Dluhopisy

Výhled měn Střední a Východní Evropy (Reuters): Koruna, zlotý i forint mají v tomto roce posílit

Středa 7. březen 2018 13:18

Podle průzkumu agentury Reuters trh počítá s určitým posilováním měn středoevropských zemí. Důvodem je solidní ek. růst případně zpřísnění monetární politiky.

Rychlejší růst ekonomiky více zhodnocuje investice v dané zemi, což vede k růstu výnosů a úročení dané měny. Rovněž růst úr. sazeb dané měny ji komparativně za jinak nezměněných podmínek zvýhodňuje. 

Šetření Reuters ze začátku března ukazuje, že koruna k euru během roku posílí 2,3 % na 24,85 na maximum od roku 2012. Důvodem očekávání trhu je mimo jiné zvyšování hlavní úr. sazby ČNB kvůli obavám centrální banky z vyšší inflace. Maďarský forint má k euru posílit 2,2 % na 307,5 a zlotý má k euru vzrůst 1,2 % na 4,14. Na rozdíl od ČNB, polská centrální banka nemá při robustním růstu ekonomiky obavy z vyšší inflace, což mají potvrdit i nové ekonomické projekce banky k jejímu středečnímu zasedání monetární politiky. Banka má úr. sazby zvyšovat až příští rok.

V minulých týdnech se forint i zlotý obchodovaly na nejnižších úrovních tohoto roku kvůli růstu rizika finančních trhů před obratem minulý týden.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web