Akcie

Události minulých týdnů: Obchodní dohoda brexitu, v USA Biden potvrzen, i s většinou Senátu, podpora schválena krvácející ekonomice (trh práce, spotřebitelský sentiment), růst produkce průmyslu a hlavně služeb vzrostl, OPEC+ opět sníží produkci ropy

Pátek 8. leden 2021 19:16

Brexit v hlavní podobě je u konce, Spojené království Velké Británie a Evropska unie se dohodly na obchodní dohodě platné od 1.1. 2021, byť dozvuky brexitu v podobě dalších jednání a ozvěn ekonomik budou patrné i v budoucnu. Nové zvolený prezident Spojených států amerických Joe Biden byl definitivně Kongresem certifikován do funkce a formálně jej od vládnutí dělí již jen pár dnů do inaugurace 20.1. V Kongresu se bude moci opřít o většinu v obou komorách, Sněmovně reprezentantů a Senátu. O převaze sil v Senátu rozhodly nadstavbové volby v Georgi, kde dva demokraté sesadili z křesel republikánské senátory. Kongres USA s prezidentem Trumpem ještě před koncem roku stihli uzákonit podpůrný balíček ekonomice, nouzově nutný vzhledem ke slábnoucí dynamice oživení hospodářství kvůli koronaviru. Americká ekonomika nabízí data potvrzující slábnutí vzhledem k rekordním koronavirovým infekcím hlavně na trhu práce, který oslabuje spotřebitelský sentiment. Jenže současně robustní růst aktivity zpracovatelského průmyslu a překvapivě i služeb v prosinci vůči říjnu posílil. Organizace zemí vyvážejících ropu společně s Ruskem a dalšími zeměmi dohodla další snížení produkce a to výhradně a pouze díky dobrovolné redukci výstupu lídra sdružení Saúdské Arábie. ASkce OPEC+ podnítila další silný růst ceny ropy.

Brexit: Obchodní dohoda tvrdého brexitu sníží, ale neodstraní hospodářský útlum

Na Štědrý den 2020 Spojené království Velké Británie a Severního Irska a Evropská unie dospěly k obchodní dohodě odchodu UK z EU, který nastal k 1.2. 2020. Od roku 2021 UK s ukončením přechodného období brexitu k 31.12. 2020 UK s EU budou v systému volného obchodu s nulovými cly a kvótami, UK však opouští společný trh a celní unii. Konečná podoba brexitu tak má spíše tvrdší podobu například i tím, že obchod bude zatížen mnohonásobně větší administrativou. Na druhou stranu volný obchod EU a UK je značně lepší, než brexit bez dohody. Ten by znamenal ještě větší omezení obchodu a tím i ekonomické aktivity, růst nezaměstnanosti a větší inflaci. 

Útrapný brexit tak končí, i když jen rámcově. Dohoda pokrývá dominantně obchod zboží, služby jsou řešeny jen částečně. Štědrodenní dohoda obsahuje další tranzitivní období a revizní klauzule, což znamená, že dojde k dalšímu jednání např. o rybářství, obchodních pravidlech apod. 

Politika USA: Biden Kongresem potvrzen prezidentem
  

V listopadových volbách nově zvolený prezident Spojených států amerických Joe Biden byl Kongresem USA potvrzen do funkce prezidenta. Bidena tak začne vládnout inaugurací 20.1., kdy ve funkci prezidenta vystřídá dosud vládnoucího Donalda Trumpa. Jednání Kongresu ohrožovalo bezprecedentní násilí příznivců Trumpa, která jim krátce předtím sliboval, že výsledky voleb nikdy neuzná. Krátce po certifikaci Bidena Kongresem ale slíbil, že Bidenovi moc předá.

Politika USA: Senátní volby Georgie vyhráli demokraté a ovládají tak Senát


Demokratická strana po rozhodujících dodatečních senátních volbách Georgie získala kontrolu i nad horní komorou Kongresu Senátem. Po listopadových volbách, kdy prezidentské volby vyhrál Joe Biden a demokraté obnovili kontrolu nad dolní komorou Kongresu Sněmovnou reprezentantů tak Demokratická strana bude vládnout exekutivě i legislativě. 

Makroekonomické události USA: Kongres s prezidentem schválili další významnou pomoc ekonomice, další navýšení přes Senát neprošlo
 

Obě komory Kongresu Spojených států amerických, Sněmovna reprezentantů a Senát schválily další podpůrný balíček ekonomice za 892 mld. USD, který následně podpisem zapsal do sborníku zákonů prezident Donald Trump. Jde o druhý největší podpůrný program USA, když první byl schválen nedávno v březnu s první vlnou koronaviru (2,3 bil. USD). Program sice pomůže ekonomice, avšak vzhledem k rekordnímu útoku nových infekcí koronaviru patrně půjde jen o ztlumení zhoršení ekonomické situace. 

Podpůrný program je zaměřen na přímou podporu domácnostem, podporu nezaměstnaným, úvěry firmám, další podpora směřuje do zdravotnictví, školství, službám apod. Krátce po schválení podpůrného balíčku se v málo vídaném hnutí spojil Trump s demokraty ve snaze navýšit přímou podporu domácnostem z 600 USD na 2 000 USD. Tento návrh obratem schválila Sněmovna reprezentantů, dolní komora Kongresu, v které drží demokraté většinu, jenže neprošla Senátem. 

