Akcie

Akcie otočily do zisku s uklidněním rétoriky mezinárodního obchodu

Středa 15. květen 2019 15:46

Akcie Spojených států amerických v úterý snížily část silných ztrát pondělního obchodování. Investory povzbudila změna tónu obchodní rétoriky hlavních soupeřů obchodních válek a dvou největších ekonomik světa, USA a Čínské lidové republiky.

Akcie sektoru technologií citlivých na nejistoty obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek vedly růst hlavních akciových indexů USA S&P 500 a Nasdaq Composite.

Všechny tři hlavní akciové indey USA v úterý uzavíraly se ziskem. Během úterního obchodování ale o část zisků přišly. Nakonec získaly zpět méně než polovinu pondělních ztrát. Ty byly největšími denními procentuálními poklesy posledních měsíců. Index S&P 500 zůstává přibližně 4 % pod svým historickým maximem navýšeným před dvěma týdny.

Nervy investorů uklidnil prezident USA Donald Trump. Ten popsal eskalující obchodní válku s Čínou jako malou šarvátku. “Dobrý dialog pokračuje,” dodal. Čína tento sentiment potvrdila. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí řekl reportérům: “ Chápu to tak, že Čína a USA souhlasily pokračovat ve snaze relevantních jednání.”

Obchodní války USA a Číny se v posledních dnech rozhořely

Wall Street v pondělí oslabil poté, co se Čínská lidová republika na obchodní frontě postavila na odpor Spojeným státům americkým. Čína ohlásila odvetná cla na dovoz zboží USA do Číny. Jde o další výstřel stále agresivnější obchodní války dvou největších ekonomik světa. Investoři tak rychle stahovali svá aktiva z akcií symbolizujících riziko do méně rizikových investic.

Čína oznámila, že uvalí vyšší cla na dovoz zboží USA do Číny za 60 mld. USD. A to i před varování prezidenta USA Donalda Trumpa, aby Čína neoplácela vyšší celní sazbu USA na dovoz čínského zboží do USA za 200 mld. USD účinnou od 10.5. Mimo to prezident USA Donald Trump nařídil zahájit proces zavádění nových vyšších celních sazeb na zbývající dovoz zboží Číny do USA, který ještě zvýšením cel neprošel.

Podle více zdrojů USA důvodem obratu optimismu k brzkému dosažení obchodní dohody jsou návrhy Číny rozsáhlých revizí návrhu obchodní dohody. Čína údajně odmítá své dřívější závazky změn svého zákona, které by ustanovily nové politiky témat ochrany intelektuálního vlastnictví, vynucených transferů technologií apod. Místo toho podle zdrojů Čína nabízí splnění požadavků změn zmíněných politik a jiných klíčových strukturálních témat rekrety Státní rady resp. čínské vlády. To ale USA odmítly a řekly, že trvají na původním textu obchodní dohody.

Kroky USA podtrhují zastavení pokroku obchodních rozhovorů dvou největších ekonomik světa, USA a Číny, které míří k celkové rámcové obchodní dohodě těchto zemí a tedy k zastavení (eskalace) obchodních válek, které oslabují růst hlavních světových ekonomických center a tím i celé světové ekonomiky.

Ostřejší obchodní války vedou investory do aktiv bezpečí

Vyostření nejistot obav nebezpečí mezinárodního obchodu v podobě protekcionismu včetně obchodních a celních válek podnítilo obavy poklesu globálního ekonomického růstu.

Investoři odpověděli úprkem z aktiv rizika do aktiv jistoty. Průvodním jevem propadu akciových burz tak byl růst cen státních dluhopisů USA. Jejich výnosy klesly na šestitýdenní minimum. Výnosy desetiletého státního dluhopisu USA klesly pod výnosy tříměsíčních státních pokladničních poukázek.

Tento příklad výnosové inverze bývá považován za potenciální indikátor hospodářské recese. Současně cena zlata vystoupala na téměř tříměsíční maximum.

V úterý investoři spěchali zpět do akcií rizika

Z 11 hlavních akciových sektorů indexu S&P 500 všechna odvětví završila úterní obchodování ziskem kromě sektoru veřejných služeb. To ale setrvalo v zisku i v pondělních silných výprodejích. Nejsilnější procentuální zisky v úterý zaknihovaly technologie, 1,6 %.

