Akcie

Akcie USA oslabily, pokles akceleroval s novými cly USA

Úterý 18. září 2018 19:39

Akciové burzy USA uzavíraly pondělí níže. Burza se obávala vystoupení prezidenta USA Donalda Trumpa. Ten řekl, že oznámí jeho nový plán k obchodu s Čínou po zavření trhů.

V rámci hlavního akciového indexu S&P 500 nejvíc procentuálně klesaly akcie sektorů technologie a diskreční spotřeby. Po skončení standardní obchodní seance ale pokles akciových trhů pokračoval kvůli ohlášení nových cel USA na dovoz čínského zboží za 200 mld. USD.

Futures akciových indexů USA přebírající po skončení obchodování primární akciové burzy USA roli cenotvorby akcií navýšily později v pondělí po skončení standardního obchodování Wall Streetu ztráty. E-mini futures indexu S&P 500 v nočním obchodování oslabovaly 0,3 %.

Prezident USA Donald Trump totiž dostál svým varováním a oznámil nové kolo cel na import dalšího čínského zboží do USA za 200 mld. USD. Trump řekl, že uloží clo 10 %. Seznam zboží zatíženého cly nakonec neobsahuje například hodinky Apple a některé další produkty, zejména strategicky důležité nerostné suroviny. Trump se cly ještě Číně zahrozil, že USA zatíží cly čínský import dalšího zboží do USA za 267 mld. USD v případě, že Čína bude oplácet farmářům a průmyslu USA.

Kladivo obchodních válek zasáhlo i FAANG

Akcie firmy Apple oslabily 2,7 %, což nejvíce oslabilo hlavní akciový index Dow Jones Industrial Average. Apple už dříve varoval, že by se obchodní války mohly dotknout široké škály jeho produktů. Očekávané vystoupení Trumpa ještě před vlastním oznámením verdiktu tak akcie Applu zatlačilo do defenzivy. Je otázkou jestli akciím firmy pomohly některé dřívější zprávy, že USA ušetří některé z jeho produktů v rámci nového kola celního přitvrzení. Trump v souvislosti s varováním Applu vůči obchodním válkám firmě poradil, aby přesunula produkci do USA.

Pokles akciového indexu S&P 500 byl koncentrován. Z 11 hlavních akciových sektorů indexu jen 4 skončily v denní ztrátě. Akcie sektoru diskreční spotřeby táhl dolů pokles akcií Amazon.com 3,2 %.

Vůbec všechny akciové tituly tzv. skupiny prestižních růstových akciových tahounů FAANG v pondělí oslabily v rozmezí 1,0 - 3,9 %. Do této skupiny ještě patří Netflix, Facebook a matka Google Alphabet.

V pondělí se nedařilo ani akciím maloobchodníků. Akcie Macy’s a Kohl’s oslabily a pomohly stáhnout index maloobchodníků indexu S&P 500 do ztráty 2,1 %.

Index S&P 500 klesl 0,6 % na 2 889 bodů, index Dow Jones Industrial Average klesl 0,4 % na 26 062 bodů a index Nasdaq Composite přišel o 1,4 % a zavíral na 7 896 bodech. Pokles technologického indexu Nasdaq Composite v procentuálném vyjádření klesl nejvíce od od konce července.

Index volitility Chicago Board Options Exchange VIX posílil 1,54 bodu. Jde o první vzestup tohoto indikátoru obav investorů za posledních 6 obchodních seancí.

Akcie Twitteru klesly 4,2 % a připsaly si tak nechtěný primát pondělního procentuálně nejvíce klesajícího titulu indexu technologií indexu S&P 500. Spouští poklesu byl pohled oba růstu nákladů brokera MoffettNathanson.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web