Akcie

Akcie USA otočily do růstu, vzlétly akcie dopravy a čipů

Středa 31. říjen 2018 16:08

Hlavní akciové indexy USA v úterý vyskočily více než 1 %. Akciovému trhu pomohly silné zisky akcií firem dopravy a producentů čipů. Investoři využili levnějších cen akcií po jejich nedávném prudkém oslabení.

K posílení akciového trhu značně pomohla i technická analýza. Akciové trhy se odrazily od půlroční technické podpory. Ta začíná od února 2018, první korekce tohoto roku.

Všech 11 hlavních akciových sektorů hlavního akciového indexu S&P 500 končilo útery v zeleném. Obchodní seance nicméně byla opět volatilní. Během úterý se tak index S&P 500 opět nacházel blízko potvrzení své druhé korekce tohoto roku. Ta je obecně deklarována závěrkou 10 nebo více procent pod svým zavíracím historickým maximem.

Přes úterní zlepšení index S&P 500 míří k svému největšímu měsíčnímu procentuálnímu poklesu za posledních více než 8 let.

Spotřebitelský sentiment blízko 18-letých maxim

Index spotřebitelského sentimentu Conference Board v říjnu vzrostl víc než se čekalo. Spotřebitelská nálada se pohybuje blízko 18-letých maxim. Lidé příznivěji než v září hodnotí současnou situaci i očekávání. Nadále důvěřují robustnímu růstu ekonomiky a trhu práce, nečekají v blízké budoucnosti větší oslabení. Nepřesvědčivá data firemních investic, trhu domů i světové ekonomiky tak sentiment domácností příliš neotřásly. To je důležitá příznivá zpráva. Růst spotřeby domácností, páteře ekonomiky USA a tím i celého hospodářství by tak měly být nadále solidní. To je dobrá zpráva pro akciový trh.

Hlavní index firem polovodičového sektoru Index burzy Philadelphia PHLX Semiconductor Sector (SOX) udeřil růstem 4,2 %. Byl to jeho nejsilnější denní procentuální růst od března. Akcie Intelu silně rostly 5,2 % a významně se tak zasloužily o úterní denní růst hlavních akciových indexů USA.

Akcie výrobců čipů v úterý rostly rovněž. Akciovému sektoru pomohlo navýšení hodnocení akcií Nvidie brokerem. Dalším růstovým impulsem pro čipový segment akciové burzy byla výsledková zpráva producenta systémů, produktů a služeb polovodičového průmyslu a jiných nanoelektronických odvětví KLA-Tencor, jež překonala očekávání. Akcie Nvidie vyskočily 9,4 % a akcie KLA-Tencor rovněž silně vzrostly, 7,6 %.

Akcie producentů čipů v pondělí plošně oslabily. Prodejní tlak vyvolaly obnovené obavy obchodních tlaků trasy největších ekonomik světa USA - Čína.

Silný profit 2,8 % v úterý zaknihoval i nejrespektovanější ukazatel akcií sektoru dopravy USA, index Dow Jones Transportation Average (DJTA). Je to jeho nejsilnější denní růst přibližně za poslední rok.

Robustní firemní výsledková sezóna

Firemní výsledková sezóna USA společností indexu S&P 500 za třetí čtvrtletí podle I/B/E/S (Institutional Broker’s Estimate System) dat Refinitivu zatím po zveřejnění více než poloviny firem indexu S&P 500 směřuje k růstu zisku 25,3 %.

Vzdor silnému celkovému růstu firemních zisků některé nejznámější a nejvýznamné firmy výsledkově zklamaly. Tyto firmy tak ohlasy a efektem překryly lepší výsledky menších “neikonických” firem.

V úterý např. akcie General Electric silně klesly 8,8 %. Firemní konglomerát totiž drasticky snížil svoji dividendu. Společnost rovněž uvedla, že její účetnictví prochází hloubkovým šetřením. V posledních letech deklasovaná společnost tak může vydat ze své skříně dalšího kostlivce. Investoři, kteří stále akcie firmy drží v naději na restrukturalizaci a obrat ke zlepšení tak musí počítat s dalšími významnými riziky své investice. Firma navíc opět vyfoukla dříve štědrý dividendový polštář, kterým General Electric mírnila příval špatných zpráv.

Akcie Coca - Cola vzrostly v úterý 2,5 %. Producent nealkoholických nápojů tržbami a zisky překonal očekávání Wall Streetu.

Akcie Under Armout v úterý raketově vzrostly 24,7 %. Výrobce sportovního oblečení oznámil příznivý kvartální zisk a předpověď celoročního zisku.

Trh čeká převzetí Sněmovny reprezentantů demokraty

Poklesy akcií a růsty obchodních objemů a tržní volatility v posledních týdnech akcelerovaly. Důvodem jsou vyšší úrokové sazby USA, tlaky mezinárodného obchodu rezultující v obavy poklesu ekonomického růstu. Ten může příští rok významně zpomalit i růst firemních zisků. Slabší data trhu domů rovněž vzbuzují obavu o sílu klíčové spotřeby domácností a firemních investic.

Momentální nervozitu nyní představuje nejistota voleb do Kongresu USA. Ty se konají již 6. listopadu. Volby rozpůlí funkční prezidentské období USA Donalda Trumpa. Jejich logickým tématem bude i vysvědčení dvou let Trumpa v pozici prezidenta. Trumpovi vážně hrozí, že volby mohou ukončit republikánskou většinu v Kongresu. V ohrožení je zejména nadvláda konzervativců v dolní komoře Kongresu, ve Sněmovně reprezentantů. Trh rovněž započítal, že republikánům se podaří udržet převahu v horní komoře parlamentu, tedy v Senátu.

To by prezidentovi značně zkomplikovalo vládnutí a jeho další reformy daní a deregulace ekonomiky. Rovněž vzhledem k jeho aférám by to ohrožovalo i jeho vlastní pozici v úřadu prezidenta. Z těchto důvodů by akciový trh, pokud výsledky voleb dopadnou dle tohoto očekávání, mohl oslabit.

Na druhou stranu, oslabení kongresové podpory Trumpa už na akciovém trhu může být započítáno. Opozice demokratů i přes případné ovládnutí Sněmovny reprezentantů nebude tolik výkonná. Na některých otázkách, jako např. podpora infrastruktury se názor demokratů přibližuje republikánské strategii.

Stále silné obchodní objemy

V úterý akciový index širšího trhu S&P 500 vzrostl 1,6 % na 2 683 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average posílil 1,8 % na 24 875 bodů a hlavní akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite přidal 1,6 % růstem na 7 162 bodů.

Své majitele v úterý na burzách USA změnilo kolem 9,6 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru zobchodovalo 8,6 mld. akcií. Data obchodních objemů signalizují obnovení silného vzestupu obchodní aktivity. Obchodní objemy se s velkou volatilitou opět přiblížily své špičce z 11. října. Tehdy s výprodejní akciovou vlnou 11. října se obchodovalo 11,44 mld. akcií.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web