Akcie

USA - Index ISM průmyslu v březnu klesl víc, než se čekalo, zůstává ale silný

Úterý 3. duben 2018 16:20

Index ISM průmyslu USA v březnu klesl na 59,3 z 60,8 v únoru, trh čekal pokles jen na 60,0. Růst aktivity sice zpomalil, zůstal ale silný stejně jako expanze celé ekonomiky. Data potvrzují pokračování expanze odvětví i ekonomiky letos.

USA - Index ISM průmyslu (03 2018)

Skutečnost: 59,3
Očekávání:  60,0
Předchozí:   60,8

Rozbor: Růst celkové aktivity průmyslu v březnu oslabil víc, než se čekalo, zůstává ale silný. Stejné hodnocení platí i pro vývoj zaměstnanosti odvětví a nových exportních zakázek. Exportní zakázky zůstávají podporovány slabším dolarem.

V případě produkce a nových objednávek přes meziměsíční pokles jejich růst zůstává velmi silný. Index nových zakázek, přes pokles na 61,9 z 64,2 v únoru drží 11 měsíc v řadě nad klíčovou hodnotou 60,0 značící velmi silný růst aktivity ukazatele. Nové zakázky indikují s předstihem objem produkce v budoucnu. Podobně index produkce v březnu klesl na 61,0 z 62,0 v únoru, také tento index se drží délě nad hladinou znamenající velmi silný růstu ukazatele, 60,0, konkrétně 10 měsíců.

Objem nevyřízených zakázek v březnu silně rostl podobně jako v únoru. Indikátor roste už 14 měsíc v řadě a je nejsilnější od května 2004 (kdy byl 63,0)Tento ukazatel zase zobrazuje tlak na firemní kapacity. V případě vysokých hodnot tohoto indexu jako v současnosti a tím i jejich velmi silného růstu je patrné, že firmy nezvládají zpracovávat přísun nových zakázek a více jich odkládají k pozdějšímu vyřízení. V případě, že tento jev je trvalejší, může to firmám indikovat lepší návratnost investic do produkčních kapacit strojů a zařízení ale i do pracovních zdrojů a jejich větší motivaci kapacity posilovat. To je pak signál robustnějšího ek. růstu.

Podle institutu ISM spotřeba definovaná jako produkce a zaměstnanost pokračuje v expanzi s indikacemi, že nedostatek práce a kvalifikace limituje produkci. Vstupy v podobě produkčních dodávek, zásob a importu byly nepříznivě ovlivněny počasím, asijskýmiu prázdninami, růstem dodacích lhůt nebo obtížemi dopravy kvůli nedostatku řidičů a vybavení.

Hodnocení: Data potvrzují silný růst aktivity průmyslu i celé ekonomiky, přestože růst je méně silný než v únoru. Do výsledků se infiltrují obavy z obchodních válek. Navíc růst nových zakázek, taky díky oživení růstu světové ekonomiky patrné v dynamičtějším růstu nových exportních zakázek, signalizuje, že robustní růst odvětví i hospodářství by měl pokračovat i v tomto roce. Navíc trvaleji silně roste taky objem nevyřízených zakázek. To je příslib posílení firemních investic v budoucnu, což je další růstový impuls (pořízení investic a silnější produkční kapacity).

Dopad na výhled monetární politiky: Dosud nízká inflace, jejíž stabilní 2 % hladina je cíl Fed, při splnění cíle plné zaměstnanosti centrální bance zvyšování úr. sazeb brzdila. Přiblížení inflačnímu cíli Fed se centrální banka může více zaměřovat na svůj druhý hlavní cíl, plnou zaměstnanost. Tu již ekonomika při svém trvalejším solidním růstu, který potvrzuje i tato zpráva aktivity národního průmyslu, překračuje, což znamená nebezpečí posílení růstu mezd a inflačního tlaku. Data tak potvrzují správnost monetární politiky Fed pokračovat ve zvyšování hlavní úr. sazby. Navíc minulý týden při zasedání monetární politiky Fed zlepšil ek. výhled včetně projekcí HDP a hlavně míry nezaměstnanosti, naznačil větší zvyšování hlavní úr. sazby v dalších kvartálech a letech.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web