Akcie

USA: Prezident Trump odvolal ministra zahraničí Tillersona

Středa 14. březen 2018 12:59

Prezident USA Trump odvolal ministra zahraničí Rexe Tillersona po sérii veřejných neshod nad tématy včetně Severní Koreje, Ruska či jaderné dohody světových velmocí s Íránem.

Novým ministrem zahraničí se stane Mike Pompeo, ředitel CIA, který by měl být vůči prezidentovi loajálnější. Na Pompeovo místo do čela národní rozvědky prezident navrhuje Ģinu Haspelovou, dosavadní zástupkyni ředitele. Její převzetí úřadu ještě podléhá schválení Senátem. V případě schválení by se stala první ženou vedoucí CIA.

Prezident Trump podle Citibank od nástupu do funkce v roce 2017 vyměnil 35 funkcionářů vyšších posit jeho administrativy odešlo včetně Tillersona.

Tillerson na tiskové konferenci oznámil předání úřadu ještě týž den, tj. 13.3. do rukou svého náměstka Johnu Sullivanovi. Z funkce formálně odejde 31.3. Hlavní úkoly nového šéfa diplomacie podle Tillersona má být definice vztahů s Čínou, řešení situace v Sýrii a rizika politiky Ruska.

Viditelným rozporem mezi oběma politiky má být hlavně v současnosti značně sledované téma obratu severokorejské politiky a rychlé přijetí dialogu na nejvyšší úrovni americkým prezidentem. Tillerson poté řekl, že před přímým jednáním USA s KLDR “je ještě dlouhá cesta”.

Sám Trump jako příklad rozdílného názoru s Tillersonem označil jadernou dohodu s Íránem. Tu světové velmoci s Íránem uzavřely ještě za Obamovy administrativy a Trump ji kritizoval jako hroznou, podle Trumpa s ní odcházející ministr zahraničí souhlasil. Trump
na Írán stanovil nové sankce.

Nastupující ministr zahraničí Pompeo patří ke konzervativnímu jádru republikánské strany Tea Party. Pompeo podobně jako Trump kritizoval atomovou dohodu světových velmocí a Íránu, proti které hlasoval jako poslanec ve Sněmovně reprezentantů.

Zajímavé ale bude hledání konsensu Trumpa a Pompea v případě Ruska. Rusko je obviňováno z ovlivňování posledních amerických prezidentských voleb, kdy se jeho zástupci měli sejít s čelními představiteli Trumpova volebního týmu. Pompeo se k Rusku vyjadřuje značně kriticky s tím, že je jasné, že se prezidentské volby ovlivnit snažilo.

Změnu v čele americké diplomacie zřejmě souvisí s odchodem hlavního ekonomického poradce Trumpa Cohna minulý týden jako signál oslabení interní opozice vůči méně přivětivým tržním politikám prezidenta, zejména obchodní politice. Plusem by mělo být i větší loajalita ministra zahraničí prezidentovi a tím i konzistentnost a lepší čitelnost americké zahraniční politiky.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web