Akcie

Události minulého týdne: Trump potvrdil obchodní dohodu s ČLR, případy C-19 v USA rekordně vzrostly, Powell čeká těžké oživení, v květnu v USA prodeje starších domů opět padly, prodeje nových domů silně vzrostly, červnové PMI a Ifo v EMU silně vzrostly

Pátek 26. červen 2020 20:03

Prezident Spojených států amerických Donald Trump potvrdil plnou platnosdt obchodní dohody s Čínskou lidovou republikou, ač ji krátce předtím jeho čelní obchodní náměstek popřel. Počet onemocnění koronavirem COVID-19 ve Spojených státech amerických v posledních dnech překonal rekordní počty nákazy touto nemocí. Guvernér centrální banky Spojených států amerických, Federálního rezervního systému, Jerome Powell řekl, že oživení ekonomiky bude náročné a že neexistuje rychlý návrat. V květnu v USA prodeje starších/existujících domů opět padly, víc, než se čekalo, naopak prodeje nových domů silně vzrostly, ovšem vůči revizí značně ponížených prodejích v předchozím měsíci. V eurozóně data ukázala zmírnění hospodářského útlumu vyvolaného koronavirem. V červnu indexy PMI zpracovatelského průmyslu, služeb a ekonomické aktivity nečekaně silně vzrostly, hlavně ve Francii, podobně i sentiment německých firem nečekaně silně vzrostl hlavně s prudce zlepšeným očekáváním firem.

Mezinárodní obchod: Podle Trumpa obchodní dohoda s Čínou plně platí, čelní obchodní poradce USA Navarro předtím řekl, že s obchodní dohodou je konec, Navarro později otočil

Prezident Spojených států amerických Donald Trump 22.6. tweetoval, že obchodní dohoda s Čínskou lidovou republikou zůstává plně v platnosti. Předtím čelní obchodní poradce Spojených států amerických Peter Navarro předtím řekl, že s obchodní dohodou je konec, později však poradce své stanovisko popřel. Další nejistota klíčové obchodní dohody dvou největších ekonomik světa, která na přelomu let 2019 a 2020 přitlumila jejich obchodní války snižující růst světové ekonomiky přivodila výkyvy akciového trhu. 

Krátce, zhruba 4 měsíce před prezidentskými volbami USA je Fáze 1 obchodní dohody s Čínou jeho jediný, ke všemu nejistý, úspěch na poli mezinárodního obchodu. Růst nedůvěry Američanů k Číně v souvislosti s koronavirovou pandemií sice velí prezidentovi přitvrdit vůči asijské velmoci, současně ale zpochybnění obchodní dohody by vedlo k obnovení ničívých obchodních válek a podpoře názoru, že Trump je neúspěšný prezident. Proto vedle Číny, která nechce obchodní války a k obchodní dohodě se hlásí ji pravděpodobně zachovají i USA.

Makroekonomické události USA: Počet onemocnění COVID-19 silně vzrostl


Počet onemocnění koronavirem COVID-19 ve Spojených státech amerických v posledních dnech překonal rekordní počty nákazy touto nemocí. Ohnisko růstu nákaz se vyskytuje ve státech, které otevíraly své ekonomiky možná příliš brzo. Ke zhoršení situace přispěly i protirasistické demonstrace. Vedoucí představitelé vlády i centrální banky USA již dříve naznačovali, že ekonomika se již celá zavírat nebude a že potenciálně půjde spíš o regionální restriktivní řešení. Některé státy USA, New York, New Jersey a Connecticut kde počet nemocí koronaviru klesá ohlásily pro návštěvníky ze států s růstem nákazy stejně jako pro své rezidenty s těchto států se vracející povinnou karanténu. Růst výskytu nemoci koronaviru v posledních dnech oslabuje akciové trhy vzhledem ke snížení ekonomického výhledu s možností obnovení uzavírek ekonomiky.

Makroekonomické události USA: Podle guvernéra Fedu Powella oživení ekonomiky bude náročné, neexistuje rychlý návrat


Guvernér centrální banky Spojených států amerických, Federálního rezervního systému, Jerome Powell řekl, že oživení ekonomiky bude náročné a že neexistuje rychlý návrat. Komentáře Powella nepřekvapují. Opatrnější komentáře hlavy centrální banky potvrzují současný vzestup případů pandemie koronaviru a současně setrvalé podpory ekonomiky velmi expanzivní monetární politikou. 

Makroekonomické události USA: Prodeje starších/existujících domů v USA v květnu propadly víc, než se čekalo, NAR ale vyhlíží obrat
 

Prodeje starších/existujích domů Spojených států amerických v květnu v anualizovaním vyjádření klesly na 3 910 000 z 4 330 000 v dubnu, trh čekal jejich pokles jen na 4 120 000. Meziměsíční pokles - 9,7 % byl větší poklesu očekáváného - 3,0 %. Trend solidního růstu trhu domů USA pokračoval i začátkem tohoto roku, krátce před úderem koronaviru, uzavření ekonomiky v dubnu ale z drtivého poklesu nevynechalo ani segment starších/existujících domů. Trh domů zatím během koronavirového šoku vykazuje oslabení, další měsíce by ale měly přinést zlepšení s otevíráním ekonomiky a nízkými úrokovými sazbami. Vedoucí představitelé Národní asociace obchodníků s nemovitostmi vyjádřili optimismus posílení prodejů starších/existujících domů do budoucna.

