Akcie

USA: Inflace (PCE) mírně roste, potvrzuje růst úr. sazeb

Čtvrtek 29. březen 2018 18:35

Deflátor cen spotřebitelských výdajů v únoru vzrostl mírně víc než čekalo. Meziměsíčně začátkem roku spotřebitelské ceny zdravě rostou, meziroční inflace se mírně roste k inflačnímu cíli Fed. Data jsou dobrá pro trhy, potvrzují růst hlavní úr. sazby.

USA: Deflátor cen spotřebitelských výdajů (Deflator PCE, 02 2018, m/m, )

Skutečnost: 0,2 %
Očekávání:  0,2 %
Předchozí:    0,4 %

USA: Deflátor cen spotřebitelských výdajů (Deflator PCE, 02 2018, y/y)

Skutečnost: 1,8 %
Očekávání:  1,7 %
Předchozí:    1,7 %

USA: Deflátor jádrových cen spotřebitelských výdajů (Core PCE, 02 2018, m/m)

Skutečnost: 0,2 %
Očekávání:  0,2 %
Předchozí:    0,3 %

USA: Deflátor jádrových cen spotřebitelských výdajů (Core PCE, 02 2018, y/y)

Skutečnost: 1,6 %
Očekávání:  1,6 %
Předchozí:    1,5 %

Hodnocení: Data jsou nepatrně nad očekáváním. Meziměsíční přírůstky deflátoru již nejsou nezdravě nízké, spíše naopak. Centrální banka potřebuje, aby meziměsíční přírůstky cen byly 0,2 % m/m, to by znamenalo meziroční inflaci kolem 2,4 %, což by bylo pro Fed vzhedem k posledním letům inflační slabosti patrně v pořádku. Vzhledem k tomu, že anuální resp. meziroční inflace je stále slabší cíle Fed, jedná se o správný vývoj. Naplňují se tak předpoklady a očekávání Fed, že i bez citelného zrychlení růstu mezd se inflační ukazatele vrací, byť velmi pozvolna k cíli centrální banky 2,0 %, zřejmě mimo jiné taky odchodem některých položek cenových redukcí z meziročních ukazatelů, které inflaci uměle snižovaly v minulosti a které, dle předpokladu Fed, se již nebudou opakovat (ceny telekomunikačních služeb apod.). Inflační data potvrzují jiné cenové indikátory (Index CPI apod.)

Dopad na trhy: Data jsou příznivá pro akcie a dolar. Ten k euru roste 0,1 % na 1,23, akciový indexy S&P 500 E - mini po zprávě roste 0,6 % na 2 632 bodů.

Dopad na výhled monetární politiky: Dosud nízká inflace, jejíž stabilní 2 % hladina je cíl Fed, při splnění cíle plné zaměstnanosti centrální bance zvyšování úr. sazeb brzdila. Přiblížení inflačnímu cíli Fed se centrální banka může více zaměřovat na svůj druhý hlavní cíl, plnou zaměstnanost. Tu již ekonomika při svém trvalejším solidním růstu překračuje, což znamená nebezpečí posílení růstu mezd a inflačního tlaku. Data tak potvrzují správnost monetární politiky Fed pokračovat ve zvyšování hlavní úr. sazby. Navíc minulý týden při zasedání monetární politiky Fed zlepšil ek. výhled včetně projekcí HDP a hlavně míry nezaměstnanosti, naznačil větší zvyšování hlavní úr. sazby. v dalších kvartálech a letech.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web