Makroekonomické události USA: Index ISM průmyslu v prosinci nečekaně vzrostl, aktivita velmi silně rostla


Index ISM zpracovatelského průmyslu Spojených států amerických v prosinci nečekaně vzrostl z listopadových 57,5 bodů na 60,7 bodů, trh čekal jeho pokles na 56,6 bodů. Růst aktivity odvětví tak klesl z říjnového dvouletého maxima, zůstal ale silný. Data vcelku potvrzují oživení sektoru zpracovatelského průmyslu, byť se již do nich mohou vkrádat limity v souvislosti se silným šířením viru a uzavíráním hlavně služeb hospodářství.

Makroekonomické události USA: Index ISM služeb v prosinci nečekaně vzrostl


Index ISM služeb v prosinci překvapivě vzrostl na 57,2 bodů z 55,9 bodů v listopadu, minima od květnového skoro dna v době jarního koronavirového šoku, trh čekal jeho další pokles na 54,6 bodů. Růst aktivity služeb se tak v prosinci vůči listopadu zvýšil ze solidního tempa na silné, trh čekal solidní růst aktivity služeb, ale méně než v listopadu. V ekonomice se sice odráží další silná tlaková růstová vlna koronaviru spojená s uzavírkami ekonomiky a sektorů se sociálním kontaktem dopadající útlumem hlavně na domácí odvětví služeb a trh práce, přesto ekonomika vykazuje větší přizpůsobivost a imunitu vůči viru než v jarní koronavirové vlně.

Makroekonomické události USA
: Zaměstnanost v prosinci přešla nečekaně do ztrát

V prosinci ve Spojených státech amerických, zaměstnanost klesla 140 000, když trh čekal její růst 71 000. Za listopad byl růst zaměstnanosti zvýšen o 91 000 na 336 000 a za říjen byl růst zaměstnanosti naopak zvýšen o 44 000 na 654 000. V součtu za oba měsíce byl růst zaměstnanosti zvýšen o 135 000. Celkově tak v období říjen - prosinec zaměstnanost klesla vůči očekávání o 6 000. Míra nezaměstnanosti v prosinci stagnovala na listopadových 6,7 %, trh čekal její růst na 6,8 %. Dno amerického trhu práce bylo dosaženo již v dubnu. Přestože se lidé se zpožděním ještě hlásily na úřadech práce a trvalá nezaměstnanost rostla, všechny tyto efekty byly v květnu, červnu, červenci, srpnu, září a říjnu kompenzovány návratem lidí do zaměstnání z nemocenských a dovolených. Růst zaměstnanosti v listopadu značně zaostal za očekáváním a v prosinci další koronavirová vlna zaměstnanost snížila. Data tak rovněž potvrdila letní a podzimní trend slábnutí růstu resp. obnovování zaměstnanosti vůči předchozím měsícům. Dynamika oživení trhu práce slábla zřejmě kvůli obnovení síly koronaviru zejména v USA a obnovováním uzavírek ekonomické aktivity. Pokles míry nezaměstnanosti souvisí vedle návratu lidí do práce i s tím, že řada dosud přechodně nezaměstnaných vypadává ze statistik pracovní síly kvůli tomu, že aktivně práci nehledá. Nezaměstnanost by v dalších měsících měla pokračovat poklesem kvůli oživení ekonomiky a trhu práce, to však může být kvůli zesílení koronaviru slabší.

Makroekonomické události USA
: Index spotřebitelského sentimentu Conference Board v prosinci nečekaně klesl 

Index spotřebitelského sentimentu Conference Board Spojených států amerických v prosinci klesl na 88,6 bodů z 92,9 bodů (revize z 96,1 bodů) v listopadu, trh čekal jeho růst na 97,0 bodů. Pokles spotřebitelské nálady byl způsoben pádem podindexu současné situace na 90,3 bodů z 105,9 bodů v listopadu. Podindex očekávání naopak vzrostl na 87,5 bodů z 84,3 bodů v listopadu (revize z 89,5 bodů) v listopadu. Index spotřebitelského sentimentu je z dlouhodobého pohledu průměrný, za maximy loňské zimy před úderem koronaviru zůstává značně oslaben. 

Ropa: OPEC díky Saúdské Arábii pro únor a březen posílí redukce produkce ropy


Organizace zemí vyvážejících ropu OPEC s dalšími zeměmi včetně Ruska , tedy sdružení OPEC+ pro nadcházející měsíce únor a březen posílí redukci produkce ropy, pro únor na 8,125 mil. barelů ropy denně z 7,2 mil. barelů ropy denně v lednu, v březnu se redukce produkce ropy má snížit na 8,05 barelů ropy denně. Redukce nabídky ropy vyplývá dominantně z dobrovolného těžebního škrtu lídra OPECu Saůdské Arábie 1 mil. barelů denně v únoru i březnu. Naopak Rusko a Kazachstán produkce ropy mírně zvýší, společně v únoru o 75 000 barelů ropůy denně a v březnu o 150 000 barelů ropy denně. Produkce ropy ostatních států OPECu a zemé s organizací spolupracujících má zůstat stabilní.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web