Akcie

Akcie USA v pátek s optimismem zprávy mezinárodního obchodu vzrostly

Pondělí 20. srpen 2018 18:20

Akcie USA v pátek zavřely výše. Hlavní akciové indexy USA S&P 500 a Dow Jones Industrial Average ještě navýšily zisky a Nasdaq Composite se dostal z červených do zelených čísel. Růsty podnítila zpráva pokroku obchodního sporů USA s Čínou a Mexikem.

The Wall Street Journal v pátek informal, že vyjednavači Číny a USA plánují rozhovory k vyřešení jejich obchodní války před listopadovými schůzkami. Navíc mexický ministr hospodářství Ildefonso Guajardo řekl, že doufá v uzavření trvajících bilaterálních témat Severoamerické dohody volného obchodu (NAFTA) během tohoto týdne.

Právě akcie sektoru průmyslu citlivé na dění mezinárodního obchodu včetně cel a obchodních válek v pátek vedly růsty indexů S&P 500 a Dow Jones Industrial Average. Index sektoru průmyslu Indexu S&P 500 vzrostl 0,6 %. Růst indexu sektoru průmyslu byl tažen růstem akcie Caterpillaru 2,3 %. Tato firma je jedním z reprezentantů a symbolů globalizace a současných obchodních válek.

Firemní výsledková sezóna USA za druhé čtvrtletí se blíží k cílové čáře. Z 467 firem společností Indexu S&P 500, které již své data oznámily, podle dat Thomson Reuters I/B/E/S 79,2 % překonaly odhad trhu.

Index S&P 500 vzrostl 0,3 % na 2 850 bodů, Index Dow Jones Industrial Average posílil 0,4 % na 25 669 bodů a Index Nasdaq Composite přidal 0,1 % na 7 816 bodů. Indexy všech 11ti hlavních sektorů Indexu S&P 500 končily v pátek v zisku.

Technologické akcie slábly, Tesla padla

Akcie firem Nvidia a Applied Materials oslabily 4,9 % a 7,7 % po nepříznivých výhledech. Index The PHLX Semiconductor Sector (.SOX) burzy Philadelphia tak oslabil 0,7 %.

Akcie skupiny FAANG, jež patří k tahounům současného akciového trhu oslabily kromě Applu. Akcie producenta mobilnjích telefonů vzrostly 2 % na rekordní zavírací hodnotu. Akcie Netflixu klesly pošesté v řadě. FAANG dále zahrnuje akcie Facebooku, Amazon.com a matku Google Alphabet.

Akcie Tesly padly 8,9 %. Nejsilnější pokles akcií firmy za poslední více než dva roky po interview ředitele firmy Elona Muska s the New York Times. Poklesu akcií společnosti přispěla i poznámka UBS, že Tesla byla ztratit 6 000 USD na každém základním sedanu Modelu 3 kvůli nákladům.

Proti trendu jinak pochmurných výsledků obchodních domů se postavila společnost Nordstrom. Její akcie vzrostly 13,2 %. Tržby jejíéch stejných obchodů totiž překonaly očekávání. Firma též zvýšila svoj výhled zisku.

Akcie firmy Deere & Co’s vzrostly 2,4 %. Přitom její kvartální výsledky nenaplnily očekávání trhu. Důvodem byly silnější náklady surovin a přepravy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web