Akcie

Události minulého týdne: Fauci s pesimismem i optimismem, spotřebitelský sentiment, Index ISM průmyslu a trh práce vykázaly nečekaně silnou redukci slabosti, ta zůstává hlavně na trhu práce velmi silná, Firemní barometr Chicaga vzrostl překvapivě málo

Sobota 4. červenec 2020 0:01

Hlavní expert infekčních nemocí vlády Spojených států amerických Anthony Fauci zchladil optimismus nadějí řešení koronaviru nemoci Covid-19. Řekl, že neexistuje garance efektivní vakcíny nemoci Covid-19, šíření viru může být podle něj velmi špatné. Počet nových infekcí v posledních dnech v USA rekordně roste a podle Fauciho se tento růst může již brzo zdvojnásobit, pokud se celostátním zákrokem oživující virus nebude tlumit. Přesto Fauci řekl, že první data vakcín jsou nadějná, epidemiolog tak věří, že by dávky mohly být k dispozici již začátkem příštího roku. Index spotřebitelského sentimentu Conference Board, Index ISM zpracovatelského průmyslu a zaměstnanost v červnu nečekaně silně posílily. Spotřbeitelská nálada se pohybuje kolem historického průměru, aktivita průmyslu nezmírnila jen recesi ale dokonce začala drobně růst, ale trh práce zůstává velmi oslaben. Firemní barometr Chicaga v červnu vzrostl mnohem méně než se čekalo, takže recese regionální ekonomiky Chicaga ustoupila jen překvapivě málo a zůstávala i v červnu velmi silná.

Makroekonomické události USA: Hlavní epidemiolog USA Fauci varuje, že neexistuje garance efektivní vakcíny nemoci Covid-19, šíření viru může být velmi špatné, přesto vakcínám věří

Hlavní expert infekčních nemocí vlády Spojených států amerických Anthony Fauci zchladil optimismus nadějí řešení koronaviru nemoci Covid-19. Řekl, že neexistuje garance efektivní vakcíny nemoci Covid-19, šíření viru může být podle něj velmi špatné. Počet nových infekcí v posledních dnech v USA rekordně roste a podle Fauciho se tento růst může již brzo zdvojnásobit, pokud se celostátním zákrokem oživující virus nebude tlumit. Přesto Fauci řekl, že první data vakcín jsou nadějná, epidemiolog tak věří, že by dávky mohly být k dispozici již začátkem příštího roku. 

“Jasně, právě teď nad tím nemáme celkovou kontrolu,” přiznal Dr. Fauci, jinak ředitel Národního institutu alergických a infekčních nemocí ve výboru Senátu, horní komory Kongresu USA. “Jsem velmi znepokojen, protože šíření viru může být velmi špatné,” s obavami podotkl Fauci. “Nemůžeme se zaměřit jen na oblasti s vzestupem. Vystavuje to celou zemi riziku,” míní Fauci. 

Oslavy jednoho z hlavních svátků USA, Dne nezávislosti 4.7., kdy se lidé sdružují v oslavách ohňostrojů včetně pláží a kempů tak hygieniky naplňují dalšími obavami.  

Nemoc Covid-19 vykazuje rekordní růst, ve srovnání s epidemií v březnu a dubnu se těžiště nemoci přesunulo na jih. Epicentry Covid-19 se stala Arizona, Kalifornie, Texas, které reportují rekordní růsty nákaz nového koronaviru, ovšem i Florida a nově třeba i Jižní Karolína. V červnu se počet nemocí Covid-19 v 10 státech USA zdvojnásobil včetně Texasu a Floridy. Právě v Texasu a Arizoně začínají docházet nemocniční lůžka jednotek intentivní péče. Jako jednu z hlavních příčin neutěšeného stavu experti uvádějí předčasné otevírání ekonomik. Celá záležitost má i silný podtext. K rychlejšímu otevírání ekonomik nabádal prezident USA Donald Trump a řada států epicenter koronaviru současnosti vykazuje preferenci Republikánské strany. 

Akciový trh je vzestupem nemoci Covid-19 znepokojen, dobrá data ekonomiky a víra v brzké zprovoznění účinných léků a vakcíny nemoci zatím brání trhu přejít do výraznějšího pádu. 

Makroekonomické události USA: Slabost trhu práce odchází rychleji, než se čekalo, stále ale je masivní


V červnu ve Spojených státech amerických, zaměstnanost nečekaně vzrostla 4 800 000, trh čekal její růst 3 000 000. Za duben byl pokles zaměstnanosti navýšen o 100 000 na 20 787 000, naopak za květen byl růst zaměstnanosti zvýšen o 190 000 na 2 699 000. Adekvátně míra nezaměstnanosti nečekaně silně klesla na 11,3 % z 13,3 % v květnu, trh čekal její menší pokles na 12,3 %. Průměrná hodinová mzda meziměsíčně klesla 1,2 %, víc, než čekal trh, 0,7 %. Její meziroční růst klesl na 5,0 % z 6,7 % v květnu, trh čekal jeho pokles na 5,3 %. Zdá se, že dno amerického trhu práce bylo dosaženo již v dubnu. Přestože se lidé se zpožděním ještě hlásily na úřadech práce a trvalá nezaměstnanost rostla, všechny tyto efekty byly v květnu červnu smeteny návratem lidí do zaměstnání. Nezaměstnanost by v dalších měsících měla pokračovat poklesem právě kvůli tomuto efektu. 

Makroekonomické události USA: Index ISM průmyslu v červnu vzrostl nejsilně za posledních 40 let, značně víc, než se čekalo, aktivita odvětví se v červnu vrátila do růstu
 

Index ISM zpracovatelského průmyslu Spojených států amerických v červnu vzrostl nečekaně silně na 52,6 bodů z 43,1 bodů v květnu, trh čekal jeho posílení jen na 49,5 bodů. Trh čekal, že se velmi silný pokles aktivity odvětví z května v červnu sníží na minimum, místo toho ale přešel do menšího růstu. Červnový obrat indexu byl navíc nejsilnější za posledních 40 let (od srpna 1980). Data podobně jako jiná regionální data ekonomické aktivity potvrzují až nečekaně velmi silné oživení sektoru zpracovatelského průmyslu. 

Makroekonomické události USA: Index spotřebitelského sentimentu Conference Board v červnu posílil značně víc, než se čekalo, za maximy zimy zůstává ale velmi oslaben


Index spotřebitelského sentimentu Conference Board USA v červnu silně vzrostl na 98,1 bodů z 85,9 bodů v květnu (revize z 86,6 bodů), trh čekal méně výrazný růst na 91,8 bodů. Malý růst spotřebitelské nálady byl způsoben hlavně ostrým růstem hodnocení současné situace, její index vzrostl na 82,2 bodů z 68,4 bodů (revize z 71,1 bodů) v květnu). K meziměsíčnímu růstu spotřebitelské nálady přispělo i zvýšení hodnocení očekávání, jehož index posílil na 106,0 bodů z květnových 97,6 bodů (revize z 96,9 bodů). Index spotřebitelského sentimentu Conference Board tak v červnu vůči květnu posílil značně víc, než se čekalo, za maximy zimy zůstává ale velmi oslaben.

Makroekonomické události USA: Firemní barometr Chicaga v červnu vzrostl méně, než se čekalo, recese regionální ekonomiky se tak snížila překvapivě jen málo a zůstala velmi silná


Firemní barometr Chicaga v červnu vzrostl na 36,6 bodů z 32,3 bodů v květnu, méně než se čekalo, když trh předpokládal růst jen na 45,0 bodů. Recese aktivity regionální ekonomiky měla značně klesnout byť stále na robustní úroveň, ve skutečnosti ale klesla jen drobně a zůstala velmi silná. Předtím po dubnovém propadu na minimum světové finanční a hospodářské krize 2008 - 2009 35,4 bodů kvůli koronavirové krizi Firemní barometr Chicaga v květnu překvapivě dále klesl na minimum od března 1982 32,3 bodů. Velmi silný pokles ekonomické aktivity regionu Chicaga silně zastoupené automobilovým průmyslem z dubna se tak v květnu nezmírnil jak čekal trh, ale ještě o něco zvýšil. Červnová data jiných regionálních ekonomiky USA ale ukazují spíše mnohe silnější oživení jejich aktivity.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web