Akcie

Akcie na Wall Streetu oslabily s posílením růstu mezd a výnosů dluhopisů

Pondělí 8. říjen 2018 15:20

Akcie USA v pátek klesly druhý den v řadě. Ceny akcií srazil další růst výnosů státních dluhopisů USA. Ty vytáhla solidní zářijová zpráva zaměstnanosti USA.

Ta mimo jiné potvrdila rychlejší růst mezd a rekordně nízkou nezaměstnanost, která klesla na 3,7 % z 3,8 % v srpnu. Nedostatek pracovní síly k rychlejšímu růstu mezd přispívá. Zpráva zaměstnanosti uzavřela týden robustních dat USA.

Ztráty akciového trhu byly taženy akciemi těžkých vah trhu. Ty jsou momentálně alokovány v sektorech technologií a komunikačních služeb včetně všech členů tzv. skupiny akcií FAANG: Facebook, Amazon.com, Apple, Netflix a Alphabet, matkou Google. Jde dlouhodobě o skupinu prestižních růstových akciových tahounů, které vydatně pomáhaly akciovým titulům posunout hlavní akciové indexy k rekordním výšinám. Akcie online maloobchodu Amazon.com tvořící část sektoru diskreční spotřeby klesly 1 %.

V pátek se zvlášť nedařilo akciím technologického sektoru. Stihl je druhý pokles v řadě kvůli polesů akcií Intelu a Microsoftu. Akcie Applu oslabily 1,6 %. Hedge fond Greenlight Capital, jehož zakladatelem a prezidentem je investor, hedge fund manažer a filantrop USA a manažer David Einhorn totiž oznámil, že prodal své zbývající akcie firmy se stoupající obavou “čínské odvety vůči obchodním politikám USA”.

Nedávno založený sektor komunikačních služeb zastřešující např. akcie Netflixu, Facebooku a Alphabetu úrovněž značně oslabil.

Zpráva zaměstnanosti včetně mezd robustní

Růst nových pracovních míst mimo zemědělství byl v září nižší, než se čekalo. Zčásti zato mohl efekt hurikánu Florence, který pustošil jihovýchod USA. Navíc růst pracovních míst byl revizí navýšen ve větší míře než zářijový růst zaostal za tržními odhady. Růst zaměstnanosti tedy ve skutečnosti předčil očekávání a zůstává robustní.

Zpráva rovněž potvrdila letní zrychlení růstu mezd. Tato série dat potvrzuje stabilizaci růstu mezd na vyšších úrovních. Jiná data mezd tento trend zatím nepotvrzují. Jiné indikátory růstu mezd zatím nevykazují jednoznačnou tendenci. Spíše se shodují na tom, že růst mezd zůstává mírný. Další statistiky ukáží, jestli tato data znamenají změnu a akceleraci růstového trendu mezd nebo jak se v minulosti dělo půjde jen o přechodný výkyv.

Jenže o překvapení jde jen zčásti, dosud totiž byly dlouhodobě růst mezd i jeho zrychlování spíš mírné. Vzhledem k napjatosti trhu práce ale tolik o překvapení nejde. Solidní růst ekonomiky a trhu práce vyčerpávají nabídku práce. Tlak na produkční kapacity firem a následně na rezervy trhu práce je značný. Převis poptávky nad nabídkou práce obecně vede k posílení růstu ceny práce, tedy mezd. To je hlavní inflačné riziko. Růst mezd zatím není silný, nicméně posílení inflačních tlaků potvrzuje správnost zvyšování úr. sazeb centrální bankou.

A úrokové sazby rostou

Buď jak buď zpráva zaměstnanosti je tak trochu díky dynamice a kapacitám trhu práce a mzdám i zprávou inflace. Zpráva posunula výnosy státních dluhopisů USA s delší dobou splatnosti výše. Výnos desetiletého státního dluhopisu USA se dotkla hladiny 3,248 %. To dostalo pod tlak celý akciový trh, který zůstává zavěšen blízko svého rekordním hrotu. Trh pak přezkoumává s obavami valuace dražších titulů. Navíc začíná výsledková sezóna firem USA za třetí čtvrtletí s neobyčejně silnými očekáváními.

Po zprávě zaměstnanosti obchodníci futures kontraktů úrokových sazeb stále plošně čekají zvýšení hlavní úrokové sazby Fed o 0,25 procentního bodu na prosincovém zasedání centrální banky. To bude doplněno novými makroekonomickými projekcemi. vedle toho ukazatele inflačního výhledu investorů dluhopisového trhu vzrostly.

Události makroekonomických dat a přizpůsobení peněžních, dluhopisových a akciových trhů funguje. Míra návratnosti investic nízkého rizika roste a akciový trh přichází o poptávku, která směřuje do peněz a dluhopisů. Reakce akciové burzy obnovující rovnováhu je snížení cen akcií a zvýšení míry návratnosti akciového trhu.

Jediným sektor z 11 hlavních sektorů indexu S&P 500 s růstem cen akcií a v pátek šlo o dynamický růst byl defenzivní sektor veřejných služeb. Sektor dokázal profitovat i v prostředí růstu úrokových sazeb, které běžně defenzivním odvětvím ceny akcií snižuje. Více úročená depozita bývají atraktivnější vůči výnosným dividendám akcií defenzivního sektoru i vůči jejich stabilnímu mírnému zhodnocování. V pátek ovšem veřejné služby vytěžily z rotace investiční poptávky ve směru z rizikovějších aktiv do bezpečnějších, defenzivnějších aktiv.

Musk stále provokuje a oslabuje Teslu

V pátek index S&P 500 klesl 0,6 % na 2 886 bodů, index Dow Jones Industrial Average oslabil 0,7 % na 26 447 bodů a index Nasdaq Composite přišel o 1,2 % na 7 788 bodů. Alespoň se hlavním akciovým indexům podařilo odrazit k závěru seance a uzavřít týden mimo intradenní minima. Na burzách USA se v pátek zobchodovalo 7,62 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech byl průměr plné obchodní seance 7,16 mld. zobchodovaných akcií.

V týdenním srovnání S&P 500 klesl 1,0 %, Dow Jones Industrial Average stagnoval a index Nasdaq Composite ztratil 3,2 %. Pro poslední jmenovaný index je to největší týdenní ztráta of března.

Akcie Tesly propadly 7,1 %. Ředitel Tesly Elon Musk opět vyšponoval nervy investorů. Muskovi stále leží v žaludku investoři investující na pokles akcií Tesly. Jeho srpnová verbální spekulace o stažení Tesly z burzy přinesla žaloby ze strany prudkými fluktuacemi akcií Tesly postižených prodejců akcií Tesly. Trest ze strany regulátora Securities Exchange Comission (SEC) Musk ještě nestrávil a na twitteru jej opět svérázně kritizoval. Ironiií osudu je prohlášení Einhorna, že prodej Tesly byla jeho druhá nejlepší investiční trefa třetího čtvrtletí.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web