Akcie

USA: Maloobchodní tržby v únoru za očekáváním

Středa 14. březen 2018 16:35

Rozbor: Meziroční růst maloobchodních tržeb byl 4,0 %, za poslední kvartál byl meziroční růst 4,3 %. Prodeje nekamenných obchodů (e-commerce segment) v únoru rostly meziročně 10,1 %.

Hlavní kategorie maloobchodních tržeb celkově solidně rostou s výjimkou segmentu Obchodů zdravotní a osobní péče a trvaleji slabostí stižených obchodních domů.

Maloobchodní tržby (02 2018)           Maloobchodní tržby bez prodeje automobilů (02 2018)

Skutečnost: - 0,1 %                                Skutečnost: 0,2 %
Očekávání: 0,3 %                                    Očekávání: 0,4 %
Předchozí: - 0,1 % (revize z - 0,3 %)      Předchozí: 0,1 % 

Maloobchodní tržby bez prodeje automobilů a benzínu (02 2018) 

Skutečnost: 0,3 %
Očekávání: 0,3 %
Předchozí: - 0,1 %
 

Hodnocení: Spotřeba domácností byla v únoru slabší než se čekalo, byť rozdíl od očekávání trhu je tlumen revizí snížení poklesu maloobchodních tržeb za leden. Slabší výkonnost maloobchodních tržeb začátkem roku trochu souvisí s korekcí silného růstu spotřeby domácností v předchozích měsících. Stále platí, že spotřeba domácností solidně roste na pozadí solidního růstu ekonomiky, expanze trhu práce, silného akciového trhu, s tím souvisejícího pevného spotřebitelského sentimentu a rovněž díky daňové reformě z přelomu roku, jež u části zaměstnaných povede ke zvýšení mezd či odměn.

Dopad na výhled monetární politiky: Data nemění naše očekávání, že Fed hlavní úr. sazbu zvýší v souladu s očekáváním trhu třikrát. Ačkoliv Fed stále inflaci nepovažuje za stabilizovanou, obává se její trvalé slabosti a zvyšování úrokové sazby (kvůli omezení nadměrného rizika finančních trhů plynoucího z poklesu kvality úvěrů kvůli nízkým úrokovým sazbám a kvůli vyčerpání volných kapacit zaměstnanosti) proto realizuje jen pozvolna, přiblížení inflace svému inflačnímu cíli mu umožňuje přesunout více pozornosti ke svému druhému cíli, plné zaměstnanosti.

Dopad na trhy: Zpráva je kvůli nedosažení očekávání trhu přechodně nepříznivá pro akcie a dolar a příznivá pro dluhopisy a zlato, odchylka ale není velká. celkově pak solidní růst spotřeby domácností je příznivý pro dolar a akcie, nepříznivý pro dluhopisy a zlato. Dolar k euru po zprávě zatím vytěžilo posílení jen 0,1 %. Futures akciového indexu americké burzy S&P 500 E - mini po datech ztrácí 0,6 %. Cena zlata po výsledcích stagnuje.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web