhu domů zůstávají silné, regionální ekonomická aktivita regionu Chicaga slábne, byť mnohem méně než v lednu. Ministři financí eurozóny včetně Německa naznačily připravenost větší podpory ekonomice fiskální politikou. Jenže v Německu o větším zapojení fiskální politiky není jasno, aktivitu ministra financí Sociální demokratické strany Německa odmítají pravicoví konzervativci. Parlamentní volby Slovenska ovládly opoziční středopravicové strany a po 8 letech vystřídají ve vládě levicový Směr - Sociální demokracie. Tato strana v parlamentních volbách vítězila dokonce od roku 2006. Dosavadní vládní koaliční strany, Slovenská národní strana a Most - Híd, se do parlamentu ani nedostaly.

Akciový trh USA: S&P 500 klesl 7. den v řadě, utrpěl největší týdenní ztrátu od krize 2008 

Hlavní akciový index Spojených států amerických S&P 500 v pátek klesl sedmý obchodní den v řadě. Index rovněž utrpěl svoji největší týdenní ztrátu od světové finanční a ekonomické krize v letech 2008 - 2009 s růstem obav, že by rychle se šířící koronavirus mohl zatlačit ekonomiku do recese. Akcie nicméně na konci dne volatilního obchodování získaly část ztrát zpět.

Hlavní akciové indexy Dow Jones Industrial Average a Nasdaq Composite rovněž zaregistrovaly svoje nejprudší týdenní procentuální ztráty od října 2008. 

Virus 2 SARS-CoV-2 se šířil dál, první případy viru byly hlášeny v minimálně šesti zemích 4 kontinentů, což tlačilo akciové trhy dále do ztrát a vedlo Světovou zdravotnickou organizaci WHO ke zvýšení jejího varování rizika dopadu na “velmi vysoký”.

Makroekonomické události USA: Guvernér Fedu Powell v prohlášení uvedl připravenost centrální banky pomoci ekonomice


Guvernér centrální banky Spojených států amerických Jerome Powell v mimořádném prohlášení na webových stránkách banky zmínil rizika koronaviru ekonomické aktivity, jejíž fundamenty zůstávají silné. Powell slíbil podle potřeby podporu ekonomiky, v praxi jde o snížení úrokových sazeb, na které trhy v posledních dnech hodně vsází.

Prohlášení guvernéra centrální banky USA Federálního rezervního systému Jeromea Powella


Rozbor (doslovné znění prohlášení)
: Fundamenty ekonomiky USA zůstávají silné. Nicméně koronavirus klade vyvíjející se rizika ekonomické aktivity. Fed pozorně monituruje vývoj a jeho dopady na ekonomický výhled. Použijeme naše nástroje a budeme jednat vhodně k podpoře ekonomiky. 

Hodnocení, dopad výhled monetární politiky
: Guvernér centrální banky Spojených států amerických Jerome Powell v mimořádném prohlášení na webových stránkách banky zmínil rizika koronaviru ekonomické aktivity, jejíž fundamenty zůstávají silné. Powell slíbil podle potřeby podporu ekonomiky, v praxi jde o snížení úrokových sazeb, na které trhy v posledních dnech hodně vsází.

Komentáře guvernéra přišly s kumulací zpráv celosvětového šíření koronaviru, signálů poklesu ekonomické aktivity a propadů akciových trhů. Komentáře mají za cíl uklidnit aktuální paniku finančních trhů i ekonomiky, která je s nejistotou škodlivá a může škody koronaviru zvýšit. 

Fenomén tohoto roku, obavy ekonomického dopadu nejistoty nebezpečí epidemie obávaného nového koronaviru Prudkého akutního respiračního syndromu betakoronavirus 2 SARS-CoV-2 způsobujícího koronavirové respirační onemocnění 2019 COVID-19 ovládá popředí zpráv, finančních trhů i ekonomiky a firem, způsobil nejprudší propady akciových trhů od světové finanční a hospodářské krize 2008 - 2009 a značně omezuje ekonomickou aktivitu. 

Makroekonomické události USA: Prodeje nových domů v lednu nečekaně silně vzrostly


Ve Spojených státech amerických v lednu prodeje nových domů anualizovaně vzrostly na 764 000 z 708 000 (revize z 694 000) v prosinci, trh čekal jejich růst jen na 713 000. Silný růst prodejů nových domů trvá.

