Akcie

Události minulého týdne: Zápis Fedu a vystoupení guvernéra Fedu Powella, průmyslová výroba, obchodní bilance a maloobchodní tržby Česka

Čtvrtek 18. červenec 2019 18:52

Zápis Federálního rezervního systému Spojených států amerických ze svého zasedání 18.-19.6. a vystoupení guvernéra Fedu Jeromea Powella v Kongresu potvrdilo růst pravděpodobnosti, že Fed sníží cíl své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate již na svém příštím zasedání 30.-31.7. V České republice, růst průmyslové výroby a přebytek obchodní bilance citelně překonaly očekávání, naopak květnové maloobchodní tržby značně zaostlay za očekáváním.

Makroekonomické události USA: Zápis ze zasedání Fedu monetární politiky 18.-19.6. nečekaně silně potvrdil tendenci k redukci úrokových sazeb

Zápis ze zasedání Federálního rezervního systému USA monetární politiky 18.-19.6. nečekaně silně potvrdil tendenci k redukci úrokových sazeb již na svém příštím zasedání monetární politiky 30.-31.7.

Zápis ze zasedání Federálního rezervního systému USA monetární politiky 18.-19.6.
Na zasedání cíl Federal Funds Rate nezměnil a na kterém ale naznačil připravenost snížit cíl své hlavní úrokové sazby a na němž redukoval rovněž výhled inflace a úrokových sazeb.

Rozbor, důležité komentáře
:

Ekonomika

Inflace 

Monetární politika

Hodnocení, dopad na výhled monetární politiky: Zápis potvrdil tendenci očekávání trhu, že centrální banka sníží cíl své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate již na svém příštím zasedání monetární politiky 30.-31.7. o čtvrt procentního bodu. Toto očekávání potvrdil i guvernér Fedu Jerome Powell svým vystoupením ve Sněmovně reprezentantů Kongresu, když vedle rizik ekonomické aktivity a inflace též zmínil, že nejistoty kolem obchodních tlaků a obavy síly globální ekonomiky pokračují v oslabování ekonomického výhledu USA.

Makroekonomické události USA: Guvernér Fedu Powell potvrdil očekávání redukce úrokové sazby


Guvernér Federálního rezervního systému USA Jerome Powell vystoupením ve Sněmovně reprezentantů Kongresu USA potvrdil očekávání trhu snížení cíle své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate na svém příštím zasedání monetární politiky 30.-31.7.

Prezentace pololetní Zprávy monetární politiky Fedu guvernérem Federálního rezervního systému Jeromea Powella ve Výboru finačních služeb Sněmovny reprezentantů Kongresu USA
:

Rozbor, důležité komentáře
: Powell upozornil na rizika nízké inflace stejně jako obchodních válek a dopadu na světovou ekonomiku i hospodářství USA. Řekl rovněž, že od posledního zasedání Fedu monetární politiky 18.-19.6., na kterém cíl Federal Funds Rate nezměnil a na kterém ale naznačil připravenost snížit cíl své hlavní úrokové sazby a na němž redukoval rovněž výhled inflace a úrokových sazeb nejistoty kolem obchodních tlaků a obavy síly globální ekonomiky pokračují v oslabování ekonomického výhledu USA.

Hodnocení, dopad na výhled monetární politiky
: Powell potvrdil tendenci očekávání trhu, že centrální banka sníží cíl své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate již na svém příštím zasedání monetární politiky 30.-31.7. o čtvrt procentního bodu. Toto očekávání ještě značně víc potvrdil zápis z předchozího zasedání monetární politiky Fedu úrokových sazeb 18.-19.6. na kterém cíl Federal Funds Rate nezměnil a na kterém ale naznačil připravenost snížit cíl své hlavní úrokové sazby a na němž redukoval rovněž výhled inflace a úrokových sazeb.

Makroekonomické události Česká republika: Průmyslová výroba v květnu značně nad očekáváním, její slábnoucí trend ale trvá


Průmyslová výroba České republiky v květnu meziročně ve stálých cenách po úpravě o rozdílný počet pracovních dnů vzrostla 3,2 % po růstu 3,3 % v dubnu, trh čekal její zvýšení 1,0 %. Data nicméně přes příznivé překvapení nemění trend slábnutí růstu průmyslové aktivity podobně jako v Německu, byť méně.

Rozbor
: Po vyloučení sezónních vlivů průmyslová výroba meziměsíčně vzrostla 1,1 %. Kromě textilního, kožedělného, chemického a farmaceutického průmyslu a výroby pryžových a plastových výrobků téměř všechna odvětví zpracovatelského průmyslu vykazují pokles růstu produkce či jeho slabost.

Hodnocení
: Data potrvzují trend slábnutí růstu průmyslové aktivity podobně jako v Německu.

