Akcie

USA: Speciální komisař Muller žádá Trumpovu organizaci o dokumenty, např. k Rusku

Pátek 16. březen 2018 13:48

Speciální komisař USA Robert Muller žádá Trumpovu organizaci dokumenty včetně těch vztahujících se k Rusku napsal čtvrteční New York Times s citací dvou zdrojů. Krok Mullera včera dočasně způsobil pokles cen akcií na americké burze.

Detaily žádosti podle deníku nebyly zveřejněny. Trumpova organizace, kterou Trump se svou rodinou vedl před nástupem do Bílého domu vyjádřením snižuje význam jakékoliv žádosti. Podle advokáta organizace Alana Futerfase je to stará zpráva.

Muller vyšetřuje pokury Ruska ovlivnit volby USA v roce 2016 a potenciální kolizi s Trumpovými poradci. Rusko popřelo závěr amerických rozvědek, že se do voleb vměšovalo. Trump že nebyla žádná tajná dohoda mezi jeho kampaní a představiteli Ruska. Muller šetří několik osob blízkých Trumpovi a více než tucet Rusů.

Žádost Mullera je oficiálně první, jejíž předmětem jsou materiály přímo vztažené k podnikání Trumpa.

Roli Ruska v amerických volbách v roce 2016 ve spojení s tajnými dohodami Trumpovi kampaně vyšetřují také výbory Kongresu.

Podle určitých informací se do tajných jednání zapojili i lidé z nejbližšího Trumpova okolí a stále není zcela zřejmé, zda a jak moc došlo k porušení etických principů či dokonce zákona. Případná další obvinění by mohla narušit práci a důvěryhodnost Bílého domu, se změnou jehož obsazení po zmíněných prezidentských volbách si trhy spojily řadu nadějí v podobě daňové reformy či deregulace.

Citlivost trhů na zprávy Mullerovi komise byla patrna např. v závěru minulého roku, kdy akcie prudce klesaly s doznáním generála ve výslužbě a krátce poradce prezidenta Trumpa Michaela Thomase Flynna, že lhal FBI o kontaktech, které měl s ruskou vládou v přechodné době mezi volbami a inaugurací Trumpa. Citlivost na politické zprávy jako bylo tento týden odvolání ministra zahraničí Tillersona je větší v období mimosezóny firemních dat, což je právě případ posledních dnů. Firemní výsledková sezóna je již prakticky uzavřena a nová začne být intenzivní od dubna.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web