Dluhopisy

USA: Inflace v březnu vzrostla blízko cíli Fed dle očekávání

Středa 2. květen 2018 13:14

Deflátor cen spotřebitelských výdajů v březnu stagnoval (m/m), meziroční růst vzrostl na 2,0 % z 1,7 % v únoru. Jádrový deflátor v březnu vzrostl stejně jako v únoru 0,2 %, meziroční růst posílil na 1,9 % z 1,6 % v únoru. Data jsou zcela dle odhadů.

USA: Deflátor cen spotřebitelských výdajů (Deflator PCE, 03 2018, m/m, )

Skutečnost: 0,0 %
Očekávání:  0,0 %
Předchozí:   0,2 %

USA: Deflátor cen spotřebitelských výdajů (Deflator PCE, 03 2018, y/y)

Skutečnost: 2,0 %
Očekávání:  2,0 %
Předchozí:   1,7 %

USA: Deflátor jádrových cen spotřebitelských výdajů (Core PCE, 03 2018, m/m)

Skutečnost: 0,2 %
Očekávání:  0,2 %
Předchozí:   0,2 %

USA: Deflátor jádrových cen spotřebitelských výdajů (Core PCE, 03 2018, y/y)

Skutečnost: 1,9 %
Očekávání:  1,9 %
Předchozí:   1,6 %

Hodnocení: Data přesně odpovídají očekáváním, potvrzují pozvolný růst meziroční inflace k cílovým hodnotám centrální banky. Centrální banka potřebuje, aby meziměsíční přírůstky cen byly přibližně 0,2 % m/m, to by znamenalo meziroční inflaci kolem 2,4 %, což by bylo pro Fed vzhedem k posledním letům inflační slabosti patrně v pořádku. Vzhledem k tomu, že anuální resp. meziroční inflace je stále slabší cíle Fed, jedná se o správný vývoj. Naplňují se tak předpoklady a očekávání Fed, že i bez citelného zrychlení růstu mezd se inflační ukazatele vrací, byť velmi pozvolna k cíli centrální banky 2,0 %, zřejmě mimo jiné taky odchodem některých položek cenových redukcí z meziročních ukazatelů, které inflaci uměle snižovaly v minulosti a které, dle předpokladu Fed, se již nebudou opakovat (ceny telekomunikačních služeb apod.). Inflační data potvrzují jiné cenové indikátory (Index CPI apod.)

Dopad na výhled monetární politiky: Centrální banka dle trhu hlavní úrokovou sazbu na květnovém zasedání nezmění. Tento rok Fed zvýšil hlavní úr. sazbu dle očekávání jednou v březnu. Letos naznačuje úr. sazbu zvýšit ještě dvakrát.
Mírné zrychlování růstu mezd jako důsledek expandujícího trhu práce a solidního růstu ekonomiky je oporou solidního růst hospodářství a trhu práce při stabilní inflaci, tedy příznivého vývoje ekonomiky, jenž by měl ještě pokračovat. Tento vývoj dále odčerpává kapacity trhu práce a při velmi nízké míře nezaměstnanosti zvyšuje nebezpečí značného posílení růstu mezd a inflačního tlaku a nebezpečí prakticky kdykoliv. To by znamenalo rychlejší zvyšování úrokových sazeb. Fed ovšem jedná správně preventivně a úrokové sazby zvyšuje již teď s výhodou prevence, že zvyšování nemusí být razantní a nemusí tak příliš vadit ekonomickým subjektům, domácnostem a firmám ve zdražení jejich půjček.
Prohlášení k poslednímu zasedání monetární politiky, 20.-21.3. Fed zlepšil ekonomický výhled včetně projekcí HDP a hlavně míry nezaměstnanosti, naznačil vetší důvěru v růst inflace a větší zvyšování hlavní úrokové sazby v dalších kvartálech a letech.
Inflace včetně své klíčové jádrové položky (ceny po vyloučení potravin a energií) poslední roky byla snížená, data posledních měsíců naznačují její přiblížení cíli centrální banky. Fed tak lepším plněním inflačního cíle získává větší prostor (při trvale solidním růstu ekonomiky) řešení svého druhého hlavního, již splněného a dokonce překročeného cíle plné zaměstnanosti znamenajícího nebezpečí posílení růstu mezd a inflačního tlaku. Data tak potvrzují správnost výhledu trhu a centrální banky monetární politiky Fed pokračovat ve zvyšování hlavní úrokové sazby.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web