Akcie

Akcie USA stagnují, hrozba cel kompenzuje zisky financí

Pondělí 17. září 2018 15:48

Akcie USA v pátek končily jen s malými denními změnami cen. Akcie finančního sektoru posilovaly.

Zisky akciové burzy ale naopak limitovala zpráva, že prezident USA Donald Trump vydal instrukce svým poradcům pokročit se cly na další čínský import zboží do USA za kolem 200 mld. USD.

Začátek pátečního obchodování vynesl hlavní akciové indexy do zisku. Později však poptávka opadala a burza končila pátek stagnací. V pozadí se totiž objevily nejistoty obav rizik nebezpečí obchodních válek a cel. Konkrétně trhy děsí Trumpova politika mezinárodního obchodu.

Podle zprávy agentury Bloomberg z pátku zadal úkol svým poradcům pokročit se cly na další čínský import zboží do USA za přibližně 200 mld. USD. Tato zpráva tržní sentiment poškodila. Přitom ještě v minulé týdnu USA pozvaly Čínu k jednání o obchodu. Bílý dům v prohlášení Bloombergu potvrdil. “Prezident Trump se vyjádřil jasně, že on a jeho administrativa budou pokračovat v řešení nespravedlivých obchodních praktik Číny,” stojí v prohlášení Bílého domu.

Maloobchodní tržby stále robustní, pomohly bankám

Makroekonomická data USA byla opět příznivá. Před zahájením obchodování zveřejněný meziměsíční růst srpnových maloobchodních tržeb 0,1 % prostým numerickým porovnáním zaostal za očekáváním růstu 0,4 %. Vzhledem k revizí adekvátnímu navýšení meziměsíčního růstu maloobchodních tržeb za červenec na 0,7 % z 0,5 % ale srpnová data ve skutečnosti naplňují tržní očekávání. Hlavně však výsledky nadále potvrzují solidní růst spotřeby domácností.

Akcie bank Goldman Sachs, Citigroup a Morgan Stanley končily pátek ziskem. Pomoc jim poskytl růst výnosů státních dluhopisů USA se signály podkladové síly ekonomiky. Robustní data maloobchodních tržeb rozpoutaly flirt výnosu čelního desetiletého státního dluhopisu USA s důležitou psychologickou hladinou 3 %. Růst výnosů státních dluhopisů USA pro bankovní sektor bývá vzpruhou. Zvyšuje totiž jejich čistou úrokovou marži. Ta je vyjádřena rozdílem úrokovým výnosem generovaným bankami a sumou úroků vyplacených investory, kteří bankám peníze půjčují.

Hlavní akciové indexy S&P 500 a Dow Jones Industrial Average stagnovaly na 2 905 resp. na 26 155 bodech. Hlavní akciový index Nasdaq Composite klesl 0,1 % na 8 010 bodů. V týdenním srovnání indexy získaly 1,2 %, 0,9 % resp. 1,4 %.

Index informačních technologií akciového indexu S&P 500 výkonnostně překonával ve čtvrtek. V pátek ale tento index ztratil tah a končil den stagnací. Naopak index energií indexu S&P 500 v pátek posílil 0,6 % vzdor oslabení ceny ropy WTI (West Texas Intermediate) pod 69 USD/barel. Předtím ropa ve snaze zdolat technickou rezistenci 70 USD/barel selhala. Zpráva Baker Hughes ukázala velký vzestup počtu aktivních ropných vrtů. Jenže celkově v denním souhrnu cena ropy vzrostla.

Akcie Adobe Systems rostly a pomohly výkonnosti technologickému sektoru. Producent softwaru za třetí fiskální kvartál totiž vykázal zisk a výhled nad tržním očekáváním.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web