Makroekonomické události USA: Firemní barometr Chicaga v únoru vzrostl nečekaně silně na půlroční maximum


Firemní barometr Chicaga v únoru vzrostl překvapivě silně na maximum od srpna 2019 49,0 z pětiletého minima 42,9 bodů v lednu, trh čekal jeho růst jen na 46,0 bodů. Silný pokles regionální ekonomické aktivity z ledna, nejsilnější za posledních 5 let, tak v únoru oslabil na minimum od srpna 2019, víc, než čekal trh. Data nicméně stále ukazují dílčí regionální slabost ekonomiky silně zastoupené automobilovým průmyslem.

Makroekonomické události eurozóna: Eurozóna a Německo se opatrně vyslovily pro větší fiskální podporu, dílčí fiskální průlom


Eurozóna by měla být připravena podpořit ekonomiku fiskální politikou více, pokud hospodářství zasáhne slabost. Prohlášení ministrů financí eurozóny podpořilo i Německo, které se dosud k větší fiskální podpoře stavělo zdrženlivě. Jedná se o dílčí průlom, eurozóna i přes apel Evropské centrální banky a pomaleji rostoucích států jako je třeba zadlužená Itálie dosud spíše prosazovala neutrální fiskální politiku. 

Jenže pokles růstu ekonomiky byl v posledních čtvrtletích silnější, než se zdálo a navíc hospodářství eurozóny i světa ohrožuje dosud nové a příliš nepoznané riziko, koronavirus. 

Prohlášení sice neznamená aktuální změnu fiskální politiky ani vynucení Německa, aby utrácelo více, znamená však důležitou změnu přístupu, která mlže vést k zásadní revizi fiskálních pravidel eurozóny. Jako průlom prohlášení označila třeba Francie. 

Prohlášení nicméně je stále opatrné a klade důraz na to, že fiskální pomoc by měla být diferenciovaná. Ekonomiky mohou podpořit jen příliš nezadlužené státy s adekvátními úsporami a přiměřeným rozpočtovým hospodařením, tedy v souladu s Paktem růstu a stability. Celkově by nicméně v případě hospodářského poklesu měla být fiskální politika podpůrnější. 

Makroekonomické události eurozóna: Německo vede debatu fiskální expanze, konzervativci brání prudérní ústavní fiskální pravidlo 


MInistr financí Německa Olaf Scholz Sociální demokratické strany Německa  podle týdeníku Die Zeit plánuje krátkodobě suspendovat tzv. dluhovou brzdu Německa, aby umožnil převzít některé závazky silně zadlužených municipalit a uvolnil jim miliardy eur ke zvýšení investic infrastruktury, jako jsou třeba silnice a školy. Logicka úvahy spočívá v kompenzaci dalšího oslabení německé ekonomiky s čelním střetem koronaviru. 

Změna ústavně zakotvených pravidel dluhové brzdy by vyžadovala souhlas většiny 2/3 německého parlamentu Bundestagu a Bundesratu. Jen v Bundestagu by ale případný návrh Scholze mohl počítat jen s hlasy Zelených a Levice, což by na 2/3 ústavní většinu nestačilo. 

Poslanec hlavní německé vládní a současně konzervativní strany Křesťanskodemokratické unie CDU Ekhardt Rehberg, hlavní rozpočtový poslanec strany ale pro německý rozhlas Deutschlandfunk takový případný návrh Scholze odmítá. Ten naznačil, že ústava není slučitelná s úskoky a řekl, že čeká, že jeho parlamentní skupina by jakýkoliv takový návrh zablokovala. 

Zákon dluhové brzdy omezuje federální deficit jakéhokoliv roku na 0,35 % ekonomického výstupu. V roce 2020 by přibližně šlo o 7 mld. EUR.

Přesto, podle předního německého deníku Handelsblatt vláda zvažuje fiskální stimulační program, podle toho jak moc koronavir zasáhne německé hospodářství. Kancléřka Angela Merkelová dlouhodobě odmítala tlak ze zahraničí na fiskální podporu ekonomiky Německa a tím i eurozóny ze zahraničí přes rekordně nízké úrokové náklady a ekonomice vrávorající na hladině stagnace. 

Politika eurozóna: Parlamentní volby na Slovensku ovládla opozice, Směr po letech skončil 2., vládní koaliční strany mimo parlament


Parlamentní volby Slovenska ovládlo vcelku jasně poprvé v historii středopravicové konzervativní hnutí OL’aNO a vůči předchozím parlamentním volbám do Národní rady Slovenska ze všech politických stran posílilo. Volby naopak skončily velkou porážkou vládních stran. Vládní koalici tak pravděpodobně bude skládat OL’aNO se skupinou menších středopravicových a mírně konzervativních stran: Jsme rodina, Svoboda a solidarita a Pro lidi.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web