Index PHLX Semiconductor Sector (SOX) akciové burzy Philadelphia firem podnikajících v sektoru polovodičů, které jsou exponovány svojí aktivitou Číně v úterý vzrostl 2,4 %. V úterý jej obchodníci vzali na milost po jeho propadu na začátku tohoto týdne. V pondělí tento index klesl 4,7 %. Byl to jeho nejsilnější procentuální denní pokles od 3.1. Ztráta tohoto indexu z minulého týdne byla 6 %.

Sektor veřejných služeb reprezentuje defenzivní necyklické investice. Defenzivní akciové sektory jsou charakterizovány stabilním kapitálovým výnosem a štědrou dividendou, jejíž vážným konkurentem jsou výnosy dluhopisů či depozit. Jejich pondělní pokles tak vedl k relativní nadvýkonnosti těchto defenzivních akciových sektorů.

Další obrat sentimentu obchodních válek využily akcie producenta letadel Boeing růstem 1,7 %. Boeing patří k největším exportérům USA do Číny a proto jeho akcie velmi citlivě reprezentují sentiment mezinárodního obchodu, hlavně USA a Číny. Růst akcií Boeing nejvíce pomohl posílení hlavního akciového indexu USA Dow Jones Industrial Average.

Uber a Lyft s trhem obrátily do růstu

Akcie společností sdílených přepravních služeb Uber a jeho konkurenta tohoto sektoru Lyft se v úterý odrazily k růstu po jejich propadech po uvedení akcií obou firem na burzu. Jejich akcie vzrostly 7,7 % resp. 4,9 %.

Akcie Uberu přidaly dalších 6,4 % v poburzovním obchodování po zavření primárního akciového trhu poté, co úřad práce USA sdělil, že rozhodl, že řidiči firmy jsou nezávislými “dodavateli" resp. “podnikateli”, nikoliv zaměstnanci. Zaměstnanci jsou pro firmy významně dražší, protože mají nárok na minimální mzdu, přesčasové odměny a na úhradu nákladů spojených s prací. Doporučení úřadu, které má značnou váhu v řešení pracovně právních sporů tak staví mimo status zaměstnance spadající pod federální pracovní zákon.

Akcie Uber Technologies v pondělí pokračovaly ve svém strmém poklesu a ztratily dalších 10,8 % ve svém druhém obchodním dnu veřejně obchodovatelné firmy po pátečním debutu orámovaným poklesem cen akcií 7,6 % pod jejich cenou primární veřejné emise.

Akcie konkurenta Uberu v sektoru sdílených přepravních služeb Lyft v pondělí rovněž silně klesly, 5,8 %.

Walt Disney oznámil, že převezme kontrolu nad vlastnickým podílem Comcastu ve společností Hulu. Transakce má vytvořit silnějšího soupeře Netflixu a dalších firem ve válce o atraktivní trh globálního vysílání videí. Akcie Walt Disney v úterý posílily 1,4 %, akcie Comcastu posílily 1,5 % a akcie Netflixu zpevnily 0,1 %.

Firemní výsledková sezóna USA (1Q) s ohledem na překonávání očekávání lehce za průměrem

Firemní výsledková sezóna USA prvního čtvrtletí je v cílové rovince. Z 453 firem indexu S&P 500, které již své výsledky reportovalo 75,3 % překonalo očekávání. To je mírně za průměrem překonávané očekávání trhu posledních čtyř kvartálů 76 %.

Analytici nyní čekají, že zisky firem indexu S&P 500 v období leden - březen vzrostly 1,3 %. Očekávání je výrazně optimističtější vůči 1.4., kdy ekonomové čekali jejich pokles 2 %.

V úterý akciový index širšího trhu S&P 500 vzrostl 2,4 % na 2 834 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average vystoupal 0,8 % na 25 532 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite posílil 1,1 % na 7 734 bodů.

Své majitele v úterý na burzách USA změnilo 6,62 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 7,01 mld. akcií.

Data obchodních objemů na konci roku 2018 byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a pády akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web