Akcie

AbbVie zvýšila předpověď zisku, obavy léku Humira oslabily akcie

Pátek 26. duben 2019 18:51

Farmaceutický koncern AbbVie oznámil tržby a zisk nad odhadem trhu a zvýšil svoji celoroční předpověď zisku. To vše ale zastínila nejistota hlavního léku firmy Humira. Ten soupeří s levnějšími léky konkurenčních firem.

Čisté tržby firmy klesly 1,3 % na 7,83 mld. USD. Přesto překonaly průměrnou predikci trhu 7,75 mld. USD. Upravený zisk 2,14 USD/akcii překonal odhad trhu 2,05 USD, dle dat IBES Refinitivu.

Abbvie zvýšila svoji předpověď upraveného zisku tohoto roku na 8,73 - 8,83 USD na akcii z 8,65 - 8,75 USD/akcii. Firma čeká pokračování aktivity táhnoucí růst.

Prodeje Humiry poprvé oslabily, byť méně, než se čekalo

Přes dobré výsledky nad odhadem trhu a zvýšení výhledu zisku firmy trh má starosti o dlouhodobý hlavní léčebný produkt na revmatoidní atritidu a lupénku Humira. Poprvé za poslední roky ale tržby prodeje tohoto léku v prvním čtvrtletí klesly, 5,6 % meziročně na 4,45 mld. USD, avšak nad odhadem trhu dle Refinitivu 4,38 mld. USD.

Vedení firmy je pod tlakem demonstrovat, že dokáží kompenzovat očekávaný pokles tržeb Humiry, až skončí její patentová ochrana v USA, které jsou jejím největším trhem, v roce 2023 novým úspěšným lékem. Firma v konferenčním rozhovoru přiznala, že dopad nových léčebných konkurentů v Evropě je na prodeje Humiry dle očekávání.

Akcie firmy ve čtvrtek oslabily 2,2 %, v pátek ale rostou 0,5 %.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web