Akcie

Události týdne 26.7. - 1.8: Slabost ekonomiky ČR přetrvávala i ve druhém čtvrtletí, navíc v červenci sentiment hospodářství oslabil stejně jako překvapivě v Německu naopak Firemní barometr Chicaga překvapivě vzrostl

Pondělí 2. srpen 2021 20:25

Ekonomika České republiky ve druhém čtvrtletí mezikvartálně vůči slabému prvnímu kvartálu nevykázala oživení, sotva nepatrně vzrostla. Navíc druhé pololetí červencem otevřela poklesem ekonomického sentimentu. Podobně v červenci klesl index firemního klimatu Německa Ifo. Šlo o překvapení, trh čekal jeho růst. Naopak Firemní barometr Chicaga v červenci nečekaně vzrostl, trh čekal jeho pokles. Růst ekonomické aktivity regionu v červenci meziměsíčně zrychlil z velmi silné rychlosti v červnu na prudké tempo.

Makroekonomické události ČR: Slabost HDP přetrvávala i ve druhém čtvrtletí, očekávání oživení nenaplněna

Hrubý domácí produkt České republiky ve druhém čtvrtletí růstem zaostal za očekáváním trhu. Oživení ekonomiky z druhého pololetí 2020 se kvůli přivření aktivity obchodů a služeb v prvním čtvrtletí 2021 vytratilo na minimum a od druhého kvartálu se čekal rozhodný růst ekonomiky s ústupem koronavirové pandemie a otevíráním hospodářství. Nestalo se, ekonomika sotva překonala produkt z prvního čtvrtletí, meziroční růstové tempo je zkresleno pádem hospodářství ve druhém čtvrtletí 2020 první koronavirovou vlnou a plošným zavíráním ekonomiky. HDP mezičtvrtletně vzrostl 0,6 %, trh čekal jeho růst až 2,0 % po poklesu 0,3 % v prvním čtvrtletí. Meziročně ekonomika vzrostla 7,8 % po poklesu 2,4 % v předchozím kvartálu, trh čekal obrat do růstu 9,1 %. Podle Českého statistického úřadu k růstu ekonomiky přispěly skoro všechny hlavní komponenty, domácí poptávka včetně spotřeby domácností a firemních investic, export, zpracovatelský průmysl a služby, přesto z celkových výsledků je patrné, že půjde jen o drobné příspěvky. Koronavirová pandemie totiž ještě značnou část druhého čtvrtletí držela ekonomiku pod zámkem a její otevírání ve druhé části druhého čtvrtletí již nestačilo hospodářství významněji povzbudit. Podobná situace byla i v jiných státech Evropy, které patří k hlavním obchodním partnerům Česka. Firmy v přetrvávající hospodářské slabosti proto otálely s investicemi. Služby citlivé na sociální kontakt (ubytovací a stravovací služby, doprava) byly ještě oslabeny, zpracovatelský průmysl narazil na kapacitní potíže, nedostek pracovních sil a vstupů produkce a zesílení inflace. Vakcinace a ústup viru v posledních měsících umožňují vládě otevírat ekonomiku, avšak pozvolněji s cílem hlavně nenastartovat další vlnu infekcí, proto podobně jako v Evropě i oživení ve druhém čtvrtletí 2021 je ještě mírné s předpokládanou akcelerací ve druhém pololetí 2021. Plné oživení ekonomiky by měly přinést účinné vakcíny s otevíráním ekonomiky od druhého pololetí tohoto roku. 

Makroekonomické události ČR: Ekonomický sentiment v červenci nečekaně oslabil


Souhrnný indikátor ekonomického sentimentu Českého statistického úřadu v červenci meziměsíčně klesl. Index klesl na 99,7 bodů z 104,0 bodů v červnu. Pokles byl dán snížením indexů firemního a spotřebitelského sentimentu na 99,3 bodů z 103,7 bodů v červnu resp. na 101,9 bodů z 105,5 bodů v červnu. Ve firemním sektoru se nejvíce snížil sentiment průmyslu. Firmy nejčastěji stresují omezení kapacit, nedostatek pracovní síly a zvýšená inflace. Té se obávají i spotřebitelé. Přesto převážné posílení sentimentu v ekonomice posledních měsíců nebylo červencem, kromě průmyslu, příliš dotčeno. Celkově zesílení sentimentu tohoto roku bylo podle Českého statistického úřadu způsobeno optimismem slábnutí pandemie a brzkého otevření aktivity zavřených částí domácí ekonomiky. Sentiment domácností stále zaostává za loňskými hodnotami před úderem pandemie, ale na druhou stranu přizpůsobivost ekonomiky a podpora státu a centrální banky ekonomice zabránily poklesu sentimentu všech firemních odvětví, spotřebitelů a tím i celé ekonomiky pod minima z jara 2020, byť pandemie eskalovala až během posledního pololetí. 

Makroekonomické události eurozóna: Index Ifo v červenci překvapivě klesl kvůli tlakům kapacit a rostoucím případům koronaviru


Index podnikatelského klimatu Německa Ifo v červenci k červnu překvapivě klesl kvůli tlakům kapacit a rostoucím případům koronaviru. Hodnocení současné situace vzrostlo méně, než se čekalo a v případě očekávání se pokles čekal, ale menší, než ve skutečnosti. Přesto bez ohledu na červencová data index Ifo růstem v předchozích měsících stále  překonává předpandemická minima a vysunul se výš k maximům před obchodními válkami v letech 2017 - 2018. Celkově sentiment nadnášejí zvýšená očekávání, s oslabením koronavirové pandemie manko dohnalo i hodnocení současné situace. Index Ifo překvapivě klesl na 100,8 bodů z 101,7 bodů v červnu (revize z 101,8 bodů), trh čekal jeho růst na 102,1 bodů. Podindex očekávání klesl na 101,2 bodů z 103,7 bodů v červnu (revize z 104,0 bodů), trh čekal jeho menší pokles na 103,3 bodů. Podindex současné situace vzrostl na 100,4 bodů z 99,7 bodů v červnu (revize z 99,6 bodů), trh čekal jeho větší růst na 101,6 bodů. Firemní sentiment hlavně domácí ekonomiky v posledních měsících obecně příznivě reagoval na ústup koronavirové pandemie, otevírání a oživení ekonomiky s vakcinační kampaní. Oživení by mělo pokračovat s poklesem nebezpečí pandemie koronaviru vzhledem k očekávání letošní účinné vakcinační kampaně, s masivní fiskální a monetární podporou ekonomice a se signály spíše rychlejšího oživení světové ekonomiky. Rizikem je sílící euro. Firmy věří, že plošné plné oživení hospodářství je jen otázkou času a to blízké budoucnosti. 

Makroekonomické události USA: Firemní barometr Chicaga v červenci nečekaně a silně vzrostl


Firemní barometr Chicaga v červenci nečekaně a silně vzrostl na 73,4 bodů z 66,1 bodů v červnu, když trh předpokládal jeho menší pokles na 64,6 bodů. Růst regionální ekonomické aktivity regionu Chicaga silně zastoupené automobilovým průmyslem tak překvapivě razantně vzrostl z velmi silné červnové rychlosti na prudké tempo, trh čekal že přes pokles ještě velmi silný zůstane. Data tak doplňují předstihové výsledky ekonomické aktivity jiných regionů USA, kde růst ekonomické aktivity se rovněž stabilizuje na robustních hodnotách.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web