Růst průmyslové výroby slábne na pozadí poklesu poptávky Evropy hlavně Německa. Ten přišel hlavně kvůli nejistotám obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek USA s jejich hlavními obchodními partnery, Čínskou lidovou republikou, Evropskou unií, Mexikem apod. a kvůli odcházení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie. Pokles aktivity českého průmyslu ještě není tak silný slabost se ale ještě může ve druhém čtvrtletí prohloubit. Trendový růst produkce průmyslu Česka se pohybuje na hladině kolem 3 % v minulých kvartálech a letech to bylo i kolem 5 %.

Makroekonomické události Česká republika: Obchodní bilance v květnu ve větším přebytku, než se čekalo


Přebytek obchodní bilance České republiky v národním pojetí podle sezónně neupravených dat v květnu vzrostl na 24,4 mld. Kč z 17,6 mld. Kč v dubnu, trh čekal jeho pokles na 10,9 mld. Kč. Obchodní bilance setrvává v solidních přebytcích.

Rozbor
: Přebytek obchodní bilance v květnu opět pozvedl obchod s mororovými automobily, zejména jejich vývoz.

Loni v květnu byl přebytek obchodní bilance 7,2 mld. Kč. Export v březnu vzrostl meziročně 8,1 % a import 2,5 %. Od začátku roku přebytek obchodní bilance v národním pojetí dosáhl 94,1 mld. Kč, což je o 14,9 mld. Kč víc než ve stejném období vloni. Letos meziročně export vzrostl 5,6 % a import 4,9 %.

Po sezónním očištění přebytek obchodní bilance v národním pojetí v květnu dosáhl 20,8 mld. Kč, zhruba o 15,4 mld. Kč víc, než ve stejném období vloni.

Bilance zahraničního obchodu se státy Evropské unie (28) byla v květnu v přebytkem 70,5 mld. Kč a byla tak meziročně o 13,9 mld. Kč vyšší. Přebytek se meziročně zvětšil hlavně v obchodě s našimi hlavními obchodními sousedy, Německem a Slovenskem. Schodek bilance se státy mimo EU se snížil o 4,0 mld. Kč na 44,3 mld. Kč, hlavně v obchodu s Ruskem a USA a to hlavně kvůli poklesu dovozu z těchto zemí. Naopak schodek obchodu s Čínou, který je suverénně největší v porovnání s obchodními schodky Česka s jinými zeměmi dále vzrostl.

Hodnocení
: Obchodní bilance setrvává v solidních přebytcích. Aktivní saldo českého zahraničního obchodu dlouhodobě roste. Přesto v roce 2018 vůči minulým rokům došlo ke snížení celkového přebytku obchodní bilance, kdy růst dovozu nestačil krýt růst vývozu. Možná se od výsledků promítl rychlejší růst české ekonomiky a tím i poptávky po dovozu, možná i silnější koruna k euru. Ta zdražuje vývozy a zlevňuje dovozy.

Zatím se ve výsledcích příliš neprojevuje zpomalení růstu hrubého domácího produktu Evropské unie v loňském roce, zejména aktivity průmyslu. Export nadále solidně roste.

Makroekonomické události Česká republika: Maloobchodní tržby v květnu značně zaostaly za očekáváním


Maloobchodní tržby bez prodeje a oprav motorových vozidel Česka v květnu, bez očištění o kalendářní efekt ve stálých cenách vzrostly 2,7 % po růstu 6,9 % v dubnu, trh čekal jejich zvýšení 5,0 %. Spotřeba domácností v Česku roste stále solidně.

Rozbor
: Po očištění o kalendářní vlivy ve stálých cenách meziročně maloobchodní tržby bez prodeje a oprav motorových vozidel v květnu vzrostly 2,7 %. Na stejné bázi prodeje nepotravinářského zboží posílily 5,6 %, prodeje potravin vzrostly 0,3 % a prodeje pohonných hmot klesly 0,7 %. Prodeje a opravy motorových vozidel stejnou metodikou vzrostly 0,7 %. Celkové maloobchodní tržby včetně prodejů a oprav motorových vozidel v květnu po očištění o kalendářní vlivy ve stálých cenách vzrostly 2,3 %.

Hodnocení
: Maloobchodní tržby bez prodeje a oprav motorových vozidel rostly méně silně, než se čekalo. Trend jejich robustního růstu nicméně stále trvá. Jejich růst táhnou hlavně prodeje nepotravinářského zboží. Ty za poslední rok ve stálých cenách bez sezónního očištění vzrostly 7,3 %. Spotřeba domácností je ale bržděna nižším růstem prodejů potravinářského zboží. Prodeje a opravy motorových vozidel sotva stagnují. Proto je celková dynamika růstu maloobchodních tržeb včetně prodeje a oprav motorových vozidel slabší.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web