Meziroční pokles prodejů starších/existujících domů v anualizovaném vyjádření se v květnu prohloubil na 26,6 % z 17,2 % v dubnu. Data rovněž prozrazují rovněž pokles růstu cen starších nemovitostí. Nabídka nemovitostí na konci května, 1 550 000 vůči dubnu vzrostla 6,2 %, meziročně ale spadla 18,8 % (1 910 000). Přesto relativně vůči padající poptávce po nemovitostech silně vzrostla, neprodané nemovitosti představují nabídku 4,8 měsíce vůči 4,0 v dubnu resp. 4,3 měsíce v květnu 2019. 

K výsledkům silného poklesu prodejů starších domů Lawrence Yun, hlavní ekonom Národní asociace obchodníků s nemovitostmi řekl: “Prodeje dokončené v květnu reflektují podpisy kontraktů v březnu a dubnu, tedy během nejtvrdšího období uzavírek pandemie. Období tedy představovalo cyklické minimum. Prodeje domů v příštích měsících jistě vzrostou s otevíráním ekonomiky a mohly by ve druhém pololetí překonat prodeje z loňska.” Podobně optimisticky k budoucnosti vzhlíží i prezident Národní asociace obchodníků s nemovitostmi Vince Malta, který řekl: “Sledujeme signály zlepšení a růstu, doufám, že nejhorší je již za námi."

Yun s očekávaným růstem poptávky po rezidenčním bydlení uvažuje takto: “Výstavba nových domů potřebuje robustně vzrůst aby se potkala s rostoucí poptávkou po domech, jinak ceny domů porostou příliš rychle a zbrzdí kupce prvních nemovitostí i přesto, že hypoteční úrokové sazby jsou rekordné nízké." 

Yun si rovněž opět všímá přesunu poptávky od bytů k domům: “Relativně lepší výkonnost domů jedné rodiny vůči domům pro více rodin a bytovým domům jasně naznačuje migraci z center měst do předměstí. Poté, co jsme viděli několik let v řadě oživení v městech, nový trend vypadá na předměstí s tím, jak více firem umožňuje větší flexibilitu pracovat z domova."

Makroekonomické události USA: Prodeje nových domů v květnu po dubnovém propadu vzrostly víc, než se čekalo, jejich solidní růstový trend přes koronavirový šok trvá


Prodeje nových rezidenčních domů USA v květnu v anualizovaném vyjádření vzrostly na 676 000 z 580 000 v dubnu (revize z 623 000), trh čekal jejich růst jen na 640 000. Vůči dubnu tak vzrostly 16,6 %, trh čekal jejich menší růst 2,9 % po poklesu 5,2 % v dubnu (revize z růstu 0,6 %). Koronavirový šok amerického trhu domů se v segmentu nových domů příliš neprojevuje. Březnový a dubnový útlum tak spíše představuje pouze korekci dlouhodobě solidního růstového trendu.

Makroekonomické události eurozóna: Index PMI v červnu nečekaně silně vzrostly, slabost ustoupila hlavně ve Francii


V eurozóně v červnu Index PMI zpracovatelského průmyslu vzrostl na 46,9 bodů z 39,4 bodů v květnu, trh čekal jeho citelně menší zvýšení jen na 44,5 bod. Index PMI služeb vzrostl na 47,3 bodů z 30,5 bodů v květnu, trh čekal jeho mnohem menší růst na 41,0 bodů. Index PMI ekonomické aktivity vzrostl na 47,5 bodů z 31,9 bodů v květnu, trh čekal jeho mnojem menší růst na 42,4 bodů. Ve všech případech se pokles aktivity meziměsíčně významně snížil z velmi silného tempa na nižší rychlost. Podobně to v červnu dopadlo v německých odvětvích a ekonomice, i když v nich i v červnu jejich poklesy přes jejich oslabení byly značné. Francie vykázala ještě silné meziměsíční zlepšení, když silný pokles zpracovatelského průmyslu a vemi silný pokles služeb a celé ekonomiky z května v červnu vystřídal dokonce mírný růst aktivity odvětví a celé ekonomiky. Data ukazují nečekaně silný oživení ekonomické aktivity resp. ustávání jejího silného poklesu z května. 

Makroekonomické události eurozóna: Index Ifo v červnu vzrostl silněji, než se čekalo s podporou zlepšení očekávání, slabost ale zůstává


V Německu v červnu index Ifo značně vzrostl, víc, než se čekalo kvůli silnému růstu podindexu očekávání, podindex současné situace stoupl méně, než se čekalo. Index Ifo vzrostl na 86,2 bodů z květnových 79,7 bodů (revize z 79,5 bodů), trh čekal jeho zvýšení jen na 85,0 bodů. Podindex současné situace vzrostl na 81,3 bodů z 78,9 bodů v květnu, trh čekal jeho větší růst na 84,0 bodů. Podindex očekávání robustně vzrostll na 91,4 bodů z 80,5 bodů v květnu (revize z 80,1 bodů), trh čekal jeho menší růst na 87,0 bodů. Firemní sentiment se zvedá z úderu koronavirového šoku zejména s podporou očekávání firem, hodnocení současné situace se zlepšuje jen mírně. Přesto firemní klima zůstává stále značně oslabeno.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web