Akcie

Události minulého týdne: Čína zákony omezuje Hongkong, zrušila cíl růstu HDP 6 %, nová výstavba a prodeje starších domů v dubnu propadla, Index Fedu Philadelphia v květnu silně vzrostl, PMI eurozóny zmírňují slabost, Indexy ZEW v květnu smíšeně

Pátek 29. květen 2020 20:54

Čínská lidová republika navrhuje parlamentu ke schválení kontroverzní legislativu omezující lidská práva, demokracii a autonomii Hongkongu. Zato Čína může očekávat trest Západu, což může opět vyostřit vztahy severoatlantické hemisféry s asijskou velmocí a opět skřípnout nervy trhů. Čína mimo to zrušila svůj tradiční růstový cíl ekonomiky 6 % a to kvůli koronavirové krizi. Čínský prezident Si Ťin-pching potvrdil, že Čína kvůli této katastrofě si nebude dávat ambiciózní růstové cíle. Indexy ZEW ekonomického sentimentu Německa a eurozóny byly v květnu smíšený, Indexy PMI zpracovatelského průmyslu, služeb a celkové ekonomické aktivity Francie, Německa a eurozóny v květnu z dubnového dna vzrostly a potvrdily tak útlum prudké slabosti z dubna, pravděpodobného dna koronavirové krize. Přesto její poklesy zůstávají velmi silné. Zahájení/povolení staveb domů a prodeje starších/existujících domů Spojených států amerických v dubnu propadly. Index ekonomické aktivity Fedu Philadelphia v květnu silně vzrostl, pokles ekonomické aktivity dle průmyslových firem regionu ale přes utlumení z ostrého tempa zůstával velmi silný.

Čína-Hongkong: Čína signalizuje hloubkový legislativní zátah proti prodemokratickým demostrantům v Hongkongu, riskantní poker eskalace vztahů se Západem nervuje trhy

Čínská lidová republika plánuje bezpečnostní legisltativní změny v Hongkongu. Podle mnoha odborníků by mohlo jít o kriminalizaci některých svobod Hongkongu a zásadní porušení principu předání Hongkongu Spojeným královstvím Velké Británie a Severního Irska Číně v roce 1997 na příštích 50 let, tedy “Jedna země, dva systémy”. Krok Číny ale riskuje ostrou reakci států severoatlantické osy. Není zcela jasné jaká odveta Západu by přišla, to je první velká nejistota pro trhy. Případný oblíbený nástroj ekonomického nátlaku současné administrativy Spojených států amerických posledních let, obchodní války včetně možného zpochybnění jediného úspěchu a pilíře obchodních politik Spojených států amerických a Čínské lidové republiky, Fáze 1 obchodní dohody, které v minulých letech rozpoutáním USA vůči svým hlavním obchodním partnerům, hlavně proti Číně ale i Evropě, Japonsku atd. ještě před útokem koronaviru značně snížily růst největších globálních hospodářských center, USA, Číny a Evropy by mohly zvlášť v koronavirové krizi zadupat předpokládané hospodářské oživení a srazit akciové trhy. Trhy děsí i to, že v případě Hongkongu padá kosa na kámen, kompromis se bude hledat těžko. Nejistota kriticky důležitých vztahů USA a Číny je velká a iniciativa Číny ji značně zvětšuje. 

Návrh nové sporné legislativy má během tohoto týdne schválit parlament Číny, Národní lidové kongres, na svém výročním zasedání, které se koná v těchto dnech. Tím by se obešel parlament Hongkongu, Legislativní rada. Nová legistlativa by mohla legalizovat tvrdé tresty na demonstranty, disidenty, novináře, právníky a další nepohodlné osoby čínského komunistického režimu. Podobné zákony byly přijaty v minulosti v Číně. Legislativa má rovněž umožnit trvalé umístění národních bezpečnostních složek, agentur a úřadů Číny v Hongkongu. To by poprvé implikovalo i vynucovací moc těchto orgánů. Podle návrhu legislativy “justiční orgány Hongkongu společně s vládou a parlamentem musí efektivně zabránit, zastavit a potrestat činy ohrožující národní bezpečnost." Miniústava Hongkongu, Základní zákon, v současnosti na území Hongkongu brání bezpečnostním institucím Číny v rutinní exekuci vynucovací moci. Seniorní soudci Hongkongu označují chystanou legislativu za útok na nezávislost právního systému Hongkongu ze strany vedení komunistické strany Číny. 

Jak moc budou udržena lidská práva Hongkongu, řada detailů chystané legistlativy, jak bude absorbována do legislativy Hongkongu, jak a kdy nabude platnost.

Čína se snaží utlumit demonstrace “jinou” politickou cestou


Krok ze strany Číny je logický. Čína je nespokojena s tím, jak permanentní prodemokratické demonstrace probíhající masově od minulého roku s přestávkou kvůli koronavirové epidemii rozvrací ekonomiku Číny a hlavně Hongkongu. Obecně dlouhodobě demonstrace vyvstanou s každou snahou Číny Hongkong k sobě přiblížit na bázi politického a právního systému. Co hůř pro Čínu poslední vlna demonstrací minulého roku přišla z důvodu možnosti vydávání osob čínským soudům. Poté, co Čína ustoupila a nabídla stažení legislativy ale nároky demonstrantů vzrostly k posílení demokracie Hongkongu.  

Poslední regionální volby Hongkongu po kulminaci loňských prodemokratických protestů přinesly jasnou výhru demokratickým stranám. Volby byly vnímány jako referendum současné pročínské administrativy. Podle průzkumu z března dle agentury Reuters podpora požadavků prodemokratických demonstrantů ještě vzrostla.

Jaká bude odveta Západu?


Začátkem května Pacifická flotila námořnictva USA v neobvyklém aktu zveřejnila, že všechny její útočné ponorky jsou soustředěny v západním Pacifiku. Tato informace bývá obvykle tajná, pokud Pentagon nechce vyslat varovný signál. 

USA prozatím pohrozily Číně ekonomickými sankcemi. Obchodní války obou zemí mají trhy ještě v živé paměti, prezident USA Donald Trump dokonce v květnu Číně naznačil úplné utnutí hospodářských kontaktů a zpochybnil i pro něj stěžejní obchodní dohodu s asijskou druhou největší ekonomikou světa. Důvodem je údajná odpovědnost Číny za koronavirovou krizi. To vše se událo ještě před oznámením nové bezpečnostní legislativy pro Hongkong. 

Skupina republikánských a demokratických amerických senátorů představila legislativu sankcionující představitele či entity Číny narušující svobody, které Čína slíbila v Hongkongu zachovat. Zákon také navrhuje tresty jakýmkoliv bankám, které jsou ve významném obchodním spojení s těmito lidmi či entitami. 

Zvláštní specifickou kapitolou možné odvety USA Číně za Hongkong je speciální status ve vztazích s USA poskytující široký rozsah obchodní, ekonomické, politické a sociální kooperace včetně vymáhání práva. USA jednají s Hongkongem odlišně vůči Číně i v otázkách cel a imigrace. Ministerstvo zahraničí USA uvedlo, že odloží vydání zprávy o tom, zda Hongkong je dostatečně autonomní k pokračování speciálních vztahů s největší světovou ekonomikou. 

To může být rovněž účinná páka na Čínu, která momentálně obchodními válkami a koronavirem značně strádá, konečně podobně jako jiné země světa. Hongkong patří k nejotevřenějším ekonomikám světa a k největším akciovým a dluhopisovým trhům. Čína využívá měnu, akciové a dluhopisové trhy Hongkongu k přílivu zahraničního kapitálu zatímco zahraniční firmy využívají Hongkong jako odrazový můstek k expanzi do Číny. Velká část přímých zahraničních investic v Číně pokračuje kanály přes Hongkong. Rovněž mnoho velkých čínských firem využívá odpalovací plošiny emise svých akcií v Hongkongu ke globální expanzi. 

Čínská lidová republika: Čína zrušila cíl růstu HDP 2020, koronavir mele čínskou ekonomiku


Čínská lidová republika zrušila cíl růstu hrubého domácího produktu tohoto roku kvůli koronavirové krizi. Ta si vyžádala pád ekonomiky v prvním čtvrtletí, který se slabostí projeví i v kvartálu následujícím. Tím nebude možné dodržet cíl růstu ekonomiky kolem 6 %, který si země v předchozích letech vytýkala. Vláda nicméně slíbila další fiskální výdaje a podporu ekonomiky. 

Vláda HDP cíluje od roku 1990, od té doby se nestalo, že by cíl nebyl stanoven. Zpráva čínského premiéra cíl HDP neobsahuje. Premiér Li Kche-čchiang na začátku výroční parlamentní seance řekl: “Nestanovili jsme specifický cíl ekonomického růstu tohoto roku hlavně protože globální epidemická situace a ekonomická a obchodní situace jsou velmi nejisté a vývoj Číny čelí některým nepředvidatelným faktorům. 

Li Kche-čchiang dále řekl, že domácí spotřeba, investice a export slábnou a tlak na zaměstnanost významně roste a finanční rizika se vrší. 

Ekonomové čekají že růst HDP Číny tohoto roku klesne z 6,6 % v roce 2018 a 29-letého minima 6,1 % v roce 2019 na rekordní minimum o několk procentních bodů. 

Čína: Čínský prezident říká, že cíl růstu HDP 6 % není v zájmu země


Prezident Čínské lidové republiky Si Ťin-pching podle státních médií v parlametní diskusi řekl, že cíl růstu čínské ekonomiky 6 % za každou cenu i přes koronavirovou krizi, znamenalo by to silnou státní podporu ekonomice, což není účelem ekonomického a sociálního rozvoje. To je velmi důležité, neboť názor v současného vůdce druhé největší ekonomiky světa, který může po ústavních změnách vládnout neomezeně dlouho bude pro politiku Číny klíčový. Alternativní pohled je právě masivní podpora státu se snahou udržet cíl růstu hrubého domácího produktu 6 % posledních let. 

Letos Čína poprvé v historii od cílování HDP upustila kvůli koronavirové krizi. 

Prezident Číny vysvětluje vynechání cíle HDP 


Si Ťin-pching řekl, že roční hospodářský růstový cíl Číny by mohl být nastaven kolem 6 %, pokud by nenastala pandemie nového koronaviru. 

Čína v posledních letech odmítala zaplavit svoji ekonomiku levnými úvěry s tím jak pokračovalo zpomalování růstu čínského HDP i přes pandemii koronaviru v obavách destabilizace rozpočtu a dluhových krizí způsobených masivní podporu.

“Po pandemii nám některé věci nebyly ponechány. Globální recese je nevyhnutelný fakt. Existuje stále velká nejistota, jak moc a jak hluboce budeme ovlivněni.” 

Makroekonomické události USA: Zahájení a povolení staveb domů v dubnu propadly


V dubnu meziměsíčně ve Spojených státech amerických dle anualizovaných dat, zahájení staveb rezidenčních domů sice kleslo na 891 000 z 1 276 000 v březnu, trh čekal jejich pád na 927 000. Povolení staveb rezidenčních domů silně kleslo na 1 074 000 z 1 356 000 v březnu, trh čekal jejich snížení na 1 000 000. Data tak potvrzují pád trhu domů USA v měsíci, kdy i ekonomika pravděpodobně dosedla na dno krize.

Makroekonomické události USA: Prodeje starších/existujících domů v dubnu padly o něco méně, než se čekalo


Prodeje starších/existujích domů Spojených států amerických v dubnu v anualizovaním vyjádření klesly na 4 330 000 z 5 270 000, trh čekal jejich pokles na 4 300 000. Meziměsíční pokles - 17,8 % byl nižší poklesu očekáváného - 18,9 %. Trend solidního růstu trhu domů USA pokračoval i začátkem tohoto roku, krátce před úderem koronaviru, uzavření ekonomiky v dubnu ale z drtivého poklesu nevynechalo ani segment starších/existujících domů. 

Makroekonomické události USA: Index ekonomické aktivity Fedu Philadelphia v květnu značně vzrostl, o něco méně, než se čekalo


Index ek. aktivity Fed Philadelphia v květnu robustně vzrostl - 43,1 bodů ze svého 40-letého minima - 56,6 bodů v dubnu, trh čekal jeho o trochu větší růst na - 41,5 bodů. Rekordně velmi silný pokles ekonomické aktivity z dubna tak zmírnil o něco méně, než se čekalo, stále však byl silný. Výhled ekonomické aktivity průmyslových firem regionu Philadelphia v květnu vůči dubnu vzrostl a ukazuje pro konec tohoto roku další citelné oživení ekonomické aktivity. Data podobně jako zpráva ekonomické aktivity regionu New Yorku ukazuje dílčí zlepšení z dubnového dna propadů, přesto poklesy zůstavají silné. Ekonomický výhled pro konec roku 2020 se zlepšuje a potvrzuje ekonomické oživení. 

Makroekonomické události eurozóna: V květnu Indexy ZEW smíšeně, extrémní slabost se prohloubila, silně ale vzrostlo očekávání


V květnu v Německu Index ZEW sentimentu ek. očekávání silně vzrostl na 51,0 bodů z 28,2 bodů v dubnu trh čekal jeho mnohem menší růst na 32,0 bodů. Index ZEW současné ek. situace Německa v květnu klesl na - 93,5 bodů z - 91,5 bodů v lednu, trh čekal jeho vzestuo na - 88,0 bodů. Nečekaně silný růst očekávání ekonomické veřejnosti je příznivým překvapením, na druhou stranu síla dat je dílem i pouze optická, neboť srovnává s extrémní slabostí ekonomiky, která se navíc dle Indexu ZEW sentimentu současné situace ještě nečekaně o něco zvýšila, ač v květnu s otevíráním ekonomiky mělo dojít ke zlepšení. Ekonomická slabost je způsobena nejistotou nebezpečí epidemie obávaného nového koronaviru Prudkého akutního respiračního syndromu koronavirus 2 SARS-CoV-2 způsobujícího koronavirové onemocnění 2019 COVID-19 a zejména opatřeními limitujícími pandemii v podobě omezení ekonomické aktivity a zavření ekonomik. Zlepšení očekávání souvisí s nadějemi nových léků a vakcín, otevíráním ekonomik a štědrou monetární a fiskální politikou.  

Makroekonomické události eurozóny: Slabost ek. aktivity eurozóny v květnu zmírnila víc, než se čekalo (PMI)


V květnu Indexy PMI zpracovatelského průmyslu, služeb a ekonomiky Německa, Francie a eurozóny po bezprecedentních propadech v březnu a dubnu vykázaly zlepšení a zmírnění prudkých poklesů na přijatelnější úroveň, pády ale byly stále silné. Pokles slabosti byl větší, než se čekalo.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web