Akcie

Akcie USA v pondělí rostly s optimismem mezinárodního obchodu

Úterý 21. srpen 2018 12:15

V pondělí trhu pomohl optimismus obchodních jednání USA a Číny. Akcie nicméně poté klesly po komentáři prezidenta USA Donalda Trumpa, který kritizoval centrální banku za zvyšování úrokových sazeb.

V posledních 10 minutách pondělního obchodování akcie klesly. Trump totiž v interview s Reuters řekl, že není nadšen guvernérem Fedu Jerome Powellem. Rovněž obvinil Čínu a Evropu z manipulace jejich měn.

Akcie přesto udržely většinu jejich denního zisku. Ten se vytvořil na základě oznámení plánů o rozhovorech mezi USA a Čínou. Ty by měly proběhnout tento týden. Událost podpořila sektor průmyslu citlivý na mezinárodní obchod. Oba indexy sektorů energie a materiály Indexu S&P 500 vzrostly o 0,7 %. Snížení nejistoty obav rizik obchodních válek totiž pomohlo zvýšit ceny ropy a kovů.

Index S&P 500 vzrostl o 0,2 % na 2 857 bodů, Index Dow Jones Industrial Average posílil o 0,4 % na 25 759 bodů a Index Nasdaq Composite přidal 0,1 % na 7 821 bodů. Pondělní objemy burz USA 5,31 zobchodovaných akcií značně zaostaly za průměrem celé seance posledních 20 obchodních dnů 6,53 mld.

Investoři čekají na zprávy Fedu

Firemní výsledková sezóna USA končí a investoři tento týden otáčí pozornost k politikám centrálních bank. Fed zveřejní zápis ze zasedání monetární politiky ze dní 31.7. - 22.8. Zápis by měl potvrdit jistotu centrální banky v solidní ekonomický růst USA a signál dalších zvýšení hlavní úrokové sazby.

V závěru týdne Powell a další bankéři centrálních bank vystoupí na respektovaném sympoziu v Jackson Hole ve Wyomingu. Na programu mají diskusi kořenů příčin trvale slabé inflace, nízkého růstu mezd a produktivity práce ekonomiky USA.

Akcie společnosti Nike zasáhly historické maximum 82,42 USD. Piper Jaffray a Susquehanna totiž zvýšily hodnocení akcie. Nike končil den o 3 % výše na 82,18 USD.

Akcie Intelu oslabily o 1,3 %. Broker Cowen & Co totiž uvedl, že zveřejnění producenta čipů nových chyb zabezpečení některých svých mikroprocesorů může vést cloudové firmy k hledání jiných dodavatelů.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web