Akcie

USA: Růst mezd a jednotkových pracovních nákladů revidován výše (4Q, 2017)

Středa 7. březen 2018 18:42

Růst produktivity práce byl v 4Q revidován z poklesu 0,1 % na stagnaci, za 3Q byl růst snížen na 2,6 % z 2,7 %. Obě revize se vzájemně kompenzují a jsou zanedbatelné, data přibližně odpovídají odhadu trhu.

K větším revizím došlo v případě růstu mezd a jednotkových pracovních nákladů. Růst nominálních mezd byl navýšen na 2,4 % z 1,8 % a za 3Q na 3,6 % z 2,7 %. Při malých změnách produktivity práce tak byl adekvátně navýšen i růst jednotkových pracovních nákladů na 2,5 % z 2,0 % v 4Q a v 3Q na 1,0 % z poklesu 0,1 %. Data jsou v anualizované mezikvartální změny. Růst jednotkových pracovních nákladů byl za celý loňský rok kvartálními navýšeními posílen na 0,4 % z 0,2 %.

Celkově stále platí, že růst produktivity práce je relativně slabý. Podle agentury Reuters v letech 2007 - 2017 dosahuje 1,2 % zatímco v delším období 1947 - 2017 růst činnil 2,1 %. Ovšem slabý zůstává, a to i přes navýšení revizemi v posledním pololetí taky mzdový růst a tím i, při zachování růstu produktivity práce, taky růst jednotkových pracovních nákladů. Mizící kapacity trhu práce se stále dlouhodobě nepromítly v citelnější posílení růstu mezd. Ten zatím je mírný a pokud posiluje, pak jen drobně. Tím zůstává slabší i inflace a centrální banka může preventivně zvyšovat hlavní úr. sazbu jen mírně.

Data jsou pro trhy smíšená, dolar k euru se po zprávě obchoduje mírně silnější, 0,1